03.06.2014,  19:14:06 | 0 comentarii | 1288 vizualizari
În viaţa administraţiei publice locale se ivesc situaţii în care / Tăcerea nu-i deloc de aur
de Gheorghe OLTEANU
Cu ani în urmă, Vulcanul era printre primele localităţi, dacă nu cea dintâi, din Valea Jiului în privinţa mărimii cotei din impozitul pe salariile angajaţilor din unităţile economice ce-i intra bugetul local. Fapt pentru care oraşul de atunci, devenit ulterior municipiu, era oarecum invidiat de către mai marii celorlalte aşezări urbane. 
 
Nu ştiu
exact care era suma ce intra anual în visteria Vulcanului, dar cifrele existente în prezent în documentele legate de execuţia bugetară arată limpede că, începând din 2013, situaţia este cu totul alta. Se vede asta foarte clar în anexa 1 al contului de execuţie bugetară din anul trecut prezentat aleşilor locali vulcăneni la şedinţa de consiliu joi, 29 mai. La „Cote defalcate impozit pe venit”, administraţia locală îşi propusese să aducă la buget 11.978.000 de lei, adică, pe stil vechi, 119 miliarde de lei. La sfârşitul anului, când s-a tras linie, în cont se strânseseră numai 9.096.000 de lei. Nici o sută de miliarde de lei vechi şi, după cum poate constata după efectuarea cuvenitei scăderi, cu aproximativ douăzeci de miliarde de lei, tot vechi, mai puţin decât visaseră cei de la primărie.
 
Cea care,
prin lentila ochelarilor, a studiat mai atent problema - de aici şi interesul şi întrebările suplimentare la care a solicitat răspuns - a fost doamna consilier local Alina Anamaria Cîrstoiu. Iniţial, a mărturisit chiar dumneaei, ţinând seama că o asemenea diferenţă nu existase când, tot pe vremea asta, dar cu un an înainte, s-a vorbit pe marginea execuţiei bugetare din 2012, a crezut că este vorba despre ceva modificări în legislaţie. Numai că, inspirată, a dat înapoi câteva pagini din acelaşi dosar de şedinţă de joi şi s-a lămurit rapid cum stă treaba.
 
În proiectul votat
cu puţine minute înainte era vorba despre aprobarea execuţiei bugetare aferente trimestrului I al anului 2014. Or, şi în acest caz, din cele 4.125.000 de lei propuse să fie magnetizate la bugetul local din cota aferentă din impozitul pe salarii, la buget au ajuns doar 2.339.526 de lei. Mai puţin cu 1,8 mili­oane sau, cum mai spun unii, 18 miliarde de lei. Curios mai este şi un alt aspect. Suma propusă să fie realizată la buget, pe întregul an, din această sursă financiară a fost şi ea rectificată. Nu însă, cum aţi fi tentat să credeţi, la nivelul a circa nouă milioane de lei, cât arată cifrele că a fost posibil de strâns în 2013, ci, surprinzător, ceva mai mare: 10.201.000 de lei. 
 
Rămâne de văzut 
dacă suma va fi realizată, în condiţiile în care una dintre cele mai de treabă unităţi economice din Vulcan nu-şi mai are sediul în acest municipiu. Doamna consilier local Alina Anamaria Cîrstoiu a bănuit, iar răspunsul primit i-a confirmat că aşa este, că dereglarea la acest capitol de venituri la buget a intervenit după constituirea CEH. În care este cuprinsă şi SE Paroşeni, unitatea de treabă despre care vorbeam. 
 
Acum, la ea mulge Petroşaniul, 
municipiu în care Termocentrala Paroşeni îşi are sediul, în calitate de componentă a CEH, iar Vulcanul trebuie să se mulţumească cu fărâmiturile care-i oblojesc bugetul după ce sumele de bani babane de altădată ajung la judeţ şi Bucureşti, unde sunt tăiate în feliuţe subţiri. Dar ştiţi care-i întrebare care mă frământă? Atunci când se tot discuta şi era întoarsă pe toate părţile chestiunea înfiinţării complexului energetic, nu am auzit o voce în consiliul local sau a cuiva din conducerea administraţiei locale vulcănene care să pună problema asta. Sau, mă rog, să se arate îngrijorat de eventuala diminuare a veniturilor locale, ca urmare a pierderii cotei din impozitul pe salariile de la termocentrală. De unde deduc că sunt situaţii în care tăcerea nu-i deloc de aur.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
7 (şapte) hotărâri de consiliu local pe care consilierii locali vulcăneni le-au adoptat, prin vot, în şedinţa ord[..]
26.03.2015, 19:22   |    13 comentarii
Era cât pe ce ca şedinţa de ieri,  începută la ora 13:00, a consilieri­lor locali vulcăneni să fi fost &[..]
26.02.2015, 20:39   |    10 comentarii
Vineri dimineaţa, aleşii locali vulcăneni au fost convocaţi la o şedinţă cu un singur articol la ordinea de zi. Unul care p[..]
09.11.2014, 21:15   |    0 comentarii

Aş vrea să nu fiu rău de la început şi să încep pe un ton optimist, dar parcă totuşi nu-mi prea vine să cred că[..]

19.03.2014, 19:32   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter