03.04.2009, 15:29:34 | 0 comentarii | 439 vizualizari
Deşi mai e mult până departe… Viitoarea staţiune “Alpina” din Parâng începe să se contureze!
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Administraţia locală petroşeneană şi-a propus să facă Staţiunea “Alpina” din Masivul Parâng cea mai mare staţiune turistică de interes naţional din România! Cel puţin ca şi perimetru, dacă nu ca număr de turişti.
Până să ajungă la acest ideal, mai sunt de parcurs foarte multe etape, dar nici una imposibilă. Anul acesta, dacă se va face tot ce s-a propus pe hârtie şi din vorbe, atunci cu siguranţă, în 2011, spre finalul acelui an se va vorbi despre “Alpina” ca despre un lucru concret. Orice întârziere va însemna decalarea anului 2011 cu un an, doi sau chiar mai mulţi. Pentru binele turismului din Valea Jiului, dar şi pentru prosperitatea municipiului Petroşani, să sperăm că nu vor exista întârzieri majore, deşi unele semne au cam început să apară.
Asociaţia “Mândra” - faţă-n faţă cu… funcţionarii primăriei
Cei peste 20 de proprietari de cabane constituiţi în Asociaţia Mândra s-au întâlnit luni după-amiaza cu directorul executiv al Primăriei municipiului Petroşani, Marian Popescu, pentru o serie de discuţii tehnice privind viitoarea staţiune turistică de interes naţional. Marian Popescu i-a înştiinţat pe proprietarii de cabane că trebuie accelerat de către aceştia procesul de “clasificare” prin Ministerul Turismului (cabanele urmând să fie clasificate după… “margarete”: una, două sau trei; în funcţie de mai multe criterii, care ţin de numărul de locuri de cazare, de facilităţi, de dotare şi confort etc).
“Fără această clasificare nu vom putea face nicio staţiune”, le-a spus Marian Popescu proprietarilor de cabane. Aceştia au înţeles mesajul şi, în marea lor majoritate, au fost de acord, urmând să parcurgă paşii acestei etape într-un timp cât mai scurt.
“Cabanele Rusu, Cristian şi Dollinger au această clasificare făcută, toate trei sunt de trei margarete. Urmează ca şi celelalte cabane mai mici, de două şi de o margaretă, să primească acest statut, totul ţine doar de dânşii, cât de repede se mişcă. Pentru ca noua staţiune din Parâng să primească statutul de “staţiune turistică de interes naţional”, trebuie să deţinem sus circa 500 de locuri de cazare. Ăsta este unul dintre criteriile importante. Luni, cei 20 de proprietari de cabane care au venit la primărie, împreună cu cele trei cabane de trei margarete, deja clasificate, deţin în total circa 540 de locuri de cazare, deci peste numărul care ni se cere. Şi mai sunt încă 10-15 cabane sus, deci numărul ar putea creşte destul de bine”, ne-a declarat Marian Popescu.
În afară de acest aspect, alte câteva probleme vor mai trebui să fie rezolvate cât mai repede: problema apei potabile, autorizaţiile primite pe linie PSI – în primul rând lipsa hidranţilor, exproprierile şi licitaţia lucrărilor la telegondolă.
“Cu PSI-ul văd că merge mai greu, îl aşteptăm pe domnul Ianc de la Deva, să discutăm toate chestiunile tehnice pe linie de PSI, abia după aceea vom încerca să găsim soluţii viabile. Vedeţi, problema apei este legată strâns de problema declarării staţiunii turistice de interes naţional. Fără acest statut nu primim aprobarea unui proiect pe linie de apă potabilă în staţiune, finanţat din fonduri externe, iar invers, fără rezolvarea problemei apei, nu primim statut de staţiune turistică de interes naţional. E un cerc vicios, o scăpare a legislaţiei, pe care sperăm să îl spargem, prin găsirea unei metode clare de rezolvare a acestei probleme. Dacă anul acesta reuşim partea cu clasificările, apoi rezolvăm cu apa şi cu exproprierile, iar în septembrie reuşim să organizăm licitaţia, atunci din octombrie sau noiembrie putem începe lucrările la telegondolă şi la amenajarea de pârtii. Investiţia de 80.000.000 euro va intra eşalonat, pe trei ani, dar trebuie rezolvate înainte toate aceste chestiuni de ordin tehnic”, a precizat Marian Popescu.
Contrar mai multor zvonuri, precum că în “Slima” se vor face şi alte construcţii de cabane, cu totul neautorizat şi în mod total nefiresc, Marian Popescu dezminte, susţinând că nici nu se pune problema aşa: “Sunt nişte zvonuri fără temei, create să destabilizeze activitatea noastră, nu ştiu de ce. În Slima nu se va construi nimic! Acolo va fi doar capul de întoarcere al telegondolei şi un refugiu-restaurant al S.C. Piatra, deci a societăţii aflate în subordinea primăriei şi a consiliului local – societate care va deţine şi telegondola. În rest, doar pârtii de schi şi instalaţii pe cablu, nimic care să afecteze mediul sau mai ştiu eu ce… Parângul va arăta în cele din urmă ca orice staţiune de renume din Alpi, modernă şi plină de turişti”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|