13.03.2009,  13:09:31 | 0 comentarii | 519 vizualizari
Sunt ceea ce ascult
de Ziarul Vaii Jiului
Dacă dăm glas gândirii noastre necoapte, aceasta se va pune de acord cu afirmaţia de mai sus. Muzica influenţează. Influenţează dispoziţia, influenţează gândirea, influenţează anturajul şi, prin acestea, şi personalitatea.
 
Acelaşi lucru îl glăsuieşte şi studiul realizat de Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Psihologie din Bucureşti în anul 2008. Studiul, avându-l ca autor pe Sorin Dumitru, este bazat pe un chestionar rea­lizat la un eşantion de 42 de subiecţi. Autorul s-a folosit de cele 26 de trăsături considerate comune de inventarele de personalitate California şi de răspunsurile celor chestionaţi, rugaţi să acorde câte o notă celor 5 tipuri de muzică alese: Pop, Rock, Rap, R&B şi Techno. Prezentându-le 3 hituri considerate de clasamentele MTV a fi reprezentative pentru fiecare gen, studentul Sorin Dumitru a concluzionat următoarele:
Despre cei care resping muzica pop a spus că tind să fie mai inhibaţi şi că au dorinţa de a nu semăna celor care-o preferă, pe care-i consideră superficiali şi nu prea inteligenţi, deoarece versurile muzicii pop sunt puţine, uşor de reţinut şi deseori lipsite de sens. Îi mai cataloghează ca fiind, deşi practici, ostili şi cu un autocontrol scăzut. Persoanele care preferă muzica pop au dovedit, în studiul acestuia, o neîncredere în forţele proprii, neîncredere mascată în optimism. Acest tip de personalitate cere stabilitate, rutină şi o alăturare permanentă de oameni după care să se muleze, „persoana vrea să fie plăcută şi nu îndrăzneşte să iasă din tipare; preferă să ajute oamenii în loc să-i confrunte, să-i susţină în loc să-i atace, să fie sociabilă decât antisocială.”
Despre cei cu respingere faţă de muzica rock, studiul a dezvăluit că ar fi nemulţumiţi de statutul curent, plictisiţi de rutină. Au un sentiment de superioritate generat de acest plictis cu care-şi refuză responsabilităţile şi se încadrează cu precădere în stereotipuri. Acţionează mai degrabă neacţionând, datorită fricii de eşec şi a supunerii totale faţă de autoritate. Cei care îmbrăţişează rockul nu îmbrăţişează odată cu el şi conformismul social, înfruntând activ sau pasiv autoritatea. Sunt irascibili, dar oneşti, şi fără intenţia de a crea lumii o imagine pozitivă despre ei. Sunt egocentrişti şi cu un potenţial managerial scăzut, însă pun accent pe comunitatea lor proprie, a rockerilor.
Mai pe scurt despre Rap: cei ce-l preferă sunt preocupaţi de imaginea personală, de încredere şi au deseori un sentiment de superioritate. Fanii muzicii R&B sunt persoane cu o empatie scăzută, respingători la reguli şi auto-denumiţi neînţeleşi. Cei cu înclinaţii spre stilul Techno sunt optimişti, buni conducători, ostili, dar controlaţi (a se menţiona că autorul studiului spune că ascultă techno).
Studiul realizat de acesta, în cadrul Facultăţii de Psihologie, face astfel o analiză a omului după sunetele la care ”pune urechea”, mergând pe premisa trăsăturilor comune dintre indivizi. Dar ipoteza e totuşi îndoielnică, deoarece există şi persoane care ascultă mai multe genuri muzicale. Totodată, am putea continua ideea lui Sorin Dumitru din încheiere şi să catalogăm muzica, nu ca o oglindă a personalităţii, ci ca o oglindă a trăsăturilor pe care omul respectiv le doreşte, pentru că sunt ce ascult, dar mai degrabă vreau să fiu ce ascult, în versurile în care mă regăsesc, acelea care-mi par scrise pentru mintea mea.
 
Miruna BĂRDULETE
(Raportul studiului îl puteţi găsi pe www.aspse.ro)

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter