06.07.2014,  21:21:43 | 5 comentarii | 4576 vizualizari
Minerii petrileni confirmă cele scrise de ZVJ: / „Se dovedeşte că la nivel de SNÎMVJ şi CEH s-a format o echipă de constatatori, nicidecum o echipă de ingineri, care, în mod profesionist şi profesional, să vină cu planuri concrete pentru a preveni sau lichida stările de neperformanţă la nivel de cele două societăţi”.
de Ziarul Vaii Jiului

►Scrisoare deschisă a minerilor de la Sindicatul „Orizonturi Noi” ► E timpul ca politicienii Văii Jiului să renunţe la inactivitate, la vacanţă, la confort, la discursurile fade, la gulgute, la fotografii şi mesaje lipsite de conţinut, şi să salveze mineritul  

În urma unui material dureros şi real apărut în „Ziarul Văii Jiului” despre localitatea Aninoasa şi ţinând cont ce se întâmplă în această perioadă cu mineritul la Petrila – o localitate pe care ne-o dorim să NU aibă soarta Aninoasei –, am căzut de acord că cel mai nimerit ar fi să spunem şi noi public, printr-o scrisoare deschisă, off-ul nostru ce ne macină zilnic, ţinând cont că suntem nişte oameni care muncim zilnic cu multă trudă şi multe pericole ca să putem să ne hrănim familiile şi să putem trăi în mod decent în micuţa noastră localitate Petrila, inclusiv în localităţile aparţinătoare ei. Facem aceasta deoarece încă mai credem că mineritul din Valea Jiului mai poate fi salvat şi repus în matca sa, aceea de a da cărbune ţării şi, implicit, energie. Suntem, de asemenea, încrezători că NU anul 2015 ar trebui să fie finalul activităţii la Mina Petrila, ci altul, poate 2017, 2018, sau de ce nu 2024, dacă se lucrează inteligent şi dacă nu mai e trădat mineritul cum s-a tot întâmplat.

1. Va urma oare acelaşi dezastru şi la Petrila
cum s-a întâmplat la Aninoasa, dar de această dată cu acordul conducerii SNÎMVJ, care intenţionează să devină ucigaşul moral al unui oraş şi a unei mine care a scris istorie în Valea Jiului şi care cel puţin zece ani ar mai fi putut da huilă ţării? Aceşti oameni inconştie­nţi sau nu, dornici de a sta cu capul plecat doar pentru a-şi putea ridica salariile grase, după închiderea minei şi parţial a unui oraş, cum e Petrila, vor fi numiţi – pe bună dreptate – „killeri” şi credem că nu au ce căuta în istoria mineritului românesc, nici măcar hârtia revistelor pentru copii n-ar putea să-i suporte. Oare veţi dormi bine cu capul pe pernă, domnilor „killeri”, ştiind că aţi distrus viitorul atâtor tineri care puteau să mai lucreze cel puţin zece ani la această mină, dacă nu măcar până în 2018? Oare când aţi pus mina pe lista cu închideri, motivând tot felul de minciuni şi aberaţii, făcute aşa-zis de „specialişti în domeniu”, v-aţi simţit bine cu toţii, aţi băut măcar un pahar de şampanie, ca orice călăi fără inimă şi cap, care se respectă după punerea în aplicaţie a execuţiei? 

 
2. Facem cunoscut opiniei publice că SMÎMVJ
îngroapă şi mineritul viabil! Cum? Simplu… scoţând banii din Valea Jiului. Numai anul trecut, 2013, au dat o parte din banii de subvenţie înapoi statului – multă lume nu ştie asta (!) – pentru aşa zise merite de performanţă bonificate la final de an! Deci, în loc să folosească banii care au ajuns cu greu în Vale pentru minerit, ei i-au trimis înapoi!
 
3. Banii retrimişi înapoi statului român
din subvenţia alocată pentru SNÎMVJ şi neconsumată în totalitate ar fi putut acoperi salariile întregii societăţi pe 6 luni de zile fără să se producă nimic (deşi asta ar fi de domeniul fantasticului) sau ar fi putut să acopere angajarea a 1.500 de tineri la minele viabile pe termen de 6 luni! Tot cu acei bani retrimişi înapoi se puteau acoperi servicii la nivel de CEH. Astfel, cu o bună organizare, se reduceau pierderile la CEH, creşteau producţia sau, dacă nu aşa, prelungeau exploatarea huilei de la Mina Petrila până în 2017. Aşa mai bine i-au trimis înapoi, pentru ca şefii de la SNÎMVJ să-şi justifice salariile babane (că fac performanţă…) de sute de milioane de lei şi să le poată lua nestingherit în continuare până la finalul lui 2018. Nu, domnilor şefi, ce mai contează o mină, nişte tineri, nişte oameni sau un oraş? Contează doar prezentul şi guşa plină…
 
4. Aceşti oameni care „ne conduc destinele în minerit”
stau cu mâinile încrucişate şi aşteaptă… Ce? Intrarea banilor pe card sau îngroparea mineritului pe bani grei, lucru greu de acceptat de toţi minerii din subteran. Toţi conducătorii dau vina pe înaintaşii lor, dar, de fapt, ei nu fac nimic nici acum, când suntem pe marginea prăpastiei, să schimbe ceva. Iar Valea Jiului moare încet, dar sigur. Măcar populaţia şi administraţiile locale de s-ar deştepta, nici acum n-ar fi prea târziu!
 
5. Concurenţa între SNÎMVJ şi CEH,
unii cu subvenţie, ceilalţi fără subvenţie, duce la pierderea banilor veniţi în Valea Jiului pentru minerit. Orice achiziţie făcută cu chibzuinţă creează locuri de muncă, uşurează munca minerului, dar ajută şi la repornirea industriei – nu doar a mineritului, care abia aşteaptă să i se dea de lucru sau să-şi mărească producţia şi eficienţa. Dar cu asemenea oameni pe care partidul i-a pus în funcţii şi mai marii lor din Capitală, care-i acoperă, care nu au informaţii clare şi exacte de ce se întâmplă şi care e situaţia reală (prezentată mereu doar ca fiind rea, critică, fără perspective bla-bla-bla), nu se poate face nimic, vorba aceea, „peştele de la cap se împute”. Şefii actuali din mineritul Văii, ca să nu-i supere pe cei care-i acoperă de mai sus, sau partidul care i-a investit în funcţii, spun cu toţii că au mari reali­zări, că fac totul pentru producţie, că urmăresc atent tot parcursul producţiei, că au planuri şi idei constructive şi eficiente… dar, de fapt, lucrurile stau exact pe dos. Nu-i interesează decât ziua când verifică cardul şi ziua când pleacă în concedii „să se relaxe­ze”… Suntem nişte răi şi oameni de nimic că ne legăm de ei… Dar, totuşi, se pot verifica mai atent acţiunile acestor oameni, planurile lor legate de minerit, inteligenţa lor în acţiuni? Credem că nu se va întâmpla asta şi noi vom rămâne doar nişte răi şi nişte măgari că i-am deranjat şi „le-am stricat imaginea”. Totuşi, noi le transmitem încă de pe acum, că poate premierul sau altcineva va analiza mai bine ce susţinem noi, cei care muncim în adâncuri pentru familii şi o bucată de pâine, cu sudoare şi greutăţi: Domnilor, dacă nu vreţi să faceţi sau nu puteţi, atunci plecaţi la pensie! Nu mai luaţi banii muncitorilor! Acesta este mesajul nostru, al minerilor din cadrul sindicatului Orizonturi Noi de la Mina Petrila, mină care vă stă unora în gât şi pe care vreţi s-o sacrificaţi cât mai repede posibil, fără să ţineţi cont că această mină ar mai fi putut da cărbune ţării, liniştit, încă zece ani de-acum înainte!
 
6. Se dovedeşte că la nivel de SNÎMVJ şi CEH
s-a format o echipă de constatatori, nicidecum o echipă de ingineri, care, în mod profesionist şi profesional, să vină cu planuri concrete pentru a preveni sau lichida stările de neperformanţă la nivel de cele două societăţi.
 
7. Am auzit că unul dintre criteriile care s-au „analizat”,
când Mina Petrila a fost pusă pe lista de închideri, a fost distanţa lungă a fluxului de transport a cărbunelui extras, motivându-se „costurile mari” şi alte asemenea „argumente ştiinţifico-fantastice”. Ei bine, noi, minerii de la Mina Petrila, care cunoaştem realitatea acestei mine, susţinem că, dimpotrivă, la mina noastră există cele mai apropiate locuri de muncă şi că avem cel mai scurt flux de transport, cu doar două benzi şi două transportoare, cărbunele fiind dus pe o distanţă destul de scurtă până la silozul principal şi de-acolo afară.
 
8. Se vehiculează zilele acestea o diversiune,
că se circulă ilegal acum de către mineri pe Puţul cu Schip, deoarece Puţul Orb 15 este defect. Se râde pe tema aceasta şi se fac tot felul de speculaţii. Adevărul pe care trebuie să-l ştie lumea este că noi, minerii, circulăm acum pe Puţul cu Schip până la remedierea defecţiunii la Puţul Orb cu acordul conducerii şi în condiţii de maximă siguranţă. Cei ce spun altceva şi comentează nu o fac în cunoştinţă de cauză, dar cel mai tare credem că o fac din răutate, că aşa suntem noi românii, întotdeauna de bucurăm de răul altuia. 
 
9. Din fericire pentru cetăţenii din Petrila,
comparativ cu ce s-a întâmplat la Aninoasa, au un primar care se zbate pentru oraş. Şi acum în ultimul ceas, când primarul a văzut că fără minerit nimic nu se prea poate face pentru oraş şi administraţie, susţine public supravieţuirea minelor din Petrila, rugându-i pe conducătorii ţării ca măcar până la finele lui 2017 Mina Petrila să nu se închidă. După primarul din Petrila au urmat exemplul şi ceilalţi primari din Valea Jiului, susţinând toţi că mineritul din Valea Jiului nu trebuie să dispară, altfel această zonă nu mai are niciun viitor. Dovada că primarul Petrilei se zbate şi merge pe la uşile ministerelor ori de câte ori poate, este că până acum a prezentat de cel puţin două ori problema neînchiderii Minei Petrila până la finalul anului 2017 atât premierului Victor Ponta cât şi miniştrilor Industriei şi Energiei. Mai mult, a solicitat pentru Mina Lonea, în subteran, la abataje, forţă de muncă proaspătă, cerând angajarea a nu mai puţin de 250 de tineri. Domnule primar, să ştiţi că minerii de la Petrila – noi vorbim în numele nostru acum dar poate că la fel gândesc şi ortacii de la Lonea – îşi pun speranţe în dumneavoastră şi se roagă lui Dumnezeu să reuşiţi în aceste demersuri. Ar fi bine ca iniţiativele dumneavoastră să fie sprijinite de toţi consilierii locali, de toată comunitatea Petrilei, de conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, de conducerea Prefecturii Hunedoara, de conducerea SNÎMVJ, de ce nu de conducerea CEH şi conducerile termocentralelor Paroşeni şi Mintia, de parlamentarii judeţului nostru, indiferent de culoarea politică, de Biserică şi conducătorii ei din judeţ şi de reprezentanţii tuturor instituţiilor publice care au legătură pe orizontală cu mineritul. În fond, orice mină căzută înseamnă un mare zero la bugetul local, la bugetul judeţului şi al ţării. Orice mină căzută înseamnă doi paşi înapoi la aşa-zisa independenţă energetică de care se tot vorbeşte – ţinând cont şi de conjunctura internaţională, din ce în ce mai tensionată în acest sector, dar şi de perioadele lungi şi dese de secetă, înseamnă zece paşi înapoi la menţinerea traiului la linii cât de cât decente a unei comunităţi din Valea Jiului de peste 140.000 de locuitori şi alţi douăzeci de paşi înapoi pentru România.
Cu sinceritatea şi onestitatea care caracterizează minerul adevărat, nu aşa-zişii „oameni care doresc binele mineritului” dar nu fac nimic în acest sens,
Un grup de mineri de la Sindicatul „Orizonturi noi” – Mina Petrila.

Comentarii articol (5 )

#1 POLITICIAN10.07.2014,  14:53:38
PAI DACA MINERII E PROSTI ! VA MERITATI SOARTA LINGAILOR !!
#2 ionica17.07.2014,  16:07:23
orizonturi de cacat v a fraierit buhaiul de la car si acum o luati in mina
#3 Daniel18.07.2014,  21:03:40
Da noi oameni de rand suntem fraieri ca muncim in Tara asta pe nume Romania pe salaride 2 euro pardon 200 pana si in grecia care este in faliment salariul este 500 de euro si se creaza locuri de munca nu ca la noi.
#4 Danut B.21.07.2014,  00:43:47
Daca nu stiati, banii pe subvenții pentru SNIMVJ (pentru minele Petrila, Vulcan, Uricani), vin de la UE - Uniunea EUROPEANA. Nu este voie sa se cheltuiască in alte scopuri decât pentru minele care au programe de închidere, si nici nu pot fi transferate la CEH sau in alta parte. NU ESTE VOIE . M-a mir ca sindicaliști nu le spun adevarul minerilor. S-au poate ca nu stiu nici ei? Posibil. Interesați-va.
#5 miner21.07.2014,  07:39:30
Domnule Danut B, cititi mai cu atentie punctul 3 si dupa aceea postati. Multumim.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Pe aceeasi tema
Conform datelor furnizate de directorul general al SNÎMVJ, ing. Aurel Anghel, producţia de huilă dată de minerii de la ce[..]
07.01.2015, 20:40   |    2 comentarii
Aurel Anghel, directorul general al SNÎMVJ, propune azi, la ministerul de resort, ca numărul disponibilizaţilor din 2015, [..]
07.01.2015, 20:04   |    0 comentarii
Ultimul foc din subteranul petrilean a fost unul… aşteptat. Practic acest ultim eveniment problematic era deja în scenar[..]
07.07.2014, 21:10   |    4 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter