25.03.2014, 20:15:32 | 1 comentariu | 2869 vizualizari
Declaraţia politică a senatorului Vochiţoiu - ieri în Parlament / „Prima variantă a PNDR 2014-2020 exclude de la finanţare zonele periurbane ale oraşelor şi municipiilor”
Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Domnule Preşedinte, Stimaţi colegi,
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a transmis în data de 21 martie 2014 prima variantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014–2020 către serviciile specializate ale Comisiei Europene.
La punctul 8.2.2 din această variantă a PNDR aflăm că pentru PNDR 2014-2020, spaţiul rural este definit ca totalitatea comunelor, la nivel de unitate administrativ- teritorială, împreună cu satele componente. Din punct de vedere administrativ, spaţiul rural românesc cuprinde 2861 de comune.
Totuşi, în România există şi 320 de municipii şi oraşe ce au grupate în jurul lor mai multe sate aparţinătoare sau localităţi componente aşa cum este prevăzut în art. 3 din O.G. nr. 53/2002 privind Statutul–cadru al unităţii administrativ-teritoriale, cu modificările şi completările ulterioare.
În vederea identificării unei soluţii în viitorul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 astfel încât zonele periurbane să poată beneficia de sprijin financiar în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, sprijin financiar de care ar beneficia şi comunităţile locale din Valea Jiului, m-am adresat încă de anul trecut Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Autoritatea de Management pentru PNDR.
Urmare a acestei adrese, Autoritatea de Management pentru PNDR a răspuns că zonele periurbane sunt eligibile pentru a beneficia de sprijin financiar în cadrul acestor măsuri.
Spaţiul periurban, potrivit Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, reprezintă suprafaţa din jurul municipiilor şi oraşelor, delimitată prin studii de specialitate, în cadrul căreia se creează relaţii de independenţă în domeniul economic, al infrastructurii, deplasărilor pentru muncă, asigurărilor cu spaţii verzi şi de agrement, asigurărilor cu produse agroalimentare etc.
Spaţiul rural este definit atât prin Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional, precum şi prin Ordinul comun al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului administraţiei şi internelor nr. 143/610/2005 privind definirea şi caracterizarea spaţiului rural, cu modificările şi completările ulterioare.
Acest Ordin a avut ca bază legală Reglementarea Consiliului Europei nr. 1296/1996 privind Carta Europeană a spaţiului rural.
Prin spaţiul rural, în înţelesul prezentului ordin, sunt definite zonele aparţinând comunelor, precum şi zonele periurbane ale oraşelor şi municipiilor, în care se desfăşoară, cu respectarea legislaţiei în vigoare, activităţi încadrate în următoarele domenii economice: producţie agricolă vegetală şi/sau zootehnică, silvică, de pescuit şi acvacultură; procesarea industrială a produselor agricole, silvice, piscicole şi de acvacultură, precum şi activităţile meşteşugăreşti, artizanale şi de mică industrie; servicii de turism şi de agrement rural.
După cum se poate observa din această definire a spaţiului rural, localităţile din Valea Jiului, respectiv municipiile Petroşani, Vulcan, Lupeni şi oraşele Petrila, Aninoasa, Uricani, se pot încadra în atragerea de fonduri, dar la fel de bine se pot încadra multe alte localităţi urbane din România.
Date fiind aceste considerente, pentru că prima variantă a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 exclude de la finanţare zonele periurbane ale oraşelor şi municipiilor, solicit să se facă modificările necesare, până nu va fi prea târziu.Vă mulţumesc pentru atenţie.
Senator,
Haralambie Vochiţoiu
Comentarii articol (1 )
#1 zoli26.03.2014, 13:56:55
Acuma poate dormim linistit,i-a zdrobit cu aceasta declaratie,tov Vochitoiu acu e la putere,sa-l vedem cate rezolva ,ca in opozitie lua foc.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|