03.03.2009,  17:02:50 | 0 comentarii | 495 vizualizari
Gaura neagră din cultura judeţului Hunedoara a trecut „pe avarie” La Teatrul din Deva a început curăţenia generală


de Mihaela PETROŞAN
De zeci de ani, deja, Teatrul din Deva înghite sume uriaşe, atât pentru reparaţiile care nu se mai termină, cât şi pentru spectacole la care nu prea se mai duce nimeni. Ani de zile, zeci de miliarde au fost alocate acestei instituţii, fie de către Consiliul Judeţean Hunedoara (CJ), fie, în ultima vreme, de către Consiliul Local Deva. Ca într-o sarabandă de decizii luate după mintea şi interesele unora sau altora, teatrul devean a fost fie de revistă, fie drama­tic, fie al CJ, fie al Primăriei Deva, rezultatul fiind acelaşi: bani cheltuiţi cu nemiluita din buzunarele hunedorenilor. Utima decizie a fost aceea de a readuce instituţia în subordinea CJ Hunedoara.
 
Numai că actuala conducere a judeţului a hotărât că nu mai pot arunca banii pe fereastră, susţinând un teatru care funcţionează după ureche. Aşa încât, la ultima şedinţă a CJ, de la sfârşitul săptămânii trecute, s-a decis concedierea colectivă a actorilor şi angajaţilor instituţiei, începând cu data de 1 mai.
Conform hotărârii Consiliului Judeţean, din cei 72 de angajaţi ai teatrului, vor mai rămâne la serviciu numai şapte persoane, printre care şi directorul acestuia. Potrivit preşedintelui C.J., Mircea Ioan Moloţ, hunedorenii merită un teatru de elită, dar pentru asta trebuie finalizată sala de spectacole la care se lucrează de aproape 20 de ani.
“Să mergeţi la teatrele din Valea Jiului sau de la Orăştie, să vedeţi cum se face teatru. Nu avem de gând să distrugem teatrul din Deva, din contră. Dar nu sunt de acord să menţinem situa­ţia actuală în care se joacă spectacole prin cine ştie ce cătune, sau în săli aproape goale, închiriate. Vrem să facem un teatru modern, demn de secolul XXI şi, decât să cheltuim banii pe salarii, mai bine îi folosim pentru finalizarea lucrărilor de reparaţii”, a declarat Mircea Ioan Moloţ. 
La rândul său, vicepreşedintele Costel Avram a susţinut că „nu trebuie să ne uităm prea departe pentru a vedea că o astfel de instituţie poate funcţiona şi poate avea rezultate. Să notăm numai faptul că la Petroşani avem un teatru activ. La fel ar trebui să fie şi la Deva”.
“Ştiu că în asemenea situaţii apar convulsii, ştim că şi între ei sunt convulsii, dar nu ne putem bate joc de banii publici”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean, referindu-se la conflictele dintre sindicat şi conducerea teatrului.
Raportul Corpului de Control al preşedintelui CJ Hunedoara mai arată că angajaţii fostului Teatru Municipal Deva au avut 1.610 zile calendaristice de concedii medicale, ponderea „scuti­rilor de muncă” fiind în rândul actorilor, care au fost bolnavi timp de 831 zile. În 2007, teatrul a susţinut 48 de spectacole în care au jucat doar 10 actori, iar în 2008, s-au jucat 30 de spectacole, cu şapte actori, în condiţiile în care din totalul cheltuielilor pe anul trecut, de 1.724.683 lei, peste 83 la sută, adică 1.434.769 lei, repre­zintă salariile actorilor şi angajaţilor din teatru.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter