29.01.2009,  12:02:53 | 0 comentarii | 520 vizualizari
Vieţi îngropate în psihoză şi boală / Valea Jiului a devenit „campioana” sărăciei
de Mihaela PETROŞAN

Dacă în ediţia de ieri descopeream faptul că mii de copii din judeţul Hunedoara au parte de o copilărie tristă şi de prea puţine raze de speranţe, astăzi vom descoperi că şi hunedorenii adulţi, mulţi dintre ei, tră­iesc drame greu de îndurat. Conform unor observaţii cutremurătoare ale specialiştilor aceleiaşi Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Hunedoara care are în grijă şi copiii necăjiţi, numărul adulţilor care au nevoie de sprijin este în creştere, iar starea psihică şi fizică a multora dintre noi tinde să se deterioreze pe zi ce trece. „Apar mereu cazuri noi. Este trist. Sărăcia, alimentaţia precară sau nesănătoasă, dar mai ales stresul enorm creat de pro­blemele vieţii de zi cu zi, pierderea locurilor de muncă, imposibilitatea de a plăti datoriile, toţi aceşti factori reuşesc să genereze boli psihice grave şi chiar declanşează boli interne greu de dus, cum ar fi diabetul, care pare să aibă o incidenţă tot mai crescută”, ne-a spus Viorica Popescu, director general al DGASPC Hunedoara.
Analizele specialiştilor DGASPC Hunedoara arată că cea mai mare incidenţă a cazurilor de adulţi ce au nevoie de asistenţă şi protecţie este în zona Văii Jiului, la Călan şi la Brad.

În anul 2008, în subordinea DGASPC Hunedoara, funcţionau următoarele servicii de tip rezidenţial pentru adulţi: Locuinţe Protejate (Petrila, Orăştie, Pricaz şi Lupeni), Centre de Îngrijire şi Asistenţă (Petrila, Geoagiu, Păclişa, Brad, Brănişca), Centru de Integrare prin Terapie Ocupaţională Simeria şi un Cămin pentru persoane vârstnice la Pui. Numărul de beneficiari la sfârşitul anului 2008 era de 488 persoane adulte cu handicap. DGASPC Hunedoara a acţionat în direcţia îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu dizabilităţi aflate în serviciile rezidenţiale şi a îndeplinirii standardelor în vigoare, efectuând lucrări de modernizare, amenajări şi reparaţii la majoritatea centrelor din subordinea sa.
În 2008, au fost instrumentate 162 de dosare a persoanelor aflate în nevoi care solicitau protecţie şi îngrijire într-un serviciu rezidenţial, iar dintre acestea pentru 132 de persoane cu dizabilităţi, Comisia de Evaluare Complexă a emis hotărâri de internare într-unul din centrele aflate în subordinea DGASPC Hunedoara.
Specialiştii DGASPC Hunedoara au făcut tot ce se poate pentru creşterea accesului la servicii me­dicale de specialitate în vederea îmbunătăţirii şi menţinerii stării de sănătate a persoanelor adulte cu handicap din comunitate şi din centrele rezidenţiale. De serviciile celor trei Centre de Recuperare Neu­romotorie de tip Ambulatoriu au beneficiat, în anul 2008 la nivelul judeţului, un număr de 478 persoane adulte cu handicap. Începând cu luna ianuarie 2008 şi-a început activitatea un nou serviciu: Serviciul de Evaluare Complexă a persoanelor adulte cu handicap. Principala activitate a serviciului este evaluarea /reevaluarea persoanelor cu handicap şi propunerea pentru încadrarea /neîncadrarea în grad de handicap, înaintată Comisiei de Evaluare Medicală. Pe parcursul anului 2008 au fost evaluate şi reevaluate de către Serviciul de Evaluare Complexă 11.074 persoane, dintre care 3.300 au fost cazuri noi.
Pentru a mai lumina viaţa acestor oameni, pe parcursul anului 2008, adulţii care sunt ocrotiţi în instituţiile DGASPC Hunedoara au participat la diverse activităţi cultural artistice, mese festive, activităţi de petrecere a timpului liber, participarea la slujbe religioase, activităţi recreative, acti­vităţi educative. Au mai fost organizate expoziţii cu vânzare a lucrărilor confecţionate de persoanele asistate şi s-a participat la diferite competiţii sportive: jocurile Special Olympics- faza locală, al IV-lea Simpozion Internaţional European pentru persoanele cu nevoi speciale, desfăşurat în Olanda.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara este instituţia publică, subordonată Consiliului Judeţean Hunedoara, care realizează la nivel judeţean măsurile de asistenţă socială în domeniul protecţiei persoanelor vârstnice, persoanelor cu handicap şi a oricăror persoane aflate în nevoie.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Toma Zahori este doar unul dintre zecile de oameni din Petroşani care-şi câştigă t[..]
10.12.2013, 19:34   |    1 comentarii

Nu abandonăm seria articolelor despre actele de cerşetorie, în speranţa că aceia care ne citesc[..]

12.02.2013, 20:38   |    2 comentarii

Tratam săptămâna trecută cazul unui comerciant de cărbune, depistat de Poliţia Lupeni pe strad[..]

06.02.2013, 22:43   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter