30.06.2014, 20:28:42 | 1 comentariu | 1204 vizualizari
GALERIE:
![]()
Cu Ernest Ferdinand Stummer despre… / Povestea unor aşa-zişi bărbaţi politici şi a d-rei Oiţa, portăriţa care le-a salvat onoarea
![]() Articole de acelasi autor
de Mihai BARBU
Motelul de la Valea de Peşti, situat în partea vestică a Văii Jiului, a fost proiectat de o arhitectă care, pentru frumuseţea construcţiei şi încadrarea perfectă în peisajul montan şi acvatic, a primit Premiul de Stat. Cei care i l-au acordat au regretat, foarte repede, alegerea pe care au făcut-o. Pentru că d-na arhitectă a reuşit să fugă în Elveţia şi să se stabilească acolo. O poveste care circula printre angajaţii motelului spune că, într-o zi, Nicu Ceauşescu s-a întors de la cabana Câmpu lui Neag care era patronată, neoficial, de inginerul Carol Schreter, directorul minei cu acelaşi nume.
- A cui e cabana care se vede la orizont?, a întrebat Nicu Ceauşescu.
- A Comerţului…, a răspuns Şmilu Schreter.
- Bine. De mâine va fi a BTT-ului.
Nicu Ceauşescu s-a ţinut de cuvânt. Nu s-a întâmplat într-o zi dar, într-o lună, motelul era, deja, în patrimoniul Biroului de Turism pentru Tineret.
Academicianul Pora şi familia se relaxează, la motel, în interes ştiinţific
Erno Stummer s-a angajat la Motelul Valea de Peşti din vara anului 1981, chiar în ziua când a fost acesta dat în folosinţă, sub egida Biroului de Turism pentru Tineret. Totul a fost minunat până într-o zi nefastă când profesorul Macea Liviu, ginerele tovarăşului Pardos (şeful de la Industria Cărnii Petroşani), a hotărât să-l cazeze pe academicianul Eugen A. Pora, împreună cu familia, la motel. Profesorul Macea urma să-şi susţină un doctorat cu acad. Pora şi, în perspectiva unei bune colaborări ulterioare, i-a reţinut două camere. Una pentru tovarăşul academician şi alta pentru nevasta şi fiica lui. Întâmplarea face că, în prima noapte, era programat şi banchetul unei clase terminale de liceu (din care făcea parte, printre alţii, şi Mircea Popa, viitorul fotbalist de la Sportul Studenţesc). În plus, fiind sfârşit de săptămână mai erau cazate, la motel, mai multe grupuri de tineri din Craiova şi din judeţul Gorj. Diriginta clasei care sărbătorea terminarea liceului, d-na profesoară Haneş, a vorbit, în prealabil, cu academicianul Pora, avertizându-l respectuos că la parter va avea loc un banchet de absolvire a liceului. Acad. Pora s-a arătat înţelegător, spunând ceva în sensul că şi domnia sa a fost, odată, tânăr şi că nu va fi deranjat de o asemenea petrecere.
Acad. Pora una a zis la motel şi alta a scris în „Flacăra”
Dar iată că, după puţin timp, apare în revista „Flacăra” un articol, plin de indignare, scris şi semnat de acad Eugen A. Pora, prin care autorul se arăta extrem de deranjat de faptul că nu a putut să se odihnească în noaptea banchetului. Ernest Stummer nu a putut să ne lămurească dacă a fost sau nu a fost aşa pentru că, în seara aceleiaşi zile, a coborât la Petroşani. El a fost adus, cu maşina, de profesorii Dima şi Tokacs de la Institutul de Mine. Motivul pentru care d. Stummer a coborât, seara, la oraş era pe deplin întemeiat. A doua zi trebuia să se prezinte, la Deva, pentru a susţine testul psihologic în vederea obţinerii permisului de conducere. Articolul academicianului Pora, publicat chiar într-un organ de presă aparţinând Comitetului Central al UTC, a stârnit o adevărată furtună. A fost o şedinţă-fulger, la C.C. al UTC, convocată şi prezidată de însuşi Nicu Ceauşescu. S-a hotărât, ca măsură imediată, demiterea şefului de motel Ionel Marcău şi a recepţionerului Ernest Ferdinand Stummer.
Nimeni nu a avut curaj să meargă la Nicu Ceauşescu să-i spună cum au stat lucrurile într-un motel din Valea Jiului
Cu dl. Sică Mărculescu, Erno Stummer a mers până la uşa lui Vasile Goga, care era şeful BTT-lui pe România. Era, zice d. Stummer, cam a treia funcţie din CC al UTC. După ce a ieşit de la tov. Goga, Sică Mărgulescu i-a zis textual: „Nu te poate ajuta. Şedinţa a fost prezidată de Nicu Ceauşescu!”. „Dar eu nu am lucrat în acea noapte!”, a protestat d. Stummer. „Şi cine are curaj să-i spună lui Nicu Ceauşescu că tu n-ai lucrat atunci şi că nu eşti vinovat?!”, i-a zis prietenul său. Erno Stummer s-a dus, atunci, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, unde era director adjunct actorul Silviu Stănculescu. Îl ştia de când actorii au fost cazaţi la Valea de Peşti în zilele, multe, când, după greva din 1977, jucau în toată Valea Jiului. Amabil, Silviu Stănculescu i-a dat o scrisoare în care povestea cât de bine a fost primit la Valea de Peşti. Şi-a adus aminte că maestrul sportului Emilian Cristea, un speolog de marcă, a fost şi el oaspetele Văii de Peşti. Acesta i-a dat o altă scrisoare de recomandare. Fiind la Bucureşti, Stummer a mai bătut şi drumul spre Casa Scânteii, unde lucra Constantin Moraru, un fiu al Văii, care ajunsese adjunct în redacţia Scânteii. Acesta fusese, în mai multe rânduri, la Valea de Peşti (uneori însoţit chiar de Dumitru Tinu) şi se cunoştea bine cu Erno. Moraru l-a chemat pe şeful UTC-ului de la „Scânteia” şi i-a cerut să intervină pentru prietenul său aflat la mare ananghie. După un timp, acesta vine şi spune ceea ce Stummer a mai auzit anterior: „Nu se poate face nimic. Şedinţa a fost prezidată de Nicu Ceauşescu şi nimeni nu poate să-i spună că nu e aşa cum a hotărât el”. „După ce am auzit asta chiar în redacţia Scânteii bătrâne, am renunţat. Nimeni nu se putea bate cu Nicu Ceauşescu. Aşa că m-am întors, abătut, la Petroşani”, ne-a recunoscut d. Stummer.
Pe de altă parte, nevasta dlui Stummer a fost personal, la Cluj, să explice familiei şi academicianului Pora câte trebuie să pătimească soţul ei din cauza acelei nopţi furtunoase de la motel. Dar, între timp, academicianul murise. Familia îndurerată a fost de acord să repare nedreptatea iscată de articolul din „Flacăra” şi i-au dat o scrisoare de bună purtare dlui Stummer.
O femeie frumoasă, avocată de meserie, are curajul să se bată, la bară, cu CC al UTC
La Petroşani, pe centrul vechi, Erno Stummer se întâlneşte, întâmplător, cu o femeie frumoasă. Era avocata Tabita, soţia unui dentist din Haţeg, Liviu Ştefoni. Îi povesteşte tot ceea ce i s-a întâmplat. „Ce zici, nu vrei să dăm în judecată CC al UTC?”. Propunerea d-nei Ştefoni îl ia prin surprindere pe Stummer, dar bărbatul se hotărăşte repede: „Hai s-o facem!”. După doar două-trei zile de la introducerea acţiunii în instanţă, Stummer e căutat de juristul CC-ului. Acela îi zice să renunţe la proces, însă Erno se ţine tare. Nu vrea să renunţe. Atunci juristul venit de la Bucureşti i-a aranjat o audienţă la tovarăşul Pantelimon Găvănescu, ministrul Tineretului. Stummer a plecat cu o zi înainte din Petroşani, s-a cazat la hotel şi întrevederea cu ministrul a durat o oră şi 45 de minute. Tov. Găvănescu îl trimite la tov. secretar Lungu de la judeţeana Hunedoara a PCR. Lungu îl convoacă la discuţii şi pe Ilie Lavu, primul secretar al UTC din judeţul Hunedoara. (Azi, d. Lavu e, potrivit lui Stummer, şeful poliţiei locale din Deva.) Sunt ascultate ambele părţi. (Anterior, petentul a fost în audienţă şi la tov. Viorel Faur, primul secretar PCR pe municipiul Petroşani. Acolo, Stummer şi-a permis să fie chiar oarecum irevenţios zicând, în esenţă, că „asta nu-i dreptate”. Tov. Faur a înclinat să-i dea dreptate pentru că nu putea face, nici el, nimic. „Dacă Nicu Ceauşescu a hotărât asta…”). „La judeţ, tov. secretar Lungu a zis să-i las lui toate actele că va face, personal, o anchetă. Urma să mai revin...”.
Bucătăresele Popescu şi Tolea au trecut de partea CC al UTC
Între timp, la Valea de Brazi, şeful motelui devenise tov. Petre Puşcaş. Un instructor al CC al UTC, însoţit de tov. Ilie Lavu şi tov. Grigore Cosma, şeful BTT-ului pe judeţul Hunedoara, a convocat o şedinţă la organizaţia de la motel. Propunerea centrului era ca tov. Ernest Ferdinand Stummer să fie exclus din rândurile uteciştilor. Măsura avea logica ei. Una era ca un utecist să dea în judecată Comitetul Central al UTC şi cu totul altceva era să facă acest lucru un om fără căpătâi. Cei mai aprigi acuzatori ai utecistului Stummer au fost bucătăresele Popescu şi Tolea. Fochistul Laczi Vejdel a afirmat că Erno Stummer era un băiat bun şi recuperabil. La fel au susţinut şi ospătarii, în frunte cu d-ra Nuţa Ciurea. Când a fost la vot, 6 au fost de partea lui Stummer iar 3 - împotriva lui. Instructorul de la CC s-a înfuriat foarte tare şi a zis că fie că vrea, fie că nu vrea organizaţia de bază, ei tot îl vor da afară pe Stummer. Şi i-au promis, ca măsură de consolare, posibilitatea de a se recalifica în meseria de ajutor de fochist.
De la motel la căminele pentru şoferi, excavatorişti şi tractorişti
Stummer, eliminat din rândurile uteciştilor, a fost invitat să vină la tov. Lungu la judeţ. „Nu se poate face nimic cu dosarul dv. Şedinţa a fost prezidată de tov. Nicu Ceauşescu…”, s-a scuzat tovarăşul secretar. „Mergeţi la secretară să vă comunice oficial”, a mai zis tov. Lungu.. „Vreau să-mi daţi şi actele de la dosar”, a insistat Stummer. „Ce acte? N-am niciun act!”, a zis secretara şi nici nu l-a mai lăsat să intre la tov. secretar Lungu.
„M-am întors la Petroşani şi am căutat-o pe avocata Ştefoni. I-am povestit toată tărăşenia de la Deva. Tabita s-a uita la mine şi a zis că procesul nu mai are niciun sens. Fără acte nu mai putem dovedi nimic…”. Stummer nu a mai ajuns să se recalifice ajutor de fochist. L-au angajat d-na Veturia Modoi şi dl. Wilhelm Kleibel, tot la Valea de Peşti, ca administrator cazare în spaţiile unde fusese, până nu demult, o tabără internaţională de pioneri şi şcolari. Acum, acolo erau căminele pentru şoferii, escavatoriştii şi tractoriştii care lucrau la extracţia de huilă. „Am stat un an. După un an de penitenţă am fost angajat recepţioner la Hotel Central. Sigur, că transferul s-a făcut cu acordul tovarăşului Faur…”, recunoaşte Erno.
După Revoluţie, Tabita Ştefoni s-a stabilit în Germania, iar Ernest Stummer a stat, vreme de câţiva ani, în SUA. Sfârşit.
Epilog cu portăriţa Oiţa, domnişoara care a salvat onoarea tuturor bărbaţilor politici din judeţ şi de la centru
Zilele trecute, la Petroşani, a avut loc întâlnirea de 50 de ani a promoţiei 1963-1964 a Liceului din Petroşani. La întâlnire a venit şi d. Sică Mărgulescu. Amintindu-şi de vremurile de odinioară, d. Mărgulescu i-a povestit d-lui Stumer o întâmplare din vremurile când era antrenor de handbal la „Progresul” Bucureşti, un club al Băncii Naţionale a României. Pe atunci, baza sportivă de la „Progresul” avea cele mai bune terenuri de tenis pe zgură din ţară. Administratorul bazei nu lăsa să intre pe oricine în interiorul acelui complex sportiv. Când pleca, o lăsa la poartă pe tovarăşa Oiţa, o domnişoară care nu-i ieşea niciodată din cuvânt. Întâmplarea face ca la clubul „Progresul” să vină, în absenţa administratorului, o maşină ce îi aducea pe Nicu Ceauşescu şi pe fraţii Marcu, doi tenismeni cu care îi plăcea să joace fiul dictatorului. Cum maşina nu avea însemnele clubului „Progresul”, d-ra Oiţa s-a opus, în mod hotărât, intrării ei dincolo de barieră. Nicu Ceauşescu s-a dat jos din maşină şi, făcând abstracţie de protestele d-rei Oiţa, a ridicat bariera.
- Măi, fetiţo, eşti cam prostuţă!, zice fiul dictatorului.
D-ra Oiţa stă un moment, judecă situaţia la rece, şi îi dă primului secretar al CC al UTC următoarea replică:
- Prostuţă-i mă-ta!
Nicu Ceauşescu nu a reacţionat şi a intrat pe terenul de tenis. Administratorul bazei, la auzul celor întâmplate s-a internat, urgent, în spital. Dar, legenda urbană spune că d-ra Oiţa nu a păţit nimic şi a rămas, în continuare, pe postul ei de la poarta „Progresului”. Pentru că, la urma urmei, ea nu şi-a făcut decât datoria. Ca orice portar, cu demnitate şi curaj civic.
Comentarii articol (1 )
#1
![]()
Daca nici securitatea nu a reusit sa te salveze.......!
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|