03.03.2009, 17:04:22 | 0 comentarii | 470 vizualizari
În prima lună de funcţionare 2.400 de mesaje telefonice a centrului “Ce te doare?”
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Numărul românilor care au diferite afecţiuni şi care doresc să intre în contact cu reprezentanţii ministerului, este destul de mare. Centrul “Ce te doare” a fost înfiinţat pentru a înregistra deficienţele semnalate de către pacienţi şi medici în cadrul sistemului de sănătate. Conform primelor statistici, în perioada 29 ianuarie – 20 februarie, au fost transmise Ministerului Sănătăţii aproximativ 2.000 de mesaje telefonice şi 400 de e-mail-uri. Aproximativ 60 la sută dintre acestea se referă la probleme întâmpinate de către pacienţi, legate de acordarea asistenţei medicale în general, în timp ce sesizările cadrelor medicale vizează în principal lipsa oportunităţilor de exercitare a profesiei. În urma centralizării, mesajele pot fi clasificate astfel: 61 la sută se referă la deficienţe în asigurarea asistenţei medicale în spitale, 14 la sută semnalează deficienţe în asigurarea asistenţei medicale ambulatorii mai precis lipsa medicilor de familie, 13 la sută vizează probleme semnalate de medicii care lucrează în sistem.
Este evident faptul că lipsa medicilor din sistem generează o mulţime de nereguli. Cum specificau şi managerii spitalelor din Vale, un număr mai mare de cadre medicale ar duce la o eficientizare majoră a sistemului de sănătate local. Medicii specialişti se împart între gărzile de spital şi orele la cabinetele din policlinică, bolnavii fiind nevoiţi să îngroaşe rândurile de pe holurile policlinicii. Lipsa de personal nu se opreşte doar la numărul medicilor, dar şi la numărul celorlalte cadre din sistem, de la brancardieri şi infirmiere la asistente. Un exemplu concret este că, în cadrul secţiilor din spitale lucrează de cele mai multe ori doar o infirmieră pe tură, astfel calitatea serviciilor este mult diminuată din cauza volumului impresionant de muncă. Această problemă este departe de a fi rezolvată. Medicii specialişti nu se înghesuie pentru posturile din provincie. Pentru posturile adiacente sunt o grămadă de doritori numai că bugetul de criză al sănătaţii nu suportă acest tip de cheltuieli. Din câte se vede numărul apelurilor telefonice va creşte, nu şi numărul soluţiilor de rezolvare concretă a crizei din sistemul sanitar.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|