13.04.2014,  20:05:00 | 5 comentarii | 4702 vizualizari GALERIE:     FOTO    
În Săptămâna Mare, în tentativa sa de excludere a consilierului Stepan, administraţia locală forţează lucrurile până / DINCOLO DE LEGE!
de Cătălin DOCEA

Proiectul de hotărâre privind excluderea lui Daniel Stepan încalcă Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Local al municipiului Petroşani. Care spune, negru pe alb, că vacantarea unui mandat de consilier local se poate face numai ulterior unei sentinţe definitive şi irevocabile.

Primul proiect...
...pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului Local al municipiului Petroşani vizează declararea ca vacant a mandatului consilierului local Daniel Stepan (Partidul Poporului – Dan Diaconescu). Mai exact, proiectul de hotărâre propus spre aprobare ia act de excluderea lui Stepan din PP-DD şi declară vacant mandatul de consilier.
În Referatul constatator, întocmit de către primar şi secretarul Adrian Negoe, se invocă art. 12, alin. 2, din Legea nr. 393/ 2004, în sensul că hotărârea menţionată va avea la bază un referat constatator semnat de către primarul şi secretarul municipiului, însoţit de acte justificative.

În fapt,...
...actele justificative prezentate de către primar şi secretar sunt două adrese ale PP-DD Hunedoara, prima - înregistrată sub nr. 6053/ 07.04.2014 - prin care se nominalizează Petrişor Ciuică (locul 5 pe lista de candidaturi), iar a doua - înregistrată sub nr. 6121/ 08.04.2014 - prin care se aduce la cunoştinţa consiliului local că Stepan a fost exclus din partid, că nu mai poate ocupa funcţia de consilier local şi că, pentru locul rămas vacant, va fi comunicată o nouă persoană.
După cum lesne se poate observa din conţinutul adreselor amintite, ar fi fost normal ca acestea să aibă o altă ordine de înregistrare. Adică, prima să fie cea privind informarea legată de excludere, iar cea de-a doua să fie cea privind nominalizarea unei alte persoane pentru mandatul de consilier local.

În plus,...
...adresa nr. 6121/ 08.04.2014 este semnată de secretarul executiv al Organizaţiei Judeţene PP-DD Hunedoara, persoană ce nu are calitatea de a reprezenta organizaţia judeţeană, această calitate fiind atribuită - potrivit art. 57, pct. 1 din Statutul PP-DD - direct preşedintelui Biroului Permanent Judeţean.

Proiectul de hotărâre...
...iniţiat de către primar privind declararea ca vacant a mandatului de consilier local al lui Stepan, avizat de secretar, încalcă Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Petroşani nr. 18/2007 pentru aprobarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare (ROF) a Consiliul Local al Municipiului Petroşani.

În conformitate cu...
...prevederile art 65, alin 2, lit. i din ROF, calitatea de consilier local încetează de drept înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă a fost ales. Potrivit dispoziţiilor art. 71, alin. 3, din ROF, prevederile art. 65, alin. 2, lit. f-i devin aplicabile numai după “rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti”.

De altfel,...
...din perspectiva consecinţelor juridice grave pe care măsura excluderii din partid le produce asupra mandatului aleşilor locali, Curtea Constituţională a României consideră că se impune o distincţie clară între normele de deontologie proprii partidelor politice şi normele de natură juridică.
Inutil de menţionat că este obligatoriu să fie respectată legislaţia în vigoare, consiliul local urmând să ia o decizie privind vacantarea mandatului de consilier local în baza dispoziţiilor Deciziei nr. 530/12.12.2013 a CCR şi în baza dispoziţiilor HCL nr. 18/2007. Oricum, în cazul unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată, nefavorabilă lui Stepan, acesta a declarat că va renunţa la calitatea de membru în Consiliul Local al municipiului Petroşani. Totuşi, până la pronunţarea irevocabilă a unei instanţe, este normal ca acesta să beneficieze de prezumţia de nevinovăţie.

Este absolut normal...
...ca această prezumţie de nevinovăţiei să funcţioneze. În România există în momentul de faţă parlamentari condamnaţi definitiv şi irevocabil cu suspendare, dar care îşi exercită în continuare mandatul. De asemenea, sunt şi parlamentari condamnaţi în primă instanţă pentru fapte de corupţie, la mai mulţi ani de închisoare cu executare, dar care îşi exercită în continuare mandatul şi sunt în libertate până la pronunţarea definitivă şi irevocabilă a unei sentinţe.

Prin demersurile sale,...
...consilierul Stepan nu solicită decât să fie lăsat să reprezinte în continuare cetăţenii ce l-au ales şi să se procedeze conform prevederilor legale numai după rămânerea definitivă şi irevocabilă a hotărârii judecătoreşti, aşa cum se prevede la art. 71, alin. 3, din Hotărârea Consiliului Local al municipiului Petroşani nr. 18/2007, pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliul Local al Municipiului Petroşani.

Mai grav este că,...
...în mai multe intervenţii publice, secretarul municipiului Petroşani, Adrian Negoe, s-a antepronunţat cu privire la situaţia consilierului Stepan. Având în vedere calitatea sa, dar şi vechimea în funcţia de secretar al municipiului Petroşani, acesta ar fi trebuit să cunoască pe de rost legislaţia, naţională şi locală, cu privire la vacantarea unui mandat de consilier local, cu atât mai mult prevederile ROF al CL Petroşani. Prin natura funcţiei sale, secretarului unităţii administrativ teritoriale îi este interzis să se implice, în mod evident părtinitor, în chestiuni de ordin politic. Căci, până la urmă, tentativa de excludere a lui Stepan nu este decât o intenţie, 101% politică, de a scăpa de un ales local care punea deranjant de multe întrebări.

Vă reamintim că...
...Stepan a fost băgat în corzi la cel mai înalt nivel în PP-DD după ce, timp de mai multe şedinţe, a încercat să obţină majorarea burselor pentru aproape 1.000 de elevi din municipiul Petroşani. Proiectul său a fost refuzat şi amânat la mai multe şedinţe ale legislativului local pe motiv că nu există, la bugetul municipal, resurse pentru majorarea dorită. Stepan a revenit cu un alt proiect, prin care solicita ca banii pentru bursele elevilor să fie obţinuţi prin reducerea indemnizaţiilor consilierilor locali. Surprinsă de această mişcare, administraţia locală şi-a reconsiderat poziţia şi, brusc, a găsit bani pentru elevi. Şi a evitat, astfel, reducerea indemnizaţiilor consilierilor locali. Vom reveni.


Comentarii articol (5 )

#1 Vifor Ica14.04.2014,  13:02:29
Se poate vedea clar cine se grabeste in consiliul local pt ca secretarul acolo nu face de capul lui. Pacat ca si murdareste imaginea la indicatiile pretioase ale unora. Dl Stepan a intrat repede in dizgratia lor mai ales ca le a luat caimacul cu bursele pt copii. Prezumptia de nevinovatie ESTE pt toata lumea, si o astfel de HCL se face in baza unei sentinte DEFINITIVE SI IREVOCABILE !! Rusine pt graba voastra,dovediti ca va deranjeaza propunerile altora de parca nu tot ce faceti acolo e in interesul urbei si a cetatenilor din Petrosani. Felicitari dl consilier Stepan Daniel insa tr sa va asteptati si la alte mizerii.Suntem cu dv si urmarim cu interes ZVJ
#2 Daniel14.04.2014,  14:28:49
Bai pensionarilor bai nu va mai ajunge nici in 2014 uni suntei la axis security cu toata familia sot prieten.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Pe aceeasi tema
Marţi, la Petroşani, în sala de şedinţe a administraţiei locale, primarul municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi a convocat pentru ora 1[..]
14.07.2015, 19:05   |    0 comentarii
Pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Local Petroşani se vor afla azi 16 proiecte de hotărâre. Şedinţa va &[..]
26.05.2015, 23:19   |    0 comentarii
Câteva proiecte importante s-au aflat ieri, 13 mai, pe ordinea de zi a şedinţei de îndată. Patru dintre cele cinci [..]
13.05.2015, 20:17   |    1 comentarii
La ultima şedinţă de Consiliu Local Petroşani au existat mai multe proiecte prin care consilierii locali au aprobat alocarea d[..]
04.05.2015, 22:59   |    4 comentarii
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter