29.04.2014,  01:32:58 | 0 comentarii | 2102 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Nedeia de la Câmpu lui Neag a adus printre localnici multă voie bună şi veselie
de Corneliu BRAN
La Câmpu lui Neag, în Duminica Tomii a avut loc tradiţionala nedeie momârlănească. Momârlanii din vestul Văii Jiului şi-au adus aminte de cei răposaţi, care „au fost chinuiţi de regimul comunist”, după cum spunea primarul Dănuţ Buhăescu în cuvântul adresat invitaţilor. Şi cum doar momârlanii ştiu ca să-şi aducă aminte şi de cei răposaţi, dar apoi să se şi veselească, aşa a fost şi duminică.
 
Slujba de pomenire
Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire oficiată în faţa troiţei de la Câmpu lui Neag. Câteva sute de oameni din micuţa localitate, dar şi din Valea de Brazi, Uricani şi Lupeni s-au rugat la Dumnezeu împreună cu protopopul de Petroşani Petrache Creţu şi cu preoţii Băloi şi Nicolae Gărgan, pentru sufletele celor dragi trecuţi în lumea celor veşnici. 
Împreună cu sutele de oameni prezenţi s-au rugat şi oficialităţile locale şi judeţene: primarul Dănuţ Buhăescu, viceprimarul Corneliu Braia, vicepreşe-dintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint, deputatul Cristian Resmeriţă, Dorin Gligor - preşedintele PD-L Hunedoara, consilieri locali din Uricani, din Vulcan sau Petroşani (libera­lii Petre Drăgoescu şi Alina Cârstoiu).
 
Grupuri politice
În timpul slujbei am observat că oficialii sunt aşezaţi pe tabere politice. Pesediştii - în dreapta primarului Buhăescu, liberalii erau mobilizaţi în stânga primarului, în apropierea lui Tiberiu Balint. În faţa acestora stăteau consilierii locali din Uricani şi consilierii pedelişti.
 
Concurs de spart ouă roşii 
După acest moment, la finalul slujbei s-a trecut la un inedit concurs de spart ouă roşii, primarul Buhăescu neavând câştig de cauză în faţa părintelui protopop Creţu, cum nici părintele n-a avut câştig în faţa viceprimarului Braia. 
După un scurt discurs al primarului Dănuţ Buhăescu, s-a dat startul petrecerii. Atât au aşteptat momârlanii, care s-au pus apoi pe joc şi voie bună toată după-amiaza, micii şi grătarele sfârâind de mama focului, iar berea a curs valuri, valuri. „Eu nu beu bere, că am adus ţuică de-a noastră, dar la final, când m-oi mai încălzi mă voi stânge cu vreo câteva sticle de bere, că nu zic că nu-mi place!”, ne-a spus bădiţa Todor, care ne-a îndemnat să luăm şi noi o gură. 
 
Veteranul satului 
Două lucruri mai trebuie să menţionăm neapărat de la nedeie. Părintele protopop Petrache Creţu ni l-a prezentat pe cel mai în vârstă veteran de război din Uricani, Ioan Părău, de 96 de ani (îi împlineşte pe 8 iunie!). L-am întrebat cum se simte… „Bine, nu mă las! Întotdeauna mă simt bine la nedei şi acolo unde sunt momârlani şi voie bună”. Chiar dacă nu mai aude prea bine şi e măcinat de mai multe boli, bătrânul şi distinsul veteran de război s-a simţit bine duminică la nedeie.
 
Tinerii au deschis nedeia
Un al doilea lucru pe care dorim să-l reţineţi este faptul că în momentul în care s-a dat drumul la petrecere, primii care au întreţinut atmosfera au fost copiii şi tinerii de la dansurile populare, care activează în casa de cultură. Aceştia au prezentat câteva învârtite şi hore tradiţionale celor prezenţi, care de fiecare dată au aplaudat cu străşnicie. Ba chiar unii s-au luat şi ei la dans, că vorba aceea, pe platoul respectiv era loc de dans pentru toată lumea.
 
Declaraţii 
„Mă bucur că pot să fiu prezent aici împreună cu aceşti oameni minunaţi. Această nedeie de la Câmpu lui Neag înseamnă foarte mult pentru momârlanii din vestul Văii Jiului şi se înscrie, ca şi alte acţiuni, printre manifestările tradiţionale ale oraşului Uricani, de care ne bucurăm întotdeauna cu toţii. După cum vedeţi e soare, e plăcut, lumea a venit în număr mare, muzica e bună şi veselia e în toi. Practic, o zi de neuitat pentru toţi cei care au venit azi aici. Înainte ne-am gândit şi la cei plecaţi dintre noi, care au avut de suferit pe vremea comuniştilor, când satul Câmpu lui Neag a fost dărâmat cu buldozerele. E bine când se îmbină toate şi când putem să-i cinstim şi pe cei plecaţi de lângă noi. Astea sunt tradiţiile strămoşeşti şi de aceea vrem ca ele să nu se piardă”, ne-a declarat primarul Dănuţ Buhăescu.
„Mă simt foarte bine, e o atmosferă foarte plăcută, mă întorc după zece ani cu plăcere. Acum zece ani această troiţă se sfinţea şi tot aşa era foarte multă lume. Văd că e tot la fel ca atunci, oamenii se distrează, se simt bine, ceea ce nu poate decât să mă bucure. Dumneavoastră îmi ziceaţi în glumă că nu mai scapă lumea de liberali… Dumneavoastră aţi glumit, dar eu vă spun că placa de pe troiţa această atestă că noi, liberalii, am ridicat această troiţă. De aceea nici nu cred că cineva vrea să scape de noi. În fond, este loc pentru toată lumea şi mă bucur că aici nu se ţine cont de culoarea partidului iar toată lumea se simte bine”, ne-a declarat Tiberiu Balint.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter