08.05.2014,  21:47:31 | 1 comentariu | 1236 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Exerciţiul de alarmare pregătit de Primăria Petroşani a demonstrat timpul de reacţie şi pregătirea forţelor de intervenţie


de Corneliu BRAN
Vremea a ţinut ieri cu autorităţile locale petroşenene. Aşa se face că exerciţiul de alarmare după un cutremur de pământ cu magnitudinea 6,1 a putut fi efectuat în cele mai bune condiţii. 
 
Patru cazuri posibile
La orele 10,00, s-au întâlnit membrii Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU). Preşedintele acestui comitet, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a făcut prezenţa. După care inspectorul Ioan Bunea a prezentat scenariul exerciţiului. După pregătirea echipelor şi echipajelor şi prezentarea concepţiei exerciţiului de alarmare făcută de primar şi după discuţiile legate de exerciţiul în sine, membrii CLSU s-au deplasat la locul de desfăşurare a exerciţiului, peste drum de primărie, în imediata vecinătate a clădirii grădiniţei neterminate. 
La ora 10,50 s-a dat semnalul sonor de alarmare a populaţiei „Calamitate naturală”. Sirenele au sunat prelung a nenorocire.
Imediat au intrat în scenă poliţiştii comunitari şi jandarmeria, care au descins în Şcoala „I.G. Duca” pentru a-i „salva” pe cei 25 de copii. Afară, microbuzul special, care transportă de regulă elevii, aştepta pregătit, însoţit de o maşină a jandarmeriei şi alta a poliţiei locale. Copiii au fost scoşi fără probleme şi duşi la maşină în intervalul de timp de 5 minute.
În paralel, maşina de intervenţie a SC Apa Serv Valea Jiului a desfundat canalizarea, iar lucrătorii de la ENEL au reparat un stâlp de iluminat.
Un al treilea punct de lucru a existat lângă casa de cultură. Acolo doi răniţi imaginari au primit primul-ajutor de la echipele Crucii Roşii Petroşani. Apoi SMURD şi Ambulanţa Petroşani au transportat „răniţii” la maşinile de salvare, în circa 12 minute.
În fine, cea de-a patra scenă de acţiune s-a desfăşurat la clădirea grădiniţei-ruine, unde salvamontiştii au salvat o persoană de sex feminin aflată în panică după cutremur. Toată această operaţiune a durat circa 40 de secunde, după care, în alte trei minute persoana respectivă se afla în salvare, asemenea celor doi răniţi anterior.
 
Primarul - mulţumit de desfăşurarea exerciţiului
După aceste operaţiuni, exerciţiul de alarmare s-a încheiat cu mulţumirile adresate de preşedintele CLSU, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, tuturor membrilor comitetului, precum şi forţelor de intervenţie care au acţionat: „Toate etapele au fost parcurse conform planului pe care l-am avut şi conform ordinului pe care l-am dat. Echipele de intervenţie şi-au făcut treaba şi mă bucur că toată lumea a ştiut dinainte ce are de făcut, conform pregătirii dumnealor. Aşa cum am spus şi când am încheiat exerciţiul, la Petroşani ne-am confruntat, din păcate, şi cu situaţii reale de calamităţi, amintesc aici inundaţiile. Scopul acestui exerciţiu a fost de a revedea capacitatea de intervenţie a organismelor locale. Aţi văzut detaşamentul de pompieri n-a participat decât prin domnul comandant, ideea a fost aceasta de a vedea capacitatea de intervenţie a factorilor locali. Sigur că într-o situaţie reală vor interveni şi cei de la pompieri, cu toată logistica pe care dumnealor o au. Sunt foarte mulţumit de ce s-a întâmplat azi aici şi să ştiţi că a fost un exerciţiu teoretic destul de complex, cu mai multe situaţii de urgenţă. Am dorit ca acest exerciţiu să se facă fără a impieta bunul mers al zonei. De aceea n-am oprit circulaţia decât în momentul în care au apărut echipele de intervenţie, dar pentru puţin timp”.
La eveniment a fost prezent şi colonelul Mircea Draga, şeful serviciului pentru pregătirea populaţiei în cadrul ISU Hunedoara, coordonatorul întregii acţiuni, un om care, după cum ne spunea inspectorul Ioan Bunea, este un „adevărat strateg şi un bun specialist”.
„Din punctul meu de vedere vreau să le mulţumesc foarte mult tuturor membrilor comitetului local şi echipelor de intervenţie care au participat, precum şi tuturor invitaţilor pentru reuşita acţiunii de azi. Mulţumesc şi populaţiei, care a participat la acest exerciţiu ca asistent. E foarte important pentru pregătirea populaţiei să vadă pe viu acest gen de exerciţii”, ne-a declarat inspectorul Ioan Bunea, din cadrul CLSU Petroşani.
 
Câteva recomandări din partea CLSU Petroşani în caz de cutremur
Pentru protecţia în timpul producerii unui cutremur se iau următoarele măsuri: păstrarea calmului, deci a nu se intra în panică, şi liniştirea tuturor membrilor familiei (mai ales a copiilor şi a bătrânilor); prevenirea tendinţelor de a părăsi locuinţa, pentru că se poate ca aceia care pleacă să fie surprinşi de faza puternică a mişcării seismice în holuri, scări sau balcoane, ceea ce poate conduce la accidente grave sau la deces; la blocurile cu zece etaje, chiar şi după cutremur, trebuie evitată folosirea ascensorului la coborârea din bloc; dacă suntem în interiorul unei locuinţe, e bine să rămânem acolo, departe de ferestre – care se pot sparge, fiind indicat să se stea înspre centru clădirii lângă un perete; protejarea se poate face şi sub o grindă puternică, un toc solid de uşă; dacă suntem surprinşi de cutremur afară, e bine să ne depărtăm de clădiri (dacă putem şi avem unde), sau în cel mai rău caz să ne ferim de tencuieli cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri – care se prăbuşesc de obicei în stradă, dar şi de fire electrice sau stâlpi de beton, fiind preferabil căutarea unui loc deschis şi sigur.

Comentarii articol (1 )

#1 Nuti12.05.2014,  14:57:33
Semnalul sonor e dat de aceeasi hurdughie antica? Daca o fi asa, ganditi va ca data viitoare s ar putea sa nu functioneze! Dar daca o fi o situatie adevarata?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter