09.04.2009,  11:42:23 | 0 comentarii | 444 vizualizari
ZAMFIRA, FIICA LUI MOISE VOIEVOD, A DOUA CTITORĂ A MĂNĂSTIRII PRISLOP (XVI)
de Ziarul Vaii Jiului
Zamfira trebui să plece şi spre mănăstirea Silvaşului de la Prislop, pentru a vedea ce mai e cu pictura rămasă încă neterminată  în interiorul zidurilor bisericii. La Silvaş găsi totul în ordine. Călugării – atât cei vechi, cât şi cei de curând veniţi – deschiseseră o şcoală de cântăreţi, cu câţiva pui de iobagi români mai răsăriţi la minte, cărora le dădeau şi toată întreţinerea. Peste tot curăţenie şi îngrijire, de-i era drag să le vadă şi să se bucure de lucrul cel bine făcut. Numai zugrăveala din interiorul bisericii, cu scenele din viaţa sfântului Ion, nu prea înaintaseră de la ultima ei cercetare prin mănăstire. Ce putea să împiedice oare lucrarea? 
MOTIVELNICUL SE TIPĂREŞTE PENTRU PRIMA DATĂ ÎN LIMBA ROMÂNĂ 
Zamfira căută meşterii, dar nu găsi pe nimeni şi află în urmă că plecaseră pentru un timp, dar aveau să se întoarcă curând, să isprăvească ceea ce începuseră. Ştirea aceasta n-o mulţumi pe ctitoră. De ce stareţul Eftimie nu-i ţinuse din scurt? Doar îi lăsase pe mână atât bănet ca să-i plătească la vreme, după lucrul făcut. Fiindcă acesta nu se găsea atunci în mănăstire, ca să-l întrebe ce se întâmplase, hotărî să rămână până la întoarcerea lui, care, după călugări, nu putea să întârzie. Până atunci se gândi să mai înzestreze mănăstirea cu câteva partale de pământ, ca s-o facă în stare să se întreţină şi singură după ce ea va trece la cele veşnice. Se grăbi deci să trimită oamenii săi în cercetare prin împrejurimi, şi drumul lor nu fu fără folos. Găsiră de vânzare un loc de vii la Vălioara, un altul împădurit în faţa mănăstirii şi un loc de păşune în lunca Cernei. Zamfira le şi arvuni, îndatorându-i pe călugări să isprăvească actele de proprietate îndată după primirea sumei de la dânsa. Apoi cercetă şcoala şi rămase la lecţiile date de călugări ca să îndrumeze şi să-i sfătuiască apoi atât pe învăţători, cât şi pe elevi. 
Isprăvise tot ce pusese la cale să facă, şi stareţul Eftimie tot nu se arătase. Plecase numai până la Braşov, să ia câteva Octoiburi tipărite în tipografia lui Lorinţ cu literă slavonă. Numai de nu l-ar fi atras iscoadele moldovene ca să-i facă de petrecanie! Dar Zamfira era îngrijorată să nu fi intrat, după cum îi era firea, în vreo altă gâlceavă, cu vreun nemeş renegat, ca să aibă apoi bătaie de cap să-l apere în faţa celor care şi-aşa nu-l puteau îndura. Fiindcă nu văzuse de mult pe părintele Christofor şi avea grija şi a lui să nu fi păţit ceva de la nemeşi, se hotărî în cele din urmă să ia drumul spre mănăstirea Geoagiului şi să nu-l mai aştepte pe popa Eftimie. Dar tocmai când i se pregătea caleaşca, sosi târâş-grăpiş şi acesta cu cogeamitea sacul în spate. 
- Ce-i, sfinţia ta, în sacul ăsta plin? – îl înconjurară repede călugării, îndată ce-l văzură intrat pe poartă. Nu vei fi cărat aci, atâta cale, tipo­grafia lui Lorinţ?
- Că nu l-am adus chiar dintr-acolo pe spatele meu, ca un netot! – bombăni popa Eftimie în barbă. M-a adus până aci, cu căruţa lui, părintele Christofor. 
- Dar unde-i, frate, că domniţa e gata să plece spre mănăstirea lui! 
- Apăi, să nu mai plece, că acum o intra şi el pe poarta cea mare. A rămas de vorbă cu părintele din satul Lingurea, pe care-l întâlnirăm pe drum. 
În acele clipe ieşi din odaia sa, ctitora, gata de plecare. 
- Bine-ai venit, părinte! – spuse ea îndată ce-l zări. 
- Bine v-am găsit, domniţă! Dar ce vânt te-aduse până la noi? – întreabă el nemulţumit de sosirea ei neaşteptată. Este şi fratele Christofor pe-aici. 
- Unde? Că tocmai era să plec spre dânsul – răspunse Zamfira, bucuroasă că scăpa de un drum obositor. 
- Soseşte îndată, acuşi-acuşi. Să vă arăt până atunci ce am adus din Braşov de la Lorinţ. Că de nerăbdare veni cu sacul în spate, înainte să intre şi părintele Christofor.  
Mâinile îi tremurau scoţând dinăuntru un Molitvelic scris în limba română, pe care i-l întinse cu faţa zâmbitoare Zamfirei, deschis la prima lui pagină. Aceasta începu să citească tare: 
- “Când vrea cineva să vie către a noastră cre­dinţă şi să se lepede de toată legea latinească şi de a lui Martin ereticul şi de toate eresurile lor şi de toate hulele lor care hulesc pe Duhul Sfântu şi pre Preacesta şi pre svinţii lui Dumnezeu şi pe svintele icoane – cum spune în Cazania lui Coresi, să zică: leapădu-mă şi procliţescu şi crezu întru svânta Troiţă după voia lui Dumnezeu şi mă închin şi Preacinstitii de Dumnezeu născătoare şi pururea fată Maria şi tuturor svinţilor şi svintelor obraze; şi primescu posturile şi zilele de post: miercuri şi vineri, şi aşa mă jur înaintea lui Dumnezeu”.
 
(va urma)
Prof. Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter