23.03.2014,  19:26:24 | 9 comentarii | 4126 vizualizari
Primim la redacţie. Romică Burdan, cetăţean al Petroşaniului: / „Bijuteria Parâng a ajuns un Dănuţoni al turismului montan al patriei noastre…”
de Diana Popescu

Domnule primar al municipiului Petroşani,
Mă adresez dvs. nu pentru a vă certa, ci pentru a vă semnala o stare de lucruri pe care mulţi, din păcate, nu le pun pe seama dvs., sigur după ce „consultarăm” un proiect de hotărâre (fără număr) petrecut la o şedinţă de îndată a Consiliului Local al munici­piului Petroşani în data de 11 ianuarie 2013, în baza Legii 215/ 2001, unde dvs. sunteţi semnatar ca asociat prim.
Prin toamna lui 2009 aţi vizitat, ca primar, bineînţeles, însoţit de un staff, Telescaunul Parâng pentru a vedea cum merge controlul efectuat de ISCIR, respectiv verdictul acelor specialişti în autorizarea funcţionării sau nu a „bătrânului funicular pentru turişti”. Aţi fost mulţumit de cum lucrau telescăunarii cu ISCIR-iştii. Acolo vi s-a propus o modalitate de funcţionare a telescaunului sub diferite forme, oricare dintre ele aducând câştig nu doar bănesc primăriei ajunsă proprietară a „bucăţii” de SC Gospodărie Prest Com SA Petroşani. Una peste alta, probabil, să nu-i zicem altfel, cel cu propunerea nu prezenta garanţii în ochii „înalţilor demnitari” care vă însoţeau. Apoi, veni asocierea/ asociaţiunea.
Nu uitaţi, în 2009 vi se propunea trecerea telescaunului în/ la firma care avea ca obiect de activitate doar 3 (trei) obiective, dintre care unul era turismul, iar deţinătorul firmei era (şi este) licenţiat al Facultăţii Elmec al IMP şi lucra la telescaun.
Nota de fundamentare pentru „Asocierea în participaţiune” la alineatul 2 spune ce condiţii trebuie întrunite de părţi, adică „… o persoană acordă etc.”.
Trecând peste textul mult bărbos, precum „cunoscând foarte bine” (?!!) alte zone vest europene; „dispunând de specialişti”, unii veniţi de la „Arctic” Găeşti, altul despre care domnul să zicem „Cel Mare” care venea să dea şi cotele topo că acel specialist nu ştia, nu era constructor şi alţii; cea mai tare fiind „Calitatea ireproşabilă – văleu, Doamne – a lucrărilor executate”. Şi altele. Precizarea de la alineat „toate terenurile… sunt predate constructorului” e tare! Predate de jure şi de facto sunt pentru a face ceva pe ele (nu a se uşura), recte pârtii, nu derdeluşuri, zisa doamnei Grapini! Zonă de cules roci metamorfice, nu şisturi cristaline. Asta da. Sau vreţi să spuneţi, nu dvs. ca primar, ci acei super „pecialişti” că „spe” nu-s nici pe departe. Cât priveşte al. 6 „încheierea urgentă” a survenit unui fapt cam murdar la care orice aţi declara de acum încolo vi s-a impus de anume chestii (nu chestiuni) politico… şi nu numai. La actul nr. 411/11.01.2013 chiar domnul director executiv al SPADPP Petroşani, L. Dragomir, zice că terenul e predat cu proces-verbal… soluţia fiind provizorie.
Ei bine, tabular/CF/etc. terenul nu este nici dotat/ concesionat/ vândut lui „K.Euro”, ci predat pentru a construi pe el (teren). Biroul juridic îşi dă cu părerea în actul 376/10.01.2013 tot pe o chestie cu final dinainte ştiut!
„Contractul de asociere în P” e şi el fără număr de înregistrare, la fel precum proiectul de hotărâre. Şi aici – basme bărboase sub ombilicale de forma … „readucerii (vai, Doamne) a staţiunii Parâng a circuitului turistic de top al României”.
Domnule primar, aşa cum arată arăturile cu buldozerul – zise pârtii – nici în ani şi ani n-om fi în acel circuit, ci doar în circ-uit!, cu 3 tunuri şi 7 lăncii – pentru zăpadă, cu un ratrack care era pe pârtii după care venea Marica sau Brighiu cu tasatorul lor, cu staţie de pompe complet echipată (!!!) din bazinul fisurat cu bună parte din fundul bazinului (tocmai în zona fisurilor) aşezat nu pe roca nativă,   ci pe umplutură din piatră din zonă, piatră friabilă, lucrată de maaarii pecialişti Kranz, nu s-a pompat pi cur de apă în instalaţiile din amonte, da’ nici în aval prin cădere liberă că nu e cum şi cu ce!
În această iarnă, domnule primar, au fost în Parâng 23 de nopţi cu temperaturi sub -6 grade Celsius, iar tunurile or mărs cam 11 ore. De asta şi alte staţiuni din jur au fost şi încă sunt „full” icişa. Ştiaţi că hăi din Voineasa au vândut aproape 50.000 de bilete pe lângă… amiciţii pe care un privat – nu privata din grădină – şi le poate permite!
Apoi Anexa nr. 2 la HCL/2013 – treaba cu lista. La pct. 7 arată că numărul de personal la Telescaunul Parând este în mod distinct 16 (şaisprezece) din care: mecanici – 2; electrician – 1; lăcătuşi - 2, agenţi peron – 1; casieri – 2 şi maistru întreţinere instalaţie – 1). Luaţi „grămadă” 2+1+2+1+2+1 fac 9, ceilalţi 7 or fi pe liste. Exceptând mecanicii, uneori şi aceştia ieşiţi din tură de 48 de ore (reţineţi dvs. cei de la ITM Petroşani), şi ceilalţi – electrician şi lăcătuşi (cărora sporadic li se alătură doi oameni de la Kranz) - fac pe agenţii de peron, oameni care îmbarcă/ debarcă la telescaun turiştii cu sau fără bagaje de orice vârstă, sex, stare biologică şi asta în orice condiţii meteo care permit funcţionarea telescaunului.
Închei, spunându-vă cu sinceră părere de rău că tocmai aceşti salariaţi sunt priviţi, trataţi cu mult dispreţ de actualul stăpân, căruia ideea unei hai să zicem bune intenţii a ieşit un mare ceva din care nu se poate face bici, nicidecum să mai şi pocnească.
Dom’ primar, de când i-aţi dat/ vândut nu au primit fişă de plată. Au acte adiţionale (se poartă) semnate în anume fel; nu se respectă datele avansului şi plăţii. Totuşi, aceşti Oameni sunt Oameni, au familii, copii, unii rate la bănci etc. Salariile nete sunt foarte modeste, cu toate că salariului minim pe economie trebuie să i se adauge distinct sporul de vechime, de noapte şi ore suplimentare, nu li s-a precizat în scris, cum spune legea (ştim, legea-i doar pentru cei tari, bănoşi şi ţine cu aceştia), salariul, sporul de vechime, o primă dată „din mărinimia stăpânului” e cam zero.
Când se scriu aceste rânduri, dom’ primar, plata din 15 martie 2014 nici acum în 23 martie 2014 n-au primit-o! Jenant, jenant, murdar, dom’ primar, mai ales că la Cap. VII din contractul de asociere la 7.1/7.2(1)/7.2(3) se spune „… evidenţa contabilă va fi ţinută şi distinct de SPADPP”. Cu alte cuvinte primăria, care este juridic în calitate de prim asociat! Vedeţi, vă rog, ce scrie la 7.1(1): „Încasările realizate prin exploatarea (funcţionarea) instalaţiei de transport pe cablu – telescaun – merg la SPADPP”.
Păcat că din visul frumos ce l-aţi dorit, şi poate încă-l doriţi Parângului, din cauza unor lacomi din apropierea nemijlocită a dvs., bijuteria Parâng a ajuns un Dănuţoni al turismului montan al patriei noastre! Lepădaţi-vă de satane, redaţi Parângului ce a avut, oamenilor zâmbetul, ştergeţi-le amărăciunea, disperarea de pe chipuri! Sunteţi prim asociat, puteţi, numai să vreţi – trebuie şi putirinţă dar şi voinţă.
Acelaşi sincer şi dintr-o bucată la gând, vorbă, faptă,
Romulus BURDAN


Comentarii articol (9 )

#1 Ungureanu23.03.2014,  21:29:38
Domnul Primar nu face nimic doar ne minte in fiecare an cu scrisori electorale. Rusine ca eu unul nu v-am votat si nu va votez!
#2 mihai24.03.2014,  11:58:18
bravo ziarul ,mult respect cinste pntru ROMICA este singurul care arata Jaful facut de GARDEAN in PARING (DNA doarme,politia lui BRAGARU GARDA ce fac )
#3 DJ24.03.2014,  13:13:18
Vezi domnule ROMICA. Din cauza asta primarii primesc doar premiul intai. Doi nu exista. Ei se ZDROBESC zilnic pentru cetatean. Pentru cetateanul GARDEAN. Toti primarii au gardenii lor.
#4 un cetatean24.03.2014,  16:25:23
Statiunea Parang e o mare gogoasa, sau un mare tun, daca ramaneau Udrea si PDL. Primaria, judetul sau statul trebuiau sa faca doar un drum adevarat, utilitati, curent, canalizare, etc. trase,apoi un plan pentru statiune si restul sa faca privatii. Altfel e un loc de tocat banii nostri, mai fac si imprumuturi...
#5 Ungureanu24.03.2014,  22:03:48
Apropo pentru cei din zona RUSU de ce suntem nevoiti sa platim impozit ca si cum am fi in localitate,nu avem canalizare,utilitati si aici ma refer gaz,cablu,drumuri asfaltate corespunzator.Locuri de munca de in Vale pe cand? Domnul Molot ne mai minte mult) Va fi saracie in Vale pentru ca si minele se vor inchide incet si sigur!
#6 Andy01.04.2014,  13:27:44
Unugureanu- Impozitele mari din zona Rusu sunt opera consilierilor de la primaria Petrosani.
#7 Janos Jianu09.08.2014,  15:14:07
Dom Romică! Trebuia să rămâi mata la Primărie. Că după revoluţie poporul te-a pus primar. Da mata te-ai apucat să cari la domiciliu cafeaua şi ajutoarele aduse de fraţii corsicani. Şi poporu te-a dat jos. Ai fost un fraier. Azi, ca primar, erai multimiliardar. Aşa, ai rămas ministru fără portofoliu, pentru o traistă de cafea boabe
#8 Turtu RICA19.08.2014,  17:19:00
Cei din Parang pot sa solicite in scris(cu semnaturile tuturor proprietarilor) consiliului local Petrosani, trecerea la ultima zona(D) intrucat nu au canalizare,gaz...deci sa plateasca doar pt confortul pe care AZI il au.Uniti va si veti rezolva !
#9 Xonia19.08.2014,  17:28:35
Ai dreptate nea Romica si le spui pt ca nu au ce ti face.Oamenii aceea de la telescaun au fost si sunt BATAIA DE JOC a tuturor "patronilor" telescaunului. Cum e moda in tara asta ? Munca si raspundere la maxim INSA cu salarii la minim !!!!!! Ce spor de lucru afara(pe frig sau soare mult),pt lucru sambata,duminica...ITM se face ca nu vede,nu e clar ?Te apuca rasul cand ii vezi facandu si de lucru pe temiri unde.Cam in stilul pe care l ai povestit se fac toate in primaria Petrosani,de aceea ne merge ase bine ! DOAR SE VEDE DIN CE IN CE MAI BINE !


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
În perioada 26–28 iunie 2015, Asociaţia schi turism montan „Pro-Parâng” Petroşani a organizat &ici[..]
30.06.2015, 14:05   |    0 comentarii
În perioada 26-28 iunie 2015, Asociaţia Schi Turism Montan „Pro-Parâng” Petroşani va organiza în c[..]
21.06.2015, 18:39   |    0 comentarii
Sâmbătă, 14 martie, pârtia Slima a fost gazda celei de a XII-a ediţie a concursului „Serbările Zăpezii - Pr[..]
17.03.2015, 19:30   |    0 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter