18.03.2014,  21:55:41 | 9 comentarii | 3688 vizualizari
Bătaie de joc! / Consultarea populaţiei în luarea deciziilor de mediu - opţională în cazul microhidrocentralei de pe Taia
de Cătălin DOCEA

Hidro Clear, societatea care lucrează la microhidrocentrala de pe Taia, în loc să mai facă o reviziuire a proiectului, a preferat să facă un alt proiect pentru defrişarea zonei de lângă drum. Defrişarea este necesară pentru îngroparea ţevii prin care, practic, va curge Taia. Debitul de servitute, spun sursele noastre, şi dacă va fi asigurat, va fi insignifiant.
În data de 10.03.2014, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara a emis decizia etapei de încadrare.
Documentul este disponibil pe website-ul apmhd.anpm.ro.
Conform Metodologiei aprobate prin Ordinul 76/2010 (art. 12, alin. 3), APM Hunedoara trebuia să posteze în termen de 3 zile şi anunţul privind decizia de încadrare, anunţ în care să fie clar specificată data până când poate fi contestată decizia etapei de încadrare. Au trecut 8 zile şi nu s-a postat nimic, după cum poate oricine verifica online, pe website-ul menţionat.
Bătaia de joc nu se încheie aici! Decizia de încadrare face o enumerare a unităţilor amenajistice afectate. Este însă evident că 99% din populaţia oraşului Petrila nu are acces la harta silvică a zonei. Şi, pe cale de consecinţă, nu poate localiza proiectul, nu poate depune eventuale contestaţii la acest proiect. Informaţia a fost făcută publică, dar identificarea zonelor afectate este imposibilă pentru majoritatea covârşitoare a populaţiei.
Au trecut deja câţiva ani de la prima decizie de încadrare privitoare la Taia, care a pecetluit soarta văii respective, cea care rămăsese poate cea mai frumoasă de pe aceste meleaguri. Petrilenii nu ştiu, în marea lor majoritate, nici măcar astăzi, ce se va întâmpla cu această zonă, cum va fi ea afectată. Proiectul, fără îndoială, este unul de utilitate publică. Dar această utilitate publică, oameni buni, nu trebuie să afecteze interesele zonei, ale oamenilor. Dincolo de bani, natura nu trebuie distrusă, ori grav afectată, pentru că ea înseamnă oxigen.
Aşa cum spun şi sursele noastre, oricum, în asemenea cazuri, consultarea publicului este pur şi simplu mimată. Mai nou însă, funcţionarii de la APM Hunedoara nici măcar nu se mai obosesc să mimeze.


Comentarii articol (9 )

#1 dinca19.03.2014,  10:58:23
Nu stiu de ce va mirati d-le Docea, parerea populatiei nu are nici o relevanta,ea e buna doar la vot si sa faca bine sa-si plateasca taxele, impozitele. In rest nu conteaza !
#2 Nora19.03.2014,  11:48:57
Din pacate toate sutele de microhidrocentrale facute la noi sunt dezastre ecologice, toate raurile pe care s-au facut sunt acum moarte. Microhidrocentralele sunt fezabile pentru mediu doar in tari civilizate si unde este clima oceanica. Acolo pe de-o parte raurile au debite mari si se poate lua o parte din debit fara ca raul sa fie afectat iremediabil si pe de alta parte autoritatile nu sunt lupul paznic la oi, calculeaza un debit de servitute intr-adevar suficient de mare si se asugura ca este respectat fata intrerupere. Este suficient ca debitul sa fie prea mic pentru cateva zeci de minute ca ecositemul raului sa fie afectat iremediabil. La noi s-a ajuns la dezastre totale. Am vazut un rau in Fagaras, inainte un rau vijelios de munte, pe a carui albie nu doar ca nu mai curgea apa dar era praf pe fundul albiei! Microhidrocentrala de pe Taia este oricum penala, conform OUG. 57/2007, pentru ca distruge habitate chiar in situl Natura 2000 - Gradistea Muncelului Cioclovina. Dar cat avem lupii paznici la oi...
#3 roman valentin 19.03.2014,  14:04:05
Foarte bun articolul lui Nora si mai completez ca interesul firmei nu este producerea energiei pentru ca stiu si ei ca aceste micro nu au putere mare de productie,produc si putin iar de aici vine problema transportului energiei pentru ca firmele transportoare nu se incurca cu asa ceva. Miza este alta, certificate verzi si multe altele. Dar nu analizeaza nimeni distrugerile in mediu si pagubele generate HELOO PRIMARE NICI O ATITUDINE SAU TE-AU INVERZIT SMECHERII
#4 Nora19.03.2014,  16:19:30
Bataia de joc este si mai mare! Dimineata anuntul privind decizia de incadrare nu era pe site la APM dar acum, cu siguranta in urma articolului, l-au postat. L-au inserat in lista cu anunturi publice, ce se completeaza in ordine cronologica a aparitiei, mai jos, acolo unde ar fi trebuit sa fie daca l-ar fi postat la timp. Bataia de joc este ca l-au postat de fapt astazi si scriu ca se poate contesta pana alaltaieri! Deci trebuie sa calatorim in timp ca sa ne putem exercita drepturile cetatenesti! Desi formularul tip cere sa se mentioneze si data aparitiei anuntului pe site, au "omis" s-o treaca.
#5 Ion din Vulcan20.03.2014,  09:03:21
De obicei (si din pacate nu numai in Petrila) "Prostimea" nu e informata si oricum nu conteaza in luarea deciziilor importante...ca doar de aia avem capetele luminate sa ne conduca!! Pacat dar trebuie sa se stie ca nu toti sunt prosti (asa cum considera mai marii) si unii mai si gandesc, plus ca vine generatia tanara care are cu totul si cu totul alta "optica" decat cea comunista!!!
#6 Gelu20.03.2014,  18:41:28
MHC-ul nu e de utilitate publica. Va distruge valea Taia si mii de generatii de localnici si vizitatori vor fi afectati de aceasta noua pierdere de patrimoniu natural. In plus, autoritatile locale primesc maxim 6% din curent, absolut insignifiant, nu ofera niciun loc de munca pe termen mediu si lung, saboteaza turismul si pe deasupra italianul se va imbogati din certificate "verzi" deci inclusiv pe spatele miilor de petrileni amarati care platesc o factura de curent. Localnicii pierd pe toate planurile. Singurii care castiga, strict financiar, sunt o mana de oameni pe care italianul ii "sponsorizeaza".
#7 ica20.03.2014,  19:32:25
La Ppetrila exista Dl.Gudurel pe care putin il cunosc.El trage sforile.Din pacate din prostime face parte si primarul.Nici pe el nu,l informeaza Gudurel.Se trezeste in fata faptului implinit sau cu dosar penal.
#8 justitia romana22.03.2015,  11:50:28
ce primarii stia obtuzi nu cunosc e faptul ca or sa intre in puscarie - pentru ca aurtorizarea oricarei microhidrocentrale fara studii de fezabilitate facut prin urmarie de minim 10 ani a zonei si cu o firma de specialitate ( universitate)- INCALCA LEGISLATIA DE MEDIU - faceti voi microhidrocentrale - distrugeti habitatele naturale si piscicole cu implicatii in zonele protejate si o sa fiti noii vizati de justitia romana impinsa de dna si de comisarul european pe problemele de mediu. O sa avem si noi grija . faceti fara cap ca aia de la pitetsi si o sa intrati toti dupa gratii - eu cred ca acesti primari nu au instict de supravieturire si nici bun simt.
#9 Momo Barabaş22.03.2015,  13:01:47
Creiere de momârle, uitate de istorie. Ei visează să vină turiştii în Vale, să le lase lor bani mulţi, că oieritul şi mineritul s-au dus pe copcă. Păi ce să vadă turiştii, băi, momofanilor? Peştera Bolii, fost monument al naturii, transformatîă în sală de spectacol, plină de fierotane, cu tarabe de mici la intrare?Rumeguşul de la gaterele voastre? Coteţul acela suspendat, în Cheile Tăii, numit aiurea: Cabana Alpinistului? Şi acum, ţeava pe care curge Taia, ca să-i facă lui Păducel curent pentru şapte becuri. Are dreptate ZVJ! Nu puteţi atenta atât de brutal la frumuseţile Văii Jiului, neciopliţilor. Ele nu sunt ale voastre! În Alpii Austriei sau în Elveţia o asemenea porcărie e de neconceput. Aici se poate. Că pe momârle atâta le duce mintea. Pentru ei mediul este un moft


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Nimeni nu mai ştie cu exactitate când s-a organizat prima nedeie momârlănească de Paşti în Taia-Petrila. Cu [..]
15.04.2015, 22:21   |    7 comentarii
Revenim cu noi amănunte despre darea în funcţiune a microhidrocentralei de pe Taia, unde Consiliul Local Petrila este asoc[..]
20.11.2014, 21:14   |    2 comentarii
Administraţia publică locală petrileană doreşte să le facă un frumos cadou cetăţenilor din localitate de Ziua Naţională[..]
06.11.2014, 20:52   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter