09.03.2009, 11:52:17 | 0 comentarii | 527 vizualizari
După 10 luni... 84 de romi sunt pregătiţi să candideze pe piaţa muncii
![]() Articole de acelasi autor
de Alina PIPAN
Din 2 mai 2008 a demarat programul AJOFM Hunedoara în parteneriat cu Asociaţia Thumende, „Consilierea şi formarea profesională a persoanelor de etnie romă în vederea incluziunii sociale şi a reducerii şomajului la nivelul comunităţii din Valea Jiului”. Proiectul a fost finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României şi s-a finalizat pe 27 februarie a acestui an şi a costat 80.000 de euro.
Scopul proiectului l-a constituit facilitarea accesului pe piaţa muncii a persoanelor de etnie romă prin dezvoltarea competenţelor profesionale şi prin promovarea oportunităţilor de ocupare a locurilor de muncă pentru persoanele de etnie romă din Valea Jiului. Concret, AJOFM Hunedoara prin Asociaţia Thumende a selectat 250 de persoane de etnie romă care locuiesc în localităţile Văii Jiului. Prin intermediul programului, romii au fost consiliaţi profesional şi, de asemenea, aceştia au urmat cursuri de formare profesională. Din 250 de persoane, 84 au reuşit ca la sfârşitul cursurilor de formare să obţină un certificat care să le ateste pregătirea în următoarele domenii: operator confecţioner industrial, lucrător în comerţ, lucrător pentru drumuri şi căi ferate, asfaltor.
Conform declaraţiilor directorului executiv al AJOFM Hunedoara, Vasile Iorgovan, acest proiect nu a avut nici pe departe succesul înregistrat în Vale, în niciuna dintre celelalte localităţi din judeţ. „Provocarea a fost mare şi, din experienţele altor agenţii din ţară, acest proiect nu a avut un mare succes în ţară. Asta datorită deficienţelor de calificare şi pregătirii şcolare ale persoanelor incluse în program. Cu toate acestea rezultatele au fost foarte bune şi asta se datorează în special persoanelor care au lucrat în cadrul proiectului şi reprezentanţilor Asociaţiei Thumende”, menţionează Vasile Iorgovan.
Prin intermediul acestui program se urmăreşte includerea romilor pe piaţa muncii dar şi diminuarea discriminării sociale. „Am demonstrat prin intermediul acestui proiect că şi romii pot fi persoane de încredere şi doresc să muncească. Prin intermediul acestor proiecte romii îşi recapătă încrederea în instituţiile statului. Astfel demonstrăm că romii şi românii pot lucra împreună”, concluzionează Cristinela Ionescu, preşedinta Asociaţiei Thumende.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|