18.06.2014,  20:52:26 | 16 comentarii | 1422 vizualizari
După cum era de aşteptat în centrul civic al Petroşaniului, / Au început să cedeze dalele


de Corneliu BRAN
Deşi centrul civic al Petroşaniului a fost modernizat recent, după foarte puţină vreme au început să apară şi stricăciunile.
 
Se spune că aceste dale au început să cedeze din cauza îngheţului şi… dezgheţului de astă iarnă. Nu au cedat foarte multe, e drept, dar e semn că ele „n-au fost de cea mai bună calitate”, cum susţin unii petroşeneni. Aceştia sunt contrazişi de angajaţii primăriei, care susţin cu tupeu că „pavelele sunt de o calitate bună, dar clima noastră e problema”, „multe oraşe din ţară fiind în momentul de faţă modernizate cu acelaşi tip de pavele”.
C-o fi una, c-o fi alta, cert este că unele s-au spart, mai mult pe zone laterale, iar altele „joacă”, urmând să fie schimbate după un timp relativ scurt de la data montării. Să sperăm că nu vom ajunge ca peste cinci ani să regretăm betoanele care au fost.
Cum prin târg unii vorbesc că acum primăria e bună de plată dacă n-a deschis ochii la calitatea dalelor şi a montajului, am încercat să aflăm dacă lucrurile stau aşa, mai ales că ştiam că acea lucrare este încă în garanţie. În lipsa primarului Tiberiu Iacob-Ridzi, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Petroşani ne-a răspuns: „Lucrările efectuate pe centrul civic din cadrul proiectului cu finanţare europeană se află în garanţie, garanţie oferită de constructor conform contractului încheiat. Ori de câte ori vor apărea defecţiuni în privinţa dalelor şi construcţiilor de-acolo, constructorul va interveni şi va repara, gratuit, defecţiunea”.

Comentarii articol (16 )

#1 Lara19.06.2014,  10:26:52
Cine o fi castigat licitatia pt centrul civic oare nu stia ca e zona de munte si ca sunt temperaturi scazute ? Pe aici ori e frig de se sparg dalele ori e cald de nu gasim pe unde sa ne ascundem la umbra ! Asta iarna pe acele dale se putea patina,ele devenind foarte alunecoase. In oras SIGUR nu ne mai trebuie patinoar !Ce ne facem dupa ce iasa din garantie ? NOROCUL nostru e ca primarul si familia locuiesc pe acolo insa nu prea circula pe jos ca sa simta despre ce vorbim iarna (numa in campanii pt IMAGINE)
#2 cetateanu19.06.2014,  11:18:18
De cativa ani primaria tot doboara la copaci, insa este unul uscat langa teatru pe care nu-l vad meseriasii... Referitor la dale, stati sa vedeti cum vor arata peste 10 ani, toate vor juca sub picioare sau vor fi crapate. Asa-i cand asfaltul colorat ,gardul viu sau iarba, nu le plac gospodarilor nostri.
#3 divertis19.06.2014,  11:32:57
de ce oare cel putin una din societatile care a lucrat in antrepriza a folosit o cantitate de ciment de 3 ori mai mica decat cea necesara la realizarea bazei
#4 jack20.06.2014,  15:23:17
Pt Divertis: sunt curios, care e cantitatea necesara de ciment pt o reteta corecta? Vad o gramada de ''specialisti'' care-si dau cu parerea (pana la urma, presa e instrumentul de manipulare cel mai eficient), dar sunt curios cati dintre ei au habar despre ce vorbesc si, mai ales, cati dintre ei au vazut solutiile adoptate, cati dintre ei au participat la sedintele publice in care a fost supus atentiei respectivul proiect...despre cei care urca pe pavaj cu masina, nicio vorba...
#5 Adi22.06.2014,  23:21:37
@Jack. Sedintele si dezbaterile publice au fost una, maxim 2. Anuntate public? Nu pentru ca totul trebuie facu pe burta. Proiect in garsoniera la Primavera, executie cu baieti de-ai casei (Faur si acomin). Nu suntem asa mari specialisti ca tine, suntem bucurosi de orice investitie facuta in orasul nostru. Dar lucrari de mantuiala facute pt a umple anumite buzunare nu sunt necesare. La receptia lucrarii sigura totul a fost in regula, stim cum se receptioneaza. Nu-mi spune ca din cauza catorva masini care au intrat pe acolo topaie dalele intr-i veselie, sau din cauza masinilor aluneca ingrozitor, cand de fapt in nici un loc civilizat nu se pune acest tip de gresie la exterior pe tronson pietonal. Sa dai vina pe clima trebuie sa fii rau batut in cap. Cum de altfel marea majoritate a celor din primarie sunt!
#6 jack23.06.2014,  22:21:37
pt Adi: nu sunt mare specialist, doar semnalizez un lucru care ar trebui sa fie de bun simt. Ba da, iti spun ca din cauza respectivelor masini se desfac pavelele (intoarcerea masinii pe loc duce la desprinderea sapei). Povestea cu ''greia'', asa cum spui tu, e total eronata: tocmai ca peste tot in lume se pune astfel de pavaj (un granit fiamat, pt pavaj de exterior)...asta e adevarul, chiar daca nu place, Mai departe, tehnologia prevede montajul PE NISIP (aviz ''specialistului'' de mai sus, care a remarcat ca se pune de 3 ori mai putin ciment decat trebuie...l-am intrebat cat ar fi trebuit, dar...e greu sa raspunzi, e mai usor sa arunci cu rahat). Cimentul a fost pus tocmai pentru a preintampina problemele cauzate de clima. Restul? Doar discutii...e atat de usor sa arunci o soparla si o mie de nebuni sa se certe pe marginea ei (in general, vorba rea prinde atat de bine...daca era laudat proiectul, nimeni nu ar fi avut nicio reactie)
#7 Adi24.06.2014,  00:08:01
@Jack. Am scris gresia gresit, scuze. Care intoarcere a masinii?? Masini au mai intrat pe ici pe colo in zonele marginase, dar sunt zone unde NU ajunge masina iar gresia tot joaca. Nu stiu cum se monteaza (in mod normal ar trebui pe nisip uscat si apoi nisip de granulatie mai mica deasupra si in rosturi, ar trebui rosturi de dilatatie corespunzatoare etc etc), dar asta s-a montat prost in goana dupa bani. Nu stiu cata garantie are lucrarea, dar nu am vazut nici o remediere pe garantie sau de alt fel. Si daca la noi e clima de vina, trebuiau sa prevada dinainte si sa caute solutii potrivite, nu sa dea vina pe clima. Nu ma va convinge nimeni si nimic ca aceasta lucrare nu este facuta PROST si va fi praf si pulbere in mai putin de 10 ani. Nu stiu ce gresie sau granit se pune prin alta parte, insa pe unde am umblat nu am vazut sa se clinteasca vreo placa sau vreo piatra cubica (desi exista macadam de 2 sute de ani). Repet, laud orice investitie si imbunatatire adusa orasului in care m-am nascut si traiesc, dar am alergie la carpeli si lucruri facute si gandite prost, cu gandul doar la umplut buzunarul. Cateva intrebari: 1. ce proiectant a gandit parcarea de la Onix? Ar trebui sa isi inghita planseta, penita si echerul. 2. cum iti explici ca cel mai jos punct al minunatei pavari cu gresie este in oricare alta parte decat gura colectoare a canalului de scurgere a apei pluviale (adica se fac baltoace mari in mijlocul centrului, apa nu are unde sa se scurga. Acesta este un motiv pentru care gresia se misca, pentru ca apa se infiltreaza si balteste pe si sub ea) 3. crezi ca fantana celebra este in panta pentru ca nu a avut constructorul nivela buna sau nu l-a interesat? este normal sa faci receptia la o fantana arteziana care curge si este in panta? 4. Cum poti inventa o zona pietonala in care vrei sa vina lumea, dar nu exista parcari sa lasi masina (cu 6 locuri la Onix si 30-40 la ANAF nu faci nimic) sau un suport de bicicleta ca sa o poti lasa in siguranta? 5. Cum poti gandi un loc de joaca pentru copii intr-un colt care miroase a urina si fecale si langa punctul de transformare al teatrului, cu conductori si contacte la vedere? 6. De ce nu exista un WC public in zona? (la cel din parcul pensionarilor nu ai acces pt ca e inchis cu cheie, iar pana la cel de langa pasarela te caci pe tine...)
#8 jack24.06.2014,  11:54:12
Pt Adi, Intai de toate, fantana nu a intrat in acest contract, a fost o lucarre separata de proiectul de amenajare. Pentru toate celelalte probleme ridicate, te poti adresa Primariei...ei sunt cei care au trasat sarcinile. Legat de executie, e absolut clar ca, orice argument ti-as aduce, pt e tine e facuta prost lucrarea doar pt ca e facuta de catre Acomin (nu stiu ce ai impotriva, probabil era mai bine sa vina o firma de pe la Bucuresti). oricum, ca sa vezi, totusi, prin comparatie, daca lucrarea e bine sau prost facuta, te invit la Deva, sa vezi Centrul civic, lucrare executata de Delta ACM din Bucuresti. Daca iti mentii parerea si dpa asta, nu mai am ce sa spun.
#9 divertis25.06.2014,  09:15:50
Pt. Jack, Cantitatea necesara de ciment este cea prevazuta, asa cum spuneai, pentru clima din zona, precum si in Lista de cantitati anexa a proiectului, nu este ceva ce am inventat eu, ci chiar SPECIALISTII care au realizat acest proiect. Iar in ceea ce priveste chestia cu o gramada se "speciaslisti" , stai linistit sunt destul de "in tema" incat sa pot sa-mi dau cu parerea , deasemenea stiu exact ce s-a executat si cum la respectiva lucrare, precum si la altele. Toate , dar ABSOLUT TOATE, lucrarile care se fac pe bani publici sunt facute cu "omisiuni" de materiale, cu materiale net inferioare din punct de vedere calitativ decat cele prevazute in proiectele aferente, iar executia lucrarilor nu respecta normativele in vigoare.
#10 jack25.06.2014,  20:17:29
pt divertis, E o aberatie: nu a fost ciment prevazut, pt ca, pur si simplu, asa e tehnologia, fara ciment. Eschivarea de la un raspuns concret arata ca, de fapt, habar nu ai despre ce vorbesti, insisti doar sa demonstrezi ceva fals. Legat de calitatea materialelor, alta aberatie. Am intrebat cum poti diferentia calitativ o piatra naturala (un granit de un alt granit...fiind granit, are niste caracteristici mecano-fizice specifice si constante...tu stii cum un granit e ''inferior'' unui alt ''granit'')...Sincer, habar nu ai cum s-a desfasurat respectiva lucrare, dar e usor sa arunci cu noroi...intotdeauna e mai usor sa critici (n-ar fi nimic daca ar fi constructiva critica, dar critica de dragul criticii...)...te asigur ca toate materialele (nici nu sunt multe, de altfel) au fost de calitate. restul sunt denigrari fara acoperire, de dragul...nu stiu de dragul cui...asta nu inseamna ca nu ai dreptate legat de marea majoritate a lucrarilor publice, care sunt facute, intr-adevar, prost. Oricum, as vrea, daca aveti capacitatea, sa veniti cu lucruri concrete, nu cu generalitati ca cele enumerate de catre voi. Va sigur ca pot demonta fiecare acuzatie in parte. Sa ne auzim de bine!
#11 jack25.06.2014,  20:19:18
pt divertis, Acum chiar imi pierd rabdarea in fata aberatiilor: te asigur ca in retetele cuprinse in listele de care vorbesti nu e cuprins ciment. Sunt gata sa pariez cu tine in acest sens. Tii prinsoarea?
#12 Adi26.06.2014,  01:43:48
@jack. Nu te enerva, nu face bine la tensiune. La Deva nu ma intereseaza cum s-a facut, nu locuiesc acolo (dar ca sa-ti fac pe plac, fantana cantatoare nu ma incanta deloc...). Nici cu Acomin sau alte firme nu am nimic. Esti angajatul lor de stii atatea detalii? Decat sa faca fantana aia in halul acela proiect separat, bonus sau cum vrei tu, mai bine nu o faceau. Iar super-firma Acomin, cu sau fara ciment ca liant/sunstrat pt gresie, granit, travertin, piatra de rau, parchet sau ce vrei tu, de ce nu au ales materiale care sa reziste climei din Petrosani? Suntem in Siberia? Avem clima desertica si nu stiu eu? Sa fim seriosi... S-au pus cele mai ieftine materiale posibile, cu tehnica africana ("Dorel" care taie placa cu flexul de mana si pune macadamul in patru labe cu ciocanul de cauciuc) si in cantitatile minime sau chiar mai putin. Tehnica europeana este asta: goo.gl/QqN2y2 si goo.gl/Lqg2U9. Iar daca tot nu e potrivita clima, e in garantie! De ce nu repara Acomin pe garantie? Iar sarcinile nu le-a trasat primaria. Primaria v-a facut (voua de la Acomin si de la Primavera design) un caiet de sarcini cu dedicatie, asa cum ati cerut. Adica v-ati trasat singuri sarcinile. Prima si cea mai importanta sarcina a fost sa faceti oferta pe aproape toti banii (aproape 4,5 milioane de euro), sa subcontractati/executati pe cat mai putin, sa ungeti "usile" care trebuie si sa fie dl Faur fericit, sa-si faca statiune din banii astia... Acolo, la statiunea Vidra, intr-adevar e lucru facut cum trebuie. Vezi, laud Acominul cand face treaba buna...
#13 divertis26.06.2014,  08:54:54
Jack, dragule , se vede ca esti frustrat, materialele de care amintesc mai sus au fost prevazute (deoarece s-a discutat si s-a insistat pentru folosirea cimentului pentru "legarea" mai eficienta a bazei , fiindca se stia ce se va intampla) si au fost folosite de o "grupa" care a executat lucrarile (acolo nu sunt probleme cu dalele), in schimb ceilalti au "facut economie" si lucrul acesta se vede. Iar spre deosebire de tine am studiat proprietatile mineralelor si chiar stiu ce inseamna duritatea. Daca facem o plimbare prin zona sau stam la o bere la trerasele din zona in 10 min iti umplu 3 pagini cu defecte ale lucrarii executate, dar nu aceasta este dorinta mea. Bulevardul arata destul de bine, dar lucrarile, ca de obicei castigate de o societate se fac cu 3-4 societati in antrepriza, iar acoperirea cheltuielilor suplimentare se face "umbland" la materiale in primul rand.
#14 pt Adi26.06.2014,  09:17:20
Nu intelegi nimic. In primul rand, nu a facut Acomin fantana, a fost fauta de nu stiu cine. In al doilea rand, materialele rezista, nu stiu ce o tot dai cu clima. Eu iti spun (repet) urmatoarele: faptul ca masinile urca pe pavaj, faptul ca se disloca elemente de pavaj ca toti asazisii afaceristi sa-si monteze umbrelele sau mesele volante cu ocazia diferitelor chermeze din oras duc la desfacerea pavelelor. Se facea referire la pavaje din piatra care rezista de nu stiu cand..corect. Dar scoate O SINGURA PIATRA, sa vezi minune pe urma...se desfac toate. Pentru ca asa e principiul de montaj...link-urile prezentate de tine se refera la cu totul o alta aplicatie (un argument in plus la afirmatia mea ca se critica de dragul criticii). In ce ma priveste, discutia se incheie aici. Asa cum am spus, e usor sa dezbati fara argumente. Iti doresc o zi buna.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter