27.03.2009,  13:16:33 | 0 comentarii | 408 vizualizari
Dramele de lângă noi… Cine o ajută pe bătrâna Maria Kiss?
de Corneliu BRAN
Familia Lepădatu de pe strada Şt. O. Iosif, din blocul 1A, ap.2, din Petroşani, este o familie ca oricare alta din Valea Jiului. Cu probleme destule, dar şi cu mici bucurii, cu tot felul de realizări, dar şi cu necazurile inerente vieţii pe care o trăim cu toţii. Acum, familia respectivă trăieşte cu atât mai mult un adevărat chin şi asta doar din cauza unei nenorocite de conducte de apă, care le-a făcut praf pereţii dintr-o cameră şi din baie. Toate acestea pentru simplul motiv că vecina de la etaj, Maria Kiss, o doamnă foarte în vârstă, nu şi-a reparat conducta cu pricina, apa scurgându-se pe pereţi de mai bine de un an de zile. Sesizaţi că aşa nu se mai poate, din cauza mirosului înţepător de mucegai şi igrasie care şi-a făcut cuib în apartamentul respectiv, ne-am deplasat la faţa locului pentru a vedea exact despre ce este vorba…
 
Igrasia, bat-o vina…
Şi a fost perfect adevărat, sesizarea făcută fiind absolut întemeiată. De la intrare, am “adulmecat” mirosul profund de mucegai, care ne-a întâmpinat încă din pragul uşii. În camera mare a familiei Lepădatu, pe jumătate de perete igrasia trona imperial, iar picături de apă se prelingeau încet pe perete, semn că, dacă situaţia mai continuă, “tabloul” sumbru nu se va opri aici.
În baie aceeaşi poveste, dar parcă mai grotescă… Nu mai este mult şi apa va ajunge spre întrerupătoare, iar de-acolo nu va mai fi decât un pas până cineva din familie va avea neşansa să se şi electrocuteze. Culmea este că familia Lepădatu abia anul trecut a terminat de zugrăvit… Acum nici că se mai vede ceva!
“Apa curge, practic, de multă vreme, de doi-trei ani, dar acum parcă e tot mai rău pe zi ce trece! Copilul i-a spus vecinei de deasupra să facă ceva cu apa asta, iar doamna Kiss i-a spus că aşa curge apa la cei de la parter… Nu vrem nimic, dar să îşi repare conducta aia, că aşa nu se mai poate. Miroase în casă a mucegai şi mi-e frică să nu ne îmbolnăvim de plămâni. Şi, uitaţi, azi, mâine ajunge apa la întrerupătoare, ne putem curenta!”, ne-a declarat Elena Lepădatu.
 
“Vinovatul fără vină…”
“Vinovatul fără vină”, doamna Maria Kiss, la cei 80 de ani ai săi, o femeie singură, bolnavă şi cu vederea la limita orbirii, ce să facă? Cu o pensie de 500 de lei, fără copii sau cineva care să o ajute la treburile casnice şi la cumpărături, Maria Kiss îşi trăieşte bătrâneţea foarte greu. Nu atât din cauza banilor, ci din cauză că în casă nu este nimeni să facă aceste treburi curente. Săraca bătrână este obligată zilnic să coboare din casă, să-şi cumpere pâinea cea de toate zilele, să meargă din când în când la medic sau să-şi plătească unele taxe, unde nu are gratuităţi. Credeţi că e uşor pentru o femeie de 80 de ani, care abia mai umblă, să facă toate acestea? Nici curent electric nu mai are în apartament, după cum ne spune tot dânsa, de “o lună şi ceva, că eu am gratuitate, că aşa mi s-a zis…”. Săraca bătrână, nici nu mai ştie de ce nu-i mai funcţionează becurile prin casă! Probabil că nu mai ştie cu exactitate nici de când… Poate aşa a stat toată iarna! Bănuieşte că cineva dintre vecini îşi bate joc de ea, lăsând-o fără curent electric: “Îşi bat joc de mine! Eu, care întotdeauna am fost prima să plătesc toate taxele… Cineva îşi bate joc de mine şi m-a lăsat fără curent!”. Şi, atenţie, vorbim de un apartament aflat chiar în buricul târgului, la doi paşi de primărie. Am încercat, în prezenţa vecinilor, să îi reparăm la tabloul electric câte ceva… Dar nu ne-a ieşit, femeia tot în “umbră” a rămas. Acum, facem apel şi pe această cale, poate se va găsi un electrician mai inimos, măcar dintre vecini, să o ajute! 
 
Primarul Iacob-Ridzi a promis că se va implica 
I-am explicat telefonic şi primarului Tiberiu Iacob-Ridzi cum stă treaba cu doamna respectivă, o femeie care la viaţa dumneaei a lucrat în mai multe locuri de muncă, inclusiv la un liceu sau la un restaurant de renume, pe posturi destul de bunicele. I-am cerut edilului să dea semne de umanitate, că doar de aceea este primar şi să îi trimită femeii un electrician şi un instalator, care să rezolve rapid nişte chestiuni minore, care pentru o primărie, dacă ar fi să o spunem pe bune, sunt floare la ureche…
Tiberiu Iacob-Ridzi ne-a promis că va încerca să trimită urgent pe cineva la domiciliul bătrânei, care să-i prezinte apoi exact situaţia, iar dacă se vor confirma cele spuse, va încerca să o ajute cât mai repede. Nu ar strica pe lângă electrician şi instalatori, să i se dea doamnei Maria Kiss şi un însoţitor permanent de la serviciul de Asistenţă Socială din cadrul primăriei, la vârsta dânsei credem că ar avea tot dreptul să primească un sprijin mai mare din partea comunităţii şi administraţiei publice locale. Şi câte persoane nu mai sunt în situaţia asta, poate şi cu mult mai grav! 
Rămâne să vedem în următoarele zile dacă “minunea” s-a întâmplat şi doamna Kiss a fost cu adevărat ajutată. În fond, de aceea ne numim oameni, ca să mai avem şi suflet! Altfel nu am fi decât nişte animale…
O dată rezolvată problema instalaţiei de apă, s-ar rezolva şi problema familiei Lepădatu, care ar scăpa astfel de apa de pe pereţi. Nu vrem să fim răutăcioşi, dar dacă locatarii din scara respectivă au văzut că vecina lor are astfel de pro­bleme, de ce nu s-au sesizat mai repede, încercând să o ajute? Sau aşteptau până vecina lor le va umple toată scara de igrasie? Sau va da foc apartamentului… Sau cine mai ştie? 

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter