28.01.2009,  11:29:30 | 0 comentarii | 382 vizualizari
Statistici ale unei drame fără sfârşit / Mii de copii ai hunedorenilor îşi petrec copilăria în tristeţe
de Mihaela PETROŞAN

68 de copii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, 300 de cazuri de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, 2.819 copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate - din care 108 copii pentru care s-a instituit măsură de protecţie, 361 de copii aflaţi la asistenţi maternali şi 730 de copii în plasament la rude şi familii, 325 de copii în serviciile de tip rezidenţial, doar 40 de copii care au fost adoptaţi...
O statistică, cifre care îngrozesc dar spun prea puţin despre drama unor copii care, mare parte din ei, plătesc mizeriile, lăcomia şi dispreţul unor părinţi iresponsabili. Acestea sunt date centralizate ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, singura instituţie care mai poate oferi o şansă vieţii acestor copii necăjiţi.

Din nefericire pentru noi toţi, pentru societatea românească în general şi viitorul ei, volumul de muncă al specialiştilor în protecţia copilului de la DGASPC Hunedoara creşte de la an la an. Ceea ce nu înseamnă altceva decât faptul că din ce în ce mai mulţi copii ai hunedorenilor sunt supuşi abuzurilor, sunt abandonaţi de părinţi puşi pe căpătuială, sunt crescuţi în mizerie şi teroare... Iar soarta lor este decisă de sărăcie, de analfabetismul părinţilor şi, poate în primul rând, de alocarea banilor statului şi comunităţilor mai degrabă pentru focuri de artificii şi mese festive de miliarde, decât pentru servicii dedicate salvării copiilor necăjiţi.
Datele pe 2008, furnizate de către DGASPC Hunedoara, sunt relevante pentru situaţia cumplită a mii de copii din judeţ.
Astfel, la sfârşitul anului 2008, în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara erau organizate şi funcţionau 7 Centre de Zi, 5 Centre de Plasament, 2 Centre Maternale, 2 reţele de Apartamente de tip Familial compuse din 19 apartamente, 4 Case de Tip Familial, 1 Centru de Primire în Regim de Urgenţă, 2 Apartamente de primire în Regim de Urgenţă şi 1 Adăpost pentru Victime ale Violenţei Domestice.
Anul trecut au beneficiat de serviciile oferite de Centrele de Zi 134 de copii. Aceste servicii funcţionează în scopul prevenirii instituţionalizării copilului, precum şi pentru a sprijini familiile aflate în dificultate.
În ceea ce privesc serviciile de tip familial, la sfârşitul lui 2008, figurau în evidenţă 361 de copii aflaţi la asistenţi maternali şi 730 de copii în plasament la rude şi familii. Numărul copiilor aflaţi în plasament la rude şi familii a scăzut ca urmare a atingerii vârstei majoratului (83 de copii).
În serviciile de tip rezidenţial se aflau cu măsură de plasament la sfârşitul anului trecut 325 de copii. În aceste servicii s-a asigurat accesul copiilor şi tinerilor la găzduire, îngrijire, educaţie, sprijin emoţional, educaţie pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă, programe de abilitare-reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi, pregătire în vederea reintegrării în familie toate acestea organizate în baza unui plan individualizat de protecţie pentru fiecare copil în parte.
În anul 2008 au fost atestate 53 de familii ca apte pentru adopţie, pentru un număr de 33 de copii s-a deschis procedura adopţiei, iar pentru un număr de 40 copii s-a finalizat adopţia.
Numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a continuat să crească ajungând la 2.819 copii în anul 2008, iar numărul copiilor pentru care s-a instituit măsură de protecţie creşte de asemenea de la 70 copii în anul 2007 la 108 copii în anul 2008. Aceste date sunt centra­lizate din rapoartele primite de la consiliile locale, dar specialiştii DGASPC Hunedoara cred că această evaluare este mult inferioară situaţiei reale.
„DGASPC Hunedoara a acţionat în anul 2008 şi în direcţia prevenirii oricăror forme de maltratare a copiilor, a prevenirii şi combaterii acţiunilor şi comportamentelor deviante ale acestora, încheindu-se parteneriate cu Poliţia municipiului Deva şi Hunedoara, Poliţia Comunitară, Jandarmeria, Inspectoratul Şcolar Judeţean, instituţii pu­blice şi ONG-uri. În vederea oferirii de servicii specializate copiilor care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal, DGASPC a obţinut în luna noiembrie 2008 finanţarea proiectului Centrul de orientare, suprave­ghere şi sprijinire a reintegrării sociale a copilului – ,,Cuore’’ din fonduri PHARE”, a declarat Viorica Popescu, director general al DGASPC Hunedoara.
Numărul de copii care au săvârşit fapte penale şi nu răspund penal a fost de 42 de copii în anul 2007 şi 68 de copii la sfârşitul anului 2008.
Pe parcursul anului au fost primite 442 sesizări privind cazurile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului, dintre care au fost confirmate 300 de cazuri.
Aşa cum spuneam, o istorie neagră, în cifre, a mii de copii care au nevoie de atenţia şi grija noastră. Mii de copii despre care ne facem că nu ştim, pe care îi lăsăm în grija soartei şi a statului, copii despre care nu vrem să ştim.


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
După cum arată surse oficiale, având în vedere solicitările persoanelor cu handicap (copii şi adulţi) care au dom[..]
16.02.2015, 19:53   |    0 comentarii
După percheziţiile şi audierile făcute de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Alba-Iulia, m[..]
11.02.2015, 19:43   |    0 comentarii
Conform datelor furnizate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara, persoanele c[..]
05.02.2015, 19:48   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter