15.01.2009,  10:54:41 | 0 comentarii | 534 vizualizari
PASIUNI ŞI ACŢIUNI
Booking.com
de Ziarul Vaii Jiului

Anca Anastasiu: Voluntariatul –  o modalitate de petrecere a timpului liber?

Se pare că da! O spun tinerii voluntari ai Fundaţiei Noi Orizonturi, care de mai bine de patru ani găsesc în programul IMPACT cea mai bună modalitate de a petrece timpul liber într-un mod util lor. IMPACT combină în mod creativ distracţia, învăţarea şi serviciul în folosul comunităţii, pentru o continuă îmbunătăţire a sinelui şi a societăţii.
Tinerii voluntari ai clubului IMPACT Evolution din Uricani au desfăşurat în perioada 15 noiembrie -20 Decembrie un proiect intitulat “Lasă mess`u, ia o carte!” care îşi propunea să readucă în atenţia tinerilor cartea, oferind în acelaşi timp şi o modalitate de petrecere a timpului liber într-un mod plăcut într-un cadru educaţional. Ideea proiectului a pornit de la citirea unui studiu efectuat de către Centrul de Asistenţă Psiho­pedagogică Hunedoara  în urma căruia tinerii din Hunedoara oferă cititului doar 42 de minute din timpul lor liber.
În cadrul proiectului, tineri cu vârste cuprinse între 11-18 ani au aflat motivaţia autorilor de cărţi de a scrie, au încercat să afle răspunsul la întrebarea “Cartea bate filmul?”, s-au aflat “între bine şi rău “ şi au ales singuri calea, au fost avocaţii propriilor cărţi în cadrul unui târg de carte şi la final au fost premiaţi.
Cine ar fi interesant de un asemenea proiect? Ei bine, este o întrebare care cu siguranţă se află acum pe buzele tuturor. Răspunsul vine chiar de la beneficiarii proiectului care s-au arătat foarte entuziasmaţi de iniţiativa tinerilor, venind în fiecare sâmbăta la biblioteca oraşului pentru a lua parte la activităţile pregătite de cei de la IMPACT. Copiii participanţi la proiect şi-au manifestat dorinţa de continuare a proiectului, care în opinia lor a fost unul foarte reuşit.
Dacă acest proiect va continua, rămâne de văzut... Până atunci însă, tinerii IMPACT continuă să facă lucruri care să le fie utile atât lor cât şi celor din jur.
Macoviciuc Roxana – Emanuela:
“Pentru că toţi ne naştem şi murim într-o poză…”

Sunt momente când eşti trist şi momente când nu îţi vezi capul de fericire şi bucurii. Mai există momente când eşti singur , când urăşti, când iubeşti. Toate momentele acestea constituie viaţa, toate momentele astea sunt baza personalităţii. Din personalitate ţi se trage totul: frică, speranţă, pasiune.  De fapt, toate se leagă  de cea din urmă: pasiunea! Ea controlează toate emoţiile. Totul trebuie să aibă un gram de pasiune în viaţă...
 Şi toată pasiunea e descoperită întâmplător. Şi întâmplarea aduce fapte mari sau dezastre...
În cazul meu  a adus măreţii, mi-a umplut viaţa... mi-a adus fotografia.
Fotografia e un domeniu ciudat. Tot ce faci se transformă în trecut. Cu fiecare apăsare a declanşatorului ştii că ai creat  ceva, ceva ce nu poate lua numele de “cea mai recentă poză“, ci “poza dinaintea prezentului meu”. Fotografia umple spaţiile goale ale prezentului cu dorinţe.
Fiecare poză e o dorinţă, fiecare dorinţă te aduce mai aproape cu un pas  de realizare, fiecare realizare îţi aduce absolutul. Doar un fotograf poate înţelege sentimentul pe care îl ai când ştii că ceea ce ai creat poate fi imaginea reprezentativă pentru un om.
De fapt fiecare fotografie e un ţipăt disperat al trecutului dornic de afirmare, a puterii tale trecute. Iar puterea unui fotograf stă  în mintea lui care-i furnizează cele mai originale moduri de a reproduce ţipătul , dar şi în spontaneitate, în toleranţă, răbdare şi pasiune. Fotografia este unul din acele domenii în care viaţa ta se vede în ceea ce faci. Dacă fotograful se simte bine, reuşitele sale îi acoperă mândria. Dar asta poate fi şi o sabie cu două tăişuri:  un fotograf prea încrezător devine unul neatent, iar neatenţia se plăteşte...
Pentru a demonstra complexitatea de care se bucură acest domeniu am luat o poză. Una aleasă de mine la întâmplare, dar fără să mă concentrez pe subiectul ei. Poza e un suflet. Ea se poate bucura sau întrista. O poză fără atenţie e ca o poezie uitată,  ca un parfum irosit în aerul liber, ca un colier fără gât (Şi ştim toţi câte poate schimba un colier la gâtul unei femei... ). Devine tristă  şi întristează la rându-i tot în jurul ei.
Dar şi poza căreia i se acordă prea multă atenţie suferă de anumite neajunsuri: devine comună, plictisitoare. E ca şi cum ai mânca prea mult din prăjitura preferată. Mai apoi ai ajunge să te saturi...
Şi de ce fotografia e viaţa mea? Pentru că mă ajută să mă exprim. Mă ajută să protestez, mă ajuta să mă calmez; mă îndepărtează de firesc, de banal...  şi mă duce în lumea mea, acolo unde arta e în sufletul fiecăruia şi e respectată în toate formele e...  Mă desprinde de pământ şi mă ajută să ajung în gândurile altora,  mă ajută să apreciez cele mai mici lucruri.  Fotografia aduce cu ea o sete de muzică, nu doar datorită faptului că cele două merg mână-n mână. Ele sunt sursa de inspiraţie una pentru cealaltă.
Aş vrea ca fiecare om să acorde un minim de câteva secunde unei poze dragi şi să vadă cât suflet se zbate în ea. Fotografiile ne sunt ultimii confidenţi. Ele merită respect! Ele sunt părţi din noi...
Fotografie de Macoviciuc Roxana


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Pe parcursul anului şcolar recent încheiat, elevii clubului IMPACT Hermes Team, coordonaţi de profesorii Liliana Găicea [..]
01.07.2013, 22:38   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter