06.02.2009,  11:12:02 | 0 comentarii | 435 vizualizari
Eveniment naţional în judeţul Hunedoara / Şefii municipiilor din România cer atenţia guvernanţilor
de Mihaela PETROŞAN

Pe întreg parcursul zilei de astăzi, în judeţul Hunedoara se desfăşoară unul dintre cele mai importante evenimente din ultimii ani legate de administraţia publică. Astfel, la Vaţa de Jos, se întâlnesc reprezentanţii Adunării Municipiilor din România (AMR), cea mai puternică asociaţie care reprezintă interesele administraţiei locale de la nivelul municipiilor româneşti. La evenimentul de la Vaţa şi-au anunţat participarea primul ministru Emil Boc, ministrul Finanţelor Gheorghe Pogea, ministrul Economiei Adriean Videanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei Vasile Blaga, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Radu Berceanu, ministrul Educaţiei Cercetării şi Inovării Ecaterina Andronescu, şi câţiva secretari de stat.

Înfiinţată în anul 1990 ca Federaţie a Municipiilor din România, AMR a funcţio­nat încă de la început ca o asociaţie pentru autorităţile locale, apolitică, cuprin­zând iniţial 30 de membri asociaţi fondatori. În acest moment AMR are 106 membri, municipii din România, şi urmează, în cadrul întâlnirii de astăzi, să mai primească în cadrul asociaţiei încă un membru: municipiul Moineşti.
Întâlnirea de astăzi de la Vaţa de Jos are ca scop o adunare generală a AMR. Pe parcursul evenimentului vor fi abordate mai multe subiecte de interes şi vor fi rezolvate unele probleme organizatorice ale AMR.
„În cadrul întâlnirii va fi prezentat raportul de activitate al Comitetului Director al AMR pentru 2008, Cartea albă a AMR pentru 2005-2009, precum şi un document privind direcţiile strategice pentru dezvoltarea AMR în perioada 2009-2013. Un alt punct important pe agenda întâlnirii va fi organizarea alegerilor pentru Comitetul director şi Comisia de cenzori ale AMR”, a declarat Cristian Anghel, prim-vicepreşedintele AMR, primarul municipiului Baia Mare.

Priorităţile primarilor
La rândul său, Tudor Pendiuc, vicepreşedintele AMR, primarul municipiului Piteşti, a declarat că abia aşteaptă ziua de astăzi „pentru a le spune guvernanţilor care sunt problemele cu care se confruntă municipiile din România. Ca exemplu, este vorba despre legile retrocedării, a despăgubi­rilor, problemele termoficării. Aşteptăm punctul de vedere al Guvernului privind soluţiile anticriză, dar avem şi noi câteva propuneri. Mulţi primari au ajuns miniştri, premieri, chiar preşedinţi de ţară. Am vrea să vedem cum s-ar descurca în situaţia inversă”.
„Ca priorităţi în discuţiile de astăzi cu reprezentanţii Guvernului, există un program, o trecere în revistă a tuturor pro­blemelor cu care ne confruntăm. Suntem în plin proces de descentralizare, dar ce se întâmplă în perioade de criză? Bugetul de stat trebuie să cuprindă pentru autorităţile locale măsuri pentru atragerea investiţiilor. De asemenea, descentralizarea învăţământului. Clădi­rile, utilităţile, mobilierul... toate sunt susţinute din bugetul primăriilor, dar primăriile nu au control asupra acestor investiţii care devin proprietatea statului. De aceea o să propunem ca directorii unităţilor şcolare să fie angajaţi cu acordul administraţiilor locale, pentru a putea controla eficienţa folosirii investiţiilor pe care le fac primăriile. În cazul spitalelor se întâmplă acelaşi lucru. O altă pro­blemă care ar trebui rezolvată este cea a poliţiei comunitare, care nu poate fi susţinută numai de la bugetul local, mai ales că activitatea acestui serviciu este de un mai larg interes public.”, a mai declarat Tudor Pendiuc.

Premieră naţională
Primarul Devei, Mircia Muntean, care este şi membru în comitetul director al AMR, spune că întâlnirea de la Vaţa „este un eveniment marcant în judeţul Hunedoara. După zece ani, Adunarea Municipiilor din România revine în judeţul nostru”.
În acelaşi timp, Mircia Muntean susţine că în cadrul acestui eveniment va fi introdusă o nouă temă de discuţie, în premieră naţională. „Este vorba de un aspect extrem de important al acti­vităţii administraţiei locale şi anume conlucrarea între primării şi parlamentari. După cum se ştie, în urma votului uninominal, deputaţii şi senatorii au o mult mai clară arie de reprezentare locală. Or, în multe situaţii, primarul şi parlamentarul din zona respectivă sunt de culori politice diferite. Tocmai de aceea trebuie găsite formule de colaborare între cele două părţi, eventual desemnarea unor persoane de legătură, în aşa fel încât activitatea desfăşurată să fie în beneficiul întregii comunităţi”.


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter