16.06.2014,  19:26:44 | 2 comentarii | 2250 vizualizari
Despre o expediţie pionerească în care regretatul actor / Dinu Apetrei a intrepretat, cu succes, rolul de fochist al echipajului
de Mihai BARBU

►Cireşarii Petrilei de odinioară (III)

În vara anului 1970, profesorul Dan Cocor a pus la cale „o tură experimentală” în Făgăraş pentru a testa posibilitatea de parcurgere a traseului de creastă a Făgăraşului (Cabana Suru - Lacul Avrig – Negoiu - Lacul Călţun - Bâlea Lac – Capra – Podragu - Vârful Moldoveanu - Cabana Sâmbăta) cu grupe de elevi aflate la vârsta pionieratului.

Responsabilii cu focul pregăteau jarul pentru bucătar. Şi viaţă

Expediţia era prevăzută a se efectua între 13 şi 26 iulie 1970 cu elevi de la Şcoala Generală Nr.1 Petrila. Eleva Carmen Stupu a fost căpitan de echipaj, iar Gabriela Gaia a îndeplinit sarcinile de secund. Expediţia mai era prevăzută cu un sanitar, doi geologi şi doi botanişti. Din echipaj a făcut parte şi viitorul actor Dinu Apetrei, care era „responsabil cu focul”. Mâna sa dreaptă a fost elevul Iulian Rusu. Cei doi trebuia să pregătească, zilnic, jarul pentru bucătarul Elvira Posteucă.

Unul din cei şapte a fost, în mod neaşteptat, „un momârlan”
Dinu Apetrei s-a născut în ziua de 14 iunie 1995 la Giurgiu, dar a fost elev la Şcoala Generală Nr.1 Petrila şi, ulterior, la Liceul Teoretic din Petroşani. A absolvit Academia de Teatru şi Film „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1979. A fost student la clasa marelui actor Octavian Cotescu. (În acea vreme, intrau la teatru doar şapte tineri aspiranţi la mirajul scenei româneşti!). La admitere, Dinu Apetrei a interpretat un rol adecvat, fiind îmbrăcat în straie tradiţionale momârlăneşti, inclusiv cu ţundra de oaie şi boata de corn a oierilor jieni. A intrat din prima, lucru extrem de rar întâlnit înainte de 1989.
 
Acum 20 de ani, într-un vagon de clasa a II-a…
Actorul nostru a jucat în două mari filme româneşti semnate Mircea Danieliuc. E vorba de „Iacob”, în 1988, şi „Senatorul melcilor”, în 1995. Regizorul Mircea Danieliuc l-a distribuit de fiecare dată alături de actorii săi preferaţi, Dorel Vişan (Senatorul Vârtosu şi Iacob) şi Cecilia Bârbora. Apetrei a murit în urma unei altercaţii nenorocite petrecute în trenul care îl aducea acasă de la filmările cu „Senatorul melcilor”. Asta se întâmpla în ziua (nefastă) de 14 august 1994. Din păcate, el nu a mai apucat să mai prindă şi premiera filmului care a făcut un succes răsunător în anii ’90.  Dinu Apetrei ne-a lăsat un text premonitoriu despre dragoste, copii, femei, filme şi destin pe care îl vom reproduce mai jos. E o primă încercare de recuperare, în „Ziarul Văii Jiului”, a unui important actor român de film şi teatru care s-a format la Petrila şi Petroşani, când ar fi împlinit 59 de ani. Din păcate, actorul a murit în urmă cu exact 20 de ani. Profesorul Dan Cocor a intuit bine care era rolul ce i s-ar potrivi, ca o mănuşă, elevului Apetrei. Dinu a fost, cât a urcat pe munte, fochistul echipajului şi s-a descurcat de minune. În viaţă, omul a ars neaşteptat de repede şi, vai, până la capăt...   
 
Testamentele artiştilor sunt premonitorii, nu-i aşa?
„Când moare un Actor, este un Om mai puţin pe scenă. Nu am pierdut nici un tren, dar merg la clasa a II-a. Când eram mic, visam să fiu birjar, mama dorea să fiu medic, să fiu respectat, să am bani. Dacă teatrul ar fi un concurs de atletism, prefer să ajung ultimul – chiar să mătur scena, să păzesc cioburile de talent din teatru. Nu-l invidiez pe nici un actor. Filmele au fost bucuria copilăriei mele. Am jucat la Danieliuc, Dan Piţa şi Manole Marcus. Iacob este până acum rolul cel mai tare. Nu aş face teatru fără dragoste. Am 5 copii: trei băieţi şi două fete. Îmi respect fosta soţie şi o iubesc nebuneşte pe Firuţa, actuala soţie”.

Comentarii articol (2 )

#1 Ciofu Savu31.03.2018,  02:10:33
Am fost coleg cu Dinu Apetrei la Școala populară de arte din Petroșani. Îl simt și acum pe Mircea Stratulat...
#2 Ciofu Savu31.03.2018,  02:22:35
El, Dinu a mers la IATC, ca ,,Un actor grabit” iar eu la Facultatea de medicina, printre ,,Sf. doctori fără de arginți”. Anamneză azi cuprinde un blond cu ochi albaștri zâmbitor...către cei doi copii (băiat și fata) ai lui iar eu către o pereche similară... Nu pot sa-l uit!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter