10.03.2014, 21:41:13 | 3 comentarii | 2087 vizualizari
GALERIE:
FOTO
D. Stepan, consilier PP-DD, vrea să pună mâna pe mistrie: / „Uitaţi ce grotă avem în blocul 6! E posibil aşa ceva?(…) Probabil o să mă apuc eu de tencuit”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Proiectul ZVJ „Cartierul consilierului”. Episodul nr. 3
Astăzi vom vorbi de Cartierul „Hermes” situat în zona centrală a municipiului Petroşani, perimetru cuprins între străzile General Dragalina şi Slătinioara pe de-o parte şi str. Şt. O. Iosif şi Bulevardul 1 Decembrie 1918 pe de altă parte. Pentru prezentarea problemelor acestui cartier, dar şi pentru cele care ţin inclusiv şi de lucrurile bune din ultimii ani, pe care trebuie să fii orb să nu le vezi, l-am ales pe consilierul Daniel Stepan de la PP-DD.
Aşa că dis-de-dimineaţă am pornit săptămâna trecută alături de consilier pe străzile cartierului de care vă vorbeam, un cartier în care Daniel Stepan locuieşte de 37 de ani.
Who is it?
Înainte de a începe discuţia despre cum am găsit acest cartier la primele ore ale dimineţii, să vă facem puţin cunoştinţă, pentru cei care nu ştiţi, cu acest om intrat în anul 2012 în Consiliul Local Petroşani:
„Am 39 de ani şi sunt născut şi crescut în Petroşani. Studiile le-am făcut în localitate, fiind absolvent al Liceului de Informatică, după care le-am continuat la Universitatea Petroşani. În prezent, sunt căsătorit şi am un copil. Trăiesc în acest cartier de 37 de ani, am schimbat doar blocul. În politică am ajuns pentru că-mi pasă de oameni şi de aceea m-am decis să fiu prin acest mod mai aproape de ei. Sper să nu le fi înşelat până acum încrederea celor care m-au votat în 2012. Din punctul meu de vedere pot spune că toate acţiunile mele în consiliul local sunt făcute doar pentru oameni şi nu pentru jocuri de culise de tot felul. Poate şi de aceea am ajuns o persoană incomodă, atât în consiliul local, cât şi în partid. Opţiunile mele din punct de vedere al orientării politice au fost, sunt şi vor fi de stânga. Nu mă văd niciodată la un partid care reprezintă dreapta, deşi trebuie să recunosc că, uneori, doctrina de dreapta are şi lucruri bune. (…) Un timp am lucrat la Senatul României, la Direcţia Secretariatului General, loc pe care mi l-am pierdut în urmă desfiinţării grupului parlamentar al PP-DD”, ne-a declarat Daniel Stepan.
Parcările şi câinii - cele mai mari probleme
După ce am urcat puţin pe strada General Dragalina, am cotit-o imediat pe strada Şt. O. Iosif înspre primărie, în apropiere de blocul consilierului. Bloc în faţa căruia ne-am oprit, deoarece consilierul local a ţinut să facă mai multe comentarii:
„Cea mai mare problemă a străzii Dragalina, unde există patru scări de blocuri turn, blocurile 4 şi 7, deci peste 200 de apartamente, este cea a parcărilor. Din păcate, chiar dacă s-au făcut vreo 20 de locuri de parcare în ultimii ani, tot nu s-a rezolvat problema. Blocul meu e situat la intersecţia străzilor Dragalina cu Şt. O. Iosif. În calitate de locatar la unul din blocurile de-aici, care conţin undeva la 160 de apartamente, văd această lipsă a locurilor de parcare ca fiind cea mai mare problemă. Vreo 20 de locuri de parcare construite aici nu rezolvă deloc problema, iar, din păcate, nici primăria nu vine momentan cu soluţii, deşi s-ar mai putea identifica vreo 40-50 locuri de parcare. Dacă cei din primărie nu ştiu unde s-ar mai putea face parcări, să vină să ne întrebe şi le arătăm. Dar cred că nu e vorba de neştiinţă ci de altceva…”.
Imediat ce am trecut la pas, pe laterală, de bloc, undeva înspre câteva baterii de garaje care arată înfiorător, moştenire a anilor ’90, am sesizat o „gaură neagră” în bloc, ca o peşteră în mijlocul oraşului, lucru rar întâlnit până acum la Petroşani.
„Chiar aici, la scara aceasta stau eu. Uitaţi ce grotă avem în blocul 6! E posibil aşa ceva? Din păcate, tot încerc să scap de gaura asta din pereţii blocului, dar nimeni nu vrea să mă ajute. Probabil o să mă apuc eu de tencuit, asta-i situaţia!”, ne spune Daniel Stepan.
Bateriile de garaje le-am fotografiat de sus, din apartamentul consilierului. O privelişte care nu are ce căuta în mijlocul unui municipiu, la doi paşi de primărie. Nu oamenii sunt de vină, ci aceia care au dat aprobări.
După ce ne-am întors în faţa blocului, consilierul Stepan ne-a mai arătat o „minune” lăsată de constructorii care au asfaltat drumurile şi trotuarele în zonă, din acest punct de vedere o bilă albă pentru administraţia locală (probabil proiectul a avut ceva „defecte”). „Priviţi ce lucrare au făcut băieţii ăştia aici! Prin proiectul de reabilitare străzi urbane, pentru care îi felicit pe cei din Executiv şi pe primar, au asfaltat strada şi au refăcut trotuarele. Ce nu mai pot să felicit este cum au realizat acest proiect cei care s-au ocupat de el, în sensul că nu l-au proiectat atent. Cum e posibil ca de la drum până în faţa scării, să laşi neasfaltat, iar noroiul şi gropile să fie la tot pasul? Ce modernizare de cartier e asta?
Le-am tot atras atenţia şi atunci, dar nimic, tot o dădeau cu proiectul, tot spuneau că nu se poate face nimic că aşa e proiectul! Uitaţi, lângă scară la doi metri avem şi o gură de canal. Vă place cum e acoperită cu placa asta de beton?”.
Într-adevăr, probabil că încă vreo câţiva metri de asfalt ar fi rezolvat problema scărilor de la acest bloc şi ar fi adus un aer modern şi civilizat cum s-a dorit. Aşa, treaba arată pe jumătate terminată, ca să nu spunem că, din cauza unui stâlp de tensiune, un trotuar întreg n-a fost reabilitat. Au rămas vreo 15 metri de trotuar cu gaură, în care domnesc lutul galben, bălţile… Măcar să fi pus pământ şi gazon acolo şi era ceva, sau câteva roabe cu pietriş. În privinţa găurii de canal, la 2 metri de intrarea în scară nu se poate acoperi aşa ceva cu o asemenea placă, deoarece nu dă bine, e incomodă, ba chiar pune în pericol pe unii care circulă noaptea, care se pot împiedica foarte lesne.
Luând-o cu maşina prin spatele primăriei, consilierul a spus că va cere în consiliul local ca pe acea stradă să se facă sens unic, ori cu intrare dinspre primărie ori din partea cealaltă, astfel aglomeraţia traficului s-ar mai domoli, în opinia sa, mai ales că acolo sunt veşnic parcate zeci şi zeci de maşini ale celor care locuiesc acolo. „Este o stradă foarte aglomerată, mai ales că pe ea se merge la capelă sau la cimitir, ori la Şcoala I.G. Duca corpul nou”, ne-a mai spus consilierul, sesizând imediat şi un alt aspect. „Vedeţi, este destul de dimineaţă şi încă mai sunt maşini parcate pe trotuare, atât pe Şt. O. Iosif, cât, mai ales, pe Dragalina şi aici, în faţa cimitirului… O temă de casă pentru poliţia locală, mai ales că în consiliul local s-a impus faptul ca pe trotuarele noi să nu fie parcată nicio maşină! Dar cine respectă? Iar poliţia locală de ce nu-şi face treaba? Uitaţi: una, două, şapte maşini parcate! Probabil la prima oră erau dublu”. Întrebări fără răspuns deocamdată, care ar trebui puse, credem, şi în consiliul local.
„Parcul” de lângă blocul turn 105
Am ajuns pe strada 22 Decembrie, în sensul de mers spre Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”. O stradă frumos amenajată, cu mici parcări în dreptul caselor, o altă bilă albă pentru administraţie. „Pe această stradă, ca şi pe altele nou asfaltate, cred că ar trebui puse nişte praguri, astfel ca unii să nu mai dea talpă la maşină… Ştiu, e un lucru deranjant, şi pe mine mă enervează când conduc, dar mai bine aşa, decât să-i lăsăm pe vitezomani să producă accidente”, ne spune consilierul.
Nu apucăm bine să trecem că imediat Daniel Stepan ne duce în zona blocului turn 105, de pe bulevardul 1 Decembrie 1918, deci la strada principală. „Uitaţi, mostră de zonă verde total neîntreţinută. Vedeţi, este şi un copac secular, care e lăsat în continuare. Uitaţi ce înclinat e şi, după cum vedeţi, crengile lui dau imediat în terasele şi geamurile oamenilor. La o furtună mai mare se va rupe şi va cădea exact pe bloc. Eu sunt împotriva tăierii copacilor, dar acest pom devine periculos. Şi mai e zona verde, de la strada mare şi până la bloc. De ce nu s-ar putea face aici un mic părculeţ, amenajat, unde să se joace copiii? Au pus o bancă şi un coş de gunoi şi au rezolvat problema? Nu e bine şi o să sesizez asta în consiliul local”, ne-a spus Daniel Stepan.
Dezastrul de pe str. Slătinioara…
Pornim apoi pe strada principală şi ajungem la capătul incursiunii noastre, pe strada Slătinioara. Aici găsim cel mai mare dezastru, chiar dacă aparent această stradă pe care se află şi Colegiul de Informatică ar trebui să fie o străduţă liniştită şi cochetă (mai ales că duce şi spre Muzeul Momârlanului).
Nereguli sunt multe. Începem cu drumul de-aici. Deşi recent asfaltat, acum e plin de noroi şi, pe alocuri, de zone de pământ rămase de la lucrări. De aici tot noroiul, micile şanţuri în asfalt, mizeria, mai ales când plouă. Apoi, deşi ar trebui să fie un ţarc ecologic de gunoi casnic, numai ţarc ecologic nu găsim la intrarea pe stradă. Iar containerele sunt puse tot în faţa ţarcului, ceea ce face să se îngusteze şi mai mult carosabilul. „Platforma de gunoi, din câte ştiu, ar fi trebuit betonată, cel puţin aşa ni s-a spus în consiliul local. Acum văd doar pământ împrejmuit, mizerie şi containere puse lângă drum… Mare ţigănie şi nu e în regulă! Voi ridica şi acest aspect în şedinţa de consiliu local”, mai spune consilierul.
Şi nu în cele din urmă, situaţia albiei pârâului Slătinioara, care trece paralel cu drumul, ne dă de gândit că iar sunt probleme mari cu curăţenia. Peste tot plin de mizerii, de acestea fiind responsabili, fireşte, cei care au proprietăţi şi case acolo. An de an, aceeaşi poveste! În plus, garajul construit în urmă cu mai mulţi ani chiar lângă albie, este tot acolo, nimeni nu le-a impus proprietarilor să-l dărâme, deşi după lege ar fi trebuit. Probabil când vreodată se va umfla Slătinioara, va face ea legea în stilul ei.
Concluziile consilierului
În loc de concluzii, Daniel Stepan ne spune şi lucrurile bune din cartier, de care e mulţumit, „ca să nu spună cei din administraţie că sunt cârcotaş şi văd doar relele”, dar a enumerat şi cele patru chestiuni pe care le consideră „priorităţi” pentru cartier şi Petroşani.
„Cel mai bun lucru care s-a făcut pentru acest cartier în ultimii ani este acel proiect de asfaltare a străzilor. Locuind aici de 37 de ani, cel puţin în ultimii 20 toate străzile erau distruse, în sensul că erau pline de gropi, de noroi… Exista un disconfort extraordinar pentru pietoni şi aproape la fel de mare pentru conducătorii auto. Apoi, există câteva blocuri care au fost anvelopate, confortul termic al celor care locuiesc în acestea fiind în momentul de faţă sporit. Acest proces trebuie să continue mult mai progresiv în tot Petroşaniul. Mai trebuie să remarc şi lucrările din ultimul an de la Şcoala I.G. Duca corpul nou, precum şi amenajarea unor parcări – la fel, acest lucru trebuie să continue, numărul acestor locuri de parcare fiind insuficient”.
Priorităţile, nu doar cele ale cartierului său, după părerea consilierului ar fi: 1. anveloparea blocurilor de locuinţe; 2. rezolvarea problemei câinilor fără stăpân care trăiesc pe străzile municipiului şi care au devenit un adevărat pericol public; 3. realizarea unui studiu de management al traficului în tot Petroşaniul şi implementarea lui. 4. locuri de joacă pentru copii mai multe şi reamenajarea parcurilor existente. 5. crearea de noi locuri de muncă prin atragerea de investitori în domeniul industriei mici, industriei alimentare, al prelucrării lemnului şi al turismului. 6. susţinerea mineritului prin orice forme, ca acesta să nu dispară din Valea Jiului („Este esenţial să rămână măcar cele patru mine, plus termocentrala de la Paroşeni!”).
Restul concluziilor le trageţi dumneavoastră singuri.
Comentarii articol (3 )
#1 Andrei10.03.2014, 23:13:42
Inainte sa dati tema Militiei locale, faceti parcari, domnule consilier! Faceti parcari in zona cimitirului, pt ca daca vin la o ruda decedata nu am unde sa parchez masina! Faceti parcari in centru, pt ca daca am treaba la Banca Transilvania sau una din celelelate 4 banci din zona, vine militianul ala mic, negru si cu cascheta mare si face talente. Iar daca parchez in zona fiscului, de ce ma obligati sa ajung aproape la Petrila pentru a putea iesi cu masina, legal, spre Petrosani?
#2 Alexandra11.03.2014, 07:44:39
Din pacate acel asa zis plan de urbnism al orasului cu privire la amenajarea parcarilor si pentru zone verzi a fost facut din birou nu in teren, acel plan este o bataie de joc la adresa locuitorilor acestui oras si pentru platitorii de taxe si impozite pentru masini. Doar un inconstient , ca sa nu zic altfel a putut gindi mai mult decit prost amplasarea si construirea acestora, dar ce sa facem avem ce am ales , pentru ca nu stii citi neuroni valizi are fiecare persoana din aparatul administrativ. Daca s-ar fi luat la pas orasul si discutat la fata locului cu oamenii, probabil ca ar fi iesit cev mai bun , dar asa, acele minti 'sclipitoare" care au facut acel proiect probabil ca au considerat ca sint suficient de destepti sa o faca singuri fara sa se consulte cu "plebea". Ar trebui facuta o reevaluare a locurilor de parcare cu discutii cu cetatenii la fata locului care sint si contribuabili de taxe si impozite si care cred ca macar atit merita, sa se tina cont si de parerea acestora, ce ziceti domnule primar? Daca se vrea, totul este posibil.......sa credem ca nu se vrea?
   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
|
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.
Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL.
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, deschis la Banca Transilvania.
Pe aceeasi tema
|
Proiectul de hotărâre privind excluderea lui Daniel Stepan încalcă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Loc[..]
|
|
Cât munceşte un consilier local? În mod obligatoriu, undeva pe la vreo 2 ore pe lună. O zi merge la comisii, unde trea[..]
|
|