14.05.2014, 23:18:41 | 2 comentarii | 1384 vizualizari
GALERIE:
FOTO
O veste cu adevărat bună de la Costel Avram: Lucrările la contractul „Zonarea sistemelor de alimentare cu apă din Valea Jiului” au fost finalizate înainte de termen!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Mulţi dintre dumneavoastră, cei care citiţi ziarul nostru, v-aţi pus întrebarea ce presupune această zonare şi de ce este importantă ea pentru societatea de apă şi canalizare din Valea Jiului? Ei bine, răspunsul l-am aflat ieri.
39 de noi zone de presiune
Monica Tarcea a explicat care a fost obiectivul acestui contract derulat pe baza proiectului „Crearea de zone de presiune şi monitorizare a presiunii pe reţeaua existentă în toate oraşele Văii Jiului şi monitorizarea consumului de apă”. „Zonarea s-a făcut prin instalarea de cămine cu vane de reducere a presiunii în anumite poziţii în reţeaua de alimentare cu apă”. Conform datelor oferite de către managerul de proiect Monica Tarcea, dar şi de către Florin Donisă, şeful Departamentului Exploatare, s-au identificat în Valea Jiului pe reţeaua de apă următoarele zone de presiune şi s-au construit următoarele cămine: Petroşani - 8 zone de presiune şi 4 cămine echipate cu debitmetre;
Lupeni - 9 zone de presiune şi 1 cămin echipat cu debitmetru; Vulcan: 8 zone de presiune şi 1 cămin echipat cu debitmetru; Petrila - 5 zone de presiune şi 2 cămine echipate cu debitmetre; Aninoasa - 5 zone de presiune şi 1 cămin echipat cu debitmetru; Uricani - 4 zone de presiune şi 2 cămine echipate cu debitmetre. Deci, un total de 39 zone de presiune.
Sistem de telegestiune
Tot în cadrul acestor lucrări executate s-a implementat un „sistem de monitorizare SCADA pentru toate căminele noi echipate cu vane de reducere a presiunii”, după cum a explicat directorul general Costel Avram. Sistemul de funcţionare este ultramodern, dar relativ simplu. Parametrii măsuraţi de sistemul SCADA sunt trimişi la dispecerat, prin intermediul reţelelor GSM/ GPRS, şi constituie intrări pentru sistemul SCADA. Pentru cazul căminelor de vane de reducere a presiunii „se preiau date hidraulice referitoare la presiunea din conductă, iar în cazul debitmetrelor se preiau date hidraulice referitoare la debitul vehiculat”, după cum ne-a informat inginerul Florin Dionisă. Rezultatele aşteptate de către cei de la Apa Serv în urma implementării acestui sistem de monitorizare - care ne-a fost explicat ieri şi pe viu, toată lumea prezentă având acces la dispecerat pentru a vedea cum funcţionează sistemul - ar trebui să fie foarte bune într-un timp foarte scurt.
Iar când spunem asta ne bazăm pe cele declarate de către şefii de la Apa Serv, care au prezentat datele, în frunte cu Costel Avram. Concret, această zonare va avea ca rezultat „o scădere a avariilor din reţea şi a pierderilor de apă pentru fiecare oraş in parte”. Neoficial, pentru că încă nu se ştie exact care vor fi procentual scăderile la pierderile de apă, conducerea Apa Serv mizează pe o scădere de cel puţin 10-15%. Alte avantaje ale acestui nou sistem implementat vizează stabilirea unor zone de presiune pentru controlul activ al pierderilor, reducerea numărului de avarii a conductelor şi a riscului de contaminare şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea gestionarii presiunii pe reţeaua de apă.
Doi primari şi un viceprimar
Revenind la şedinţa de ieri, precizăm că în afară de conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A., de directorul firmei de proiectări, de dirigintele de şantier şi de reprezentanţi ai constructorului care a executat lucrările, la întâlnire au participat şi primarii Gheorghe Ile, Nicolae Dunca, viceprimarul Adrian Albescu, funcţionari din cadrul primăriilor Lupeni şi Uricani. După şedinţă, toţi cei din sală au fost invitaţi de către directorul general Costel Avram la o plimbare până la Vulcan şi apoi pe Maleia, pentru ca toată lumea să vadă pe traseu aceste cămine, ce s-a lucrat efectiv şi sistemul de monitorizare.
Primarul Ile e mulţumit
Chiar dacă a ajuns mai târziu, primarul Gheorghe Ile a ţinut să sublinieze că este mulţumit de ceea ce s-a lucrat la Vulcan, de faptul că ADI Apa Serv Valea Jiului continuă proiectul de aproape 40 de milioane de euro, respectând termenele de execuţie. Primarul a subliniat seriozitatea de care au dat dovadă constructorii care s-au ocupat de lucrările la acest contract finalizat, precum şi cei din conducerea Apa Serv. „Mulţi spuneau că ce ne trebuie nouă aşa sume mari pentru a reabilita reţele, că unii le aveau, iar unii nu… Nu e posibil ca în secolul XXI să stăm şi acum să ne iasă rahatul pe drum, cu reţele înfundate şi distruse. Reţeaua nouă care s-a creat, unde a fost proiectată, asigură condiţii foarte bune în localităţile unde s-a lucrat. Eu le-aş mulţumi, în primul rând, proiectanţilor, pentru colaborarea bună pe care am avut-o cu dumnealor şi cu cei de la Apa Serv. Să ştiţi că au fost foarte multe probleme, atât cu preţul la apă cât şi cu preţul la canalizare, cu apa meteorică, apa menajeră… Vedeţi că şi acum sunt foarte multe reţele unde apa meteorică intră în reţeaua de canalizare menajeră, deoarece canalul principal de aducţiune de la Lupeni până la Dănuţoni, la staţia de epurare, nu este calculat, ca dimensiune, să preia şi apa meteorică şi atunci, ştie domnul director, la Vulcan, în câteva canale iese apa când sunt torente, din canalul principal iese apa în Colonie - un impediment care ne va da de gândit în continuare şi care trebuie rezolvat. Aş mulţumi şi celor din Apa Serv, domnului director Avram şi doamnei Monica Tarcea pentru interesul pe care l-au avut la acest proiect. Pe urmă, aş mulţumi celor care au lucrat la aceste lucrări. Nu este uşor să lucrezi în nişte condiţii de trafic, pe ploaie şi aşa mai departe. La aceste lucrări am avut şi pierderi de vieţi omeneşti, după cum ştiţi la Vulcan trei persoane şi-au pierdut viaţa în timpul lucrărilor. Cetăţenilor trebuie să le cerem scuze pentru tot ce a fost, de multe ori ei fiind incomodaţi la trecerea pe străzi sau alei în zonele unde s-au făcut lucrări”, a declarat Gheorghe Ile.
Înainte, tot înainte!
L-am lăsat mai la sfârşit pe directorul general Costel Avram. Care ieri a fost mai puţin vorbăreţ, lăsând să vorbească mai mult invitaţii, subalternii şi, bineînţeles, faptele. Costel Avram a menţionat, printre altele, că este important ca după finalizarea primei etape a acestui proiect european să se treacă la etapa a II-a, fapt ce ar duce la rezolvarea în mare parte a problemelor ce ţin de apă şi de canalizare în localităţile Văii Jiului.
„Eu sunt bucuros, alături de echipa de la Apa Serv pe care o conduc, că proiectul care a început în 2011, se apropie, încetul cu încetul, de finalizare. Astăzi participăm la discuţia despre al doilea proiect, unde este finalizată lucrarea. A fost o lucrare mai grea în unele părţi. Important este că la lucrarea a fost contractată la timp şi constructorul şi-a respectat contractul pe care l-a semnat. O lucrare care din punct de vedere tehnic aduce beneficii S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. şi, implicit, abonaţilor (…). Prin discuţiile pe care le-am purtat la Bucureşti, la Ministerul Mediului, faptul că lucrările pe care le avem contractate se termină la timp ne avantajează pentru partea a II-a a proiectului. O parte a doua unde deja asistenţa tehnică a fost scoasă la licitaţie, urmând ca noi să dăm viitorul câştigător. Asta ne face să fim printre primii beneficiari ai fondurilor europene care îşi termină la timp proiectul. Sunt unii care au contractat în 2009, iar acum încă mai au o lucrare de contractat, nicidecum să termine. Noi deja avem două lucrări finalizate, urmează în iunie încă două lucrări contractate să fie finalizate… Fapte care ne bucură şi ne avantajează. Repet, în România, la ora aceasta suntem prima societate comercială care a scos la licitaţie asistenţa tehnică şi care va începe luarea fondurilor europene pentru exerciţiul financiar 2014-2020. Deja avem semnat contractul de finanţare pentru asistenţa tehnică din partea a doua a proiectului, deci mergem înainte! Am avut avantajul foarte mare că beneficiarul, adică Apa Serv, a avut cota de finanţare zero la proiect, doar 2% fiind cota pentru autorităţile locale şi Guvernul României, restul finanţării venind de la UE. Vom vedea în partea a doua a proiectului care va fi contribuţia în continuare. De altfel, acesta este şi motivul că am putut menţine preţul apei la nivelul de acum trei ani. Vom face în continuare toate eforturile şi sper că viitorul contract de finanţare va fi semnat într-un timp foarte scurt”, a declarat directorul general Costel Avram.
Comentarii articol (2 )
#1 DAVID15.05.2014, 16:24:44
FELICITARI!
#2 Piele Mariag15.05.2014, 18:21:28
Va dorim succes maxim
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|