03.11.2011,  12:32:11 | 0 comentarii | 932 vizualizari
Petroşaniul mizează pe banii europeni pentru dezvoltarea comunităţii
de Ziarul Vaii Jiului

Una dintre cele mai importante direcţii spre care se orientează edilii Petroşaniului în vederea obţinerii fondurilor necesare dezvoltării urbane pentru realizarea de proiecte de investiţii mari o constituie atragerea de fonduri europene.
Zeci de milioane de euro din fonduri europene, câteva sute de mii de dolari din fonduri AZM şi alte câteva sute de miliarde de lei din fonduri guvernamentale. Aceştia sunt banii de care va beneficia în perioada următoare administraţia locală de la Petroşani, pentru derularea unor proiecte ambiţioase de infrastructură urbană şi de dezvoltare. 

În acest moment, municipalitatea din Petroşani mizează deja, pentru anul 2010, pe derularea unor astfel de proiecte. Este vorba, în primul rând, despre proiectul „Dezvoltarea domeniului schiabil în staţiunea Parâng”, unul dintre cele mai importante proiecte de amenajare turistică derulat în România. Deja, etapele premergătoare punerii în aplicare a acestui proiect au fost finalizate, obţinerea unui ultim certificat special de mediu mai stând în faţa demarării efective a lucrărilor. După cum se ştie, acest proiect, finanţat de Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în parteneriat cu autorităţile publice locale din Petroşani, deja a demarat, odată cu alocarea primilor bani pentru finanţarea începerii lucrărilor. Șapte milioane de lei noi au intrat deja, în cursul lunii trecute, în bugetul local al municipiului Petroşani, de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, pentru finanţarea primei etape din cadrul acestui proiect. Viceprimarul municipiului Petroşani estimează că lucrările, pentru care a fost desemnat, în urma licitaţiei organizate de primărie, şi antreprenorul, vor începe în foarte scurt timp, imediat după obţinerea acordului de mediu „Natura 2000”. 

Deja, în preambulul derulării acestui proiect, anul precedent, autorităţile de la Petroşani au finalizat alte câteva proiecte extrem de importante pentru dezvoltarea turismului în zona montană, finalizate, de asemenea, din fonduri ale Uniunii Europene. Este vorba despre proiectul privind amenajarea unui spaţiu adecvat funcţionării Serviciului Public Salvamont şi al Jandarmeriei Montane. De asemenea, unul dintre cele mai importante proiecte deja finalizate este cel legat de colectarea selectivă a deşeurilor în zona turistică Parâng.

Și în ceea ce priveşte amenajarea corespunzătoare unei staţiuni turistice de interes general a domeniului public al municipiului Petroşani, autorităţile au recurs la formula scrierii unor proiecte europene. 

Pentru municipalitatea din Petroşani zicala potrivit căreia “tot răul e spre bine” se potriveşte ca o mănuşă atunci când vorbim despre proiectul care vizează modernizarea centrului civic al oraşului. După cum prea bine se ştie, acest proiect trebuia să fie, în acest moment finalizat, numai că firma care a câştigat licitaţia a tras de timp până când termenul de finalizare a expirat şi astfel a pierdut contractul. Anul trecut, autorităţile locale au repus proiectul pe tapet şi, mai mult decât atât, l-au extins şi

l-au îmbunătăţit, l-au supus unei dezbateri publice şi mai apoi au cuprins totul într-un program amplu intitulat “Revitalizarea centrului civic al municipiului Petroşani”, program care a fost depus spre finanţare din fonduri europene, la ADR Vest Timişoara. Proiectul, care a trecut deja de câteva  etape de evaluare, fiind în faza finală de aprobare, cu şanse foarte mari de reuşită, este unul mult mai amplu decât cel iniţial.

Dacă în proiectul pentru reamenajarea centrului civic, aprobat în urmă cu câţiva ani şi propus spre finanţare de la bugetul public, era vorba doar despre modernizarea pasajului pietonal pe zona cuprinsă între hotelul Onix şi sensul giratoriu din Piaţa Victoriei, noua viziune de revitalizare a centrului civic, prin accesarea de fonduri europene, este mult mai extinsă, ca urmare a problemelor şi disfuncţionalităţilor majore identificate la nivelul municipiului Petroşani nu doar din studiile de specialitate ale funcţionarilor autorităţilor publice locale, ci şi din dezbaterile publice organizate pe diverse teme. Astfel, după coroborarea datelor şi completarea proiectului iniţial, lucrările propuse spre finanţare din fonduri europene, prin intermediul Programului Operaţional Regional, vizează următoarele aspecte:

- îmbunătăţirea accesibilităţii şi mobilităţii în zona Centrului Civic al municipiului Petroşani prin reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de transport (străzi, piste pentru biciclete, semaforizare, noi linii pentru transportul în comun);

- îmbunătăţirea imaginii oraşului prin reabilitarea spaţiilor publice urbane (străzi, trotuare, zone pietonale, parcări, mobilier urban, locuri de joacă pentru copii);

- protejarea şi extinderea spaţiilor verzi existente, integrând astfel elementul natural în spaţiul urban;

- creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii.

Viceprimarul municipiului Petroşani, Claudiu Cornea, spune că valoarea acestui proiect creşte la 7 milioane de euro, din care cota de cofinanţare a municipalităţii din Petroşani este de numai 2%, bani care ar putea proveni chiar din despăgubirile pe care Primăria Petroşani este îndrituită să le solicite constructorului care nu a executat vechiul proiect de modernizare a centrului civic. 

Potrivit managerului de proiect, Paulina Măciucă, în condiţiile punerii în execuţie a noului proiect privind revitalizarea centrului civic al municipiului Petroşani, nu mai puţin de cinci unităţi teritoriale de referinţă vor beneficia de lucrări de modernizare. Acestea sunt zona centrală a municipiului, zona Carpaţi-Cornişa, zona Constructorul - Vasile Milea, zona Maleia şi zona Universităţii. Priorităţile de dezvoltare a acestor zone cuprind o serie de lucrări şi investiţii în modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale, în amenajarea de spaţii verzi, refacerea iluminatului stradal, dotarea cu mobilier stradal, asigurarea unei linii de transport ecologic şi monitorizarea video a zonelor cu potenţial risc de infracţionalitate. 

Printre lucrările care urmează a fi executate în cadrul acestui nou proiect major de dezvoltare urbană, derulat de administraţia condusă de Tiberiu Iacob-Ridzi, se numără: 

- reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere şi pietonale a străzilor Universităţii, Vasile Milea, Constructorului, Anghel Saligny, Zorilor, Nicolae Bălcescu, Carol Schreter, Timişoara, Horia, Cloşca, Avram Iancu, şi Ion Creangă.

- reabilitarea zonei pietonale şi a spaţiilor verzi pe strada 1 Decembrie 1918, pe zona cuprinsă între sensul giratoriu din Piaţa Victoriei şi Parcul Teatrului “Ion D. Sîrbu”.

- reabilitarea zonei de agrement Brădet.

- reabilitarea şi modernizarea arterei principale a municipiului Petroşani, inclusiv a străzilor adiacente Mihai Viteazu, 1 Decembrie 1918, Oituz, Unirii şi

1 Iunie.

- introducerea unui traseu de transport în comun cu utilizarea unor autovehicule ecologice, pe traseul cuprins între Jiul Shopping Center - Universitatea din Petroşani - Zona de agrement Brădet.

- montarea de sisteme de supraveghere video a centrului civic al municipiului Petroşani. 

Între timp, municipiul Petroşani a semnat deja contractul de finanţare pentru un alt proiect de infrastructură rutieră extrem de important, în valoare de aproape 3 milioane de euro. Este vorba despre proiectul referitor la „Modernizarea sistemului rutier central”. Este vorba despre proiectul care prevede modernizarea arterei principale din centrul municipiul Petroşani, respectiv turnarea de covor asfaltic pe str. 1 Decembrie 1918 pe porţiunea cuprinsă între sensul giratoriu din zona Aeroport şi până la sensul giratoriu din zona BCR. Acest proiect prevede de asemenea modernizarea străzilor Oituz şi 1 Iunie, dar şi efectuarea unor lucrări de bordurare şi modernizare a arterelor pietonale. 

Un alt proiect pentru care administraţia locală de la Petroşani a obţinut deja o finanţare pe Fonduri structurale de un milion de euro este “Colectarea selectivă a deşeurilor pe raza municipiului Petroşani”, acest program aflându-se deja în fază avansată de execuţie.

Un alt program care deja a fost aprobat în vederea finanţării şi care va primi, de asemenea, aproximativ un milion de euro este cel intitulat “O şcoală pentru viitor“, programul având ca scop dezvoltarea infrastructurii educaţionale de la Școala Generală „Ion G. Duca”.  

Pe lângă toate aceste proiecte, realizate în proporţie de 98% din resurse financiare  europene, nerambursabile, administraţia de Petroşani mai are un proiect de 600.000 de dolari, derulat prin Agenţia Zonelor Miniere. Cu aceşti bani, edilii din Petroşani încearcă să rezolve una dintre cele mai stringente probleme, respectiv canalizarea şi reabilitarea unor străzi în cartierul Colonie. Tot în ceea ce priveşte sistemul de canalizare şi cel de alimentare cu apă potabilă, municipiul Petroşani este, alături de toate celelalte oraşe ale Văii Jiului, partener al Apa Serv, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), în derularea unui ambiţios proiect de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din Valea Jiului, proiect estimat la o valoare totală de 200.000 de euro, din care, în primă fază, au fost aprobaţi deja 40 de milioane de euro. 

În tot acest timp, echipa de specialişti din cadrul Biroului de Proiect-Programe al Primăriei Petroşani lucrează intens la scrierea altor proiecte viabile, capabile să atragă resurse financiare importante din fondurile puse la dispoziţia României de către Uniunea Europeană, pentru dezvoltarea şi modernizarea staţiunii turistice Alpina Petroşani.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter