07.04.2009,  16:07:51 | 0 comentarii | 383 vizualizari
Scriitorul de la pagina 9 Inepuizabila comoară a scriitorului de la pagina 9 – maestrul Mircea Andraş
de Ziarul Vaii Jiului
Scriitorul Mircea Andraş a scris şi scrie în continuare despre toţi care au mânuit condeiul şi îl mai mânuiesc şi astăzi pentru dezvoltarea culturii de orice gen literal-artistic în Valea Jiului. Despre cei care au plecat dintre noi îi aminteşte în memorandum. Despre cei care încă mai creează, îi încurajează, îi face să nu abandoneze, să continue. Mircea Andraş este un scriitor cunoscut cititorilor din Vale şi nu numai. Însă nimeni până în prezent nu a scris nimic despre el. N-am să amintesc acum ce a creat în longevitatea creaţiilor sale (poeme, naraţiuni, poezie scurtă (epigrame), publicistică, artă picturală, fotografie şi teatru). Cititorii care l-au citit, l-au apreciat şi l-au. 
De zeci de ani acest „corsar” născut în oraşul Petrila scoate la suprafaţă sute poate chiar mii de capodopere. Minunatele poeme, nuvele, poeziile scurte (epigrame) sau epigrămuţe cum îi place lui Mircea să le denumească rămân pentru noi, cititorii, o delicateţe culturală. Umorul şi sufletul lui plăpând de „copil”  îmbătrânit prea devreme, se reflectă şi totodată se transmite şi celor care îl citesc cu pasiune. Le savurăm ca apa limpede şi rece într-un pahar curat, oferit de timp torid în plină vară. 
Scriitorul Mircea Andraş, pentru cititorii săi de acum, are alt nume, un nume nou dat de cei care citesc pagina nouă a  cotidianului Ziarul Văii Jiului, „scriitorul de la pagina 9”. În această pagină îl găsim aproape zilnic. Scriitorul de la pagina 9, Mircea – îmi permit să-i spun pe numele mic – pentru că mă consider prietenul lui. Noi ne permitem reciproc. Împreună intrăm în amintiri, în incursiuni în memorie cum le denumeşte el. De aceea, sper să nu se supere că am intrat şi eu de această dată în „incursiuni în memorie” povestind o întâmplare adevărată petrecută acum mulţi ani de Mircea Andraş pe când era elev la Liceul Teoretic din Petrila. O întâmplare hazlie, de toată pomina - vorba artistului plastic Petrică Birăiu. Era prin anul 1963. „Scriitorul nostru de la pagina 9„ frecventa cursurile clasei a IX-a . Primăvara intrase bine în an. Spre sfârşitul lunii mai explodează peste tot. Numai verdeaţă şi flori. Mirciulică al meu împreună cu o colegă de clasă se hotărâră să tragă chiulul de la ultimele două ore (muzică şi ed. fizică). Fata iubea florile. Având această pasiune, invită pe Mircea Andraş la o mică excursie, la cules de flori, într-un loc numai de ea ştiut undeva pe dealul Deforului. Acolo, zice ea, e plin de ghiocei, brânduşe şi panseluţe. Cum să refuze „scriitorul nostru de la pagina 9” frumoasa fată? Loşon, loşon, vorba maghiarului, ajung la locul ştiut de fată. Cât cuprind cu ochii locul era plin de flori. Păşeau cu grijă să nu le strivească sub tălpile ghetelor. Nu departe de ei, două vaci mari, una cu un clopoţel atârnat la gât, păşeau liniştite în sunetul birjei (clopoţel). Au cules flori, aşezându-le în mai multe buchete. Deodată fata observă printre ramurile unui măr sălbatic un cuib de pasăre 
- Mircea eu mă urc să vad dacă este ceva în el! 
- Cum să te urci ai să îţi rupi rochiţa! 
- Ba n-am s-o rup pentru că o să o dau jos.
- Ai tu grijă să nu vină vacile să o calce bine. 
-  Bine fato fă cum zici. Cât ai clipi fata dă jos rochiţa rămâne în furou şi începe să se caţere pe tulpina mărului.
- Hai şi ajută-mă puţin să ajung la prima ramură! Mircea repede execută ordinul privind în sus cum fata ca o veveriţă ajunge la cuibul de pasăre .
- Nu-i nimic în el, e gol! 
- Hai coboară din pom, ai urcat de pomană. 
- Mircea, Mircea, haţ, haţ.
- Ce ai tu fată unde vezi tu porci? 
- Nu porci, vaca, vaca, mănâncă rochiţa. Sare Mircea să scape rochiţa din gura bovinei, prinde de un colţ al rochiţei opintindu-se să smulgă afară biata rochiţă din gura vacii şi rămâne în mână doar cu colţul rochiţei. 
Din pom fata începe să râdă în hohote şi râde, râde. Ha, ha, ha, ha, ha!
- Ce râzi ca o toantă strigă Mircea la fată speriat. Uite ce a mai rămas din frumoasa ta rochiţă! Coboară fata din pom se privesc amândoi şi încep să râdă de data asta amândoi. Bine colega, tu alungi vaca cu „haţ”, eu mă uitam după porci când tu ai început să strigi haţ, haţ. 
- Dar cum să fi strigat? zice fata.
- Eu am auzit pe momârlanii noştri strigând la vaci nea, nea nu haţ, haţ.
- Bine, bine, Mirciulică, acum am să te rog să-mi împrumuţi haina ta până acasă. 
- Cu multă plăcere, chiar mă gândisem la acest lucru. Aşa a luat sfârşit mica excursie a celor doi colegi la cules de ghiocei, brânduşe şi panseluţe. 
Au trecut cinci ani de când acest „corsar” al culturii meleagurilor din Valea Jiului, scriitorul Mircea Andraş, a scos la lumina tiparului la Editura Fundaţiei Culturale „Ion D. Sîrbu” Petroşani, minunatele poeme CA NIŞTE SPÂNZURĂTORI, AMINTIRILE; IUBIREA TA, CA UN CUŢIT ÎN SPATE ŞI BILEŢELE D’AMOR.  Cu un an mai înapoi în anul 2003 „scriitorului de la pagina 9” Mircea Andraş  i-a fost decernat premiul „Ion D. Sîrbu” pentru poezie pe anul 2003 acordat de Fundaţia Culturală „Ion D. Sîrbu”. Să ne reamintim câteva versuri ale poetului nostru Mircea Andraş:
„Înapoi închisă-i poarta 
Pânze-n vânt pentr-o plecare
Infinitul dimprejur  
Nu-l străbat, nu-l înconjor
Ci-l ofer pentr-o uitare
Iedere în ochi se sting 
Nopţile se scurg pe buze
Numai paşii-or să m-acuze
Că-s învins chiar dacă-nving
Înapoi închisă-i poarta 
Înaine-i înapoi
Ia cu tine de pleci – sorta
Ce-i prea strâmtă pentru doi
Tu eşti stânca eu sunt piatra 
Ce-i lumină-i şi noroi.
 
A marcat şi consemnat
Petru Bolog Cimpa

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter