14.07.2014, 20:51:10 | 0 comentarii | 892 vizualizari
Să nu spuneţi c-o ştiţi de la noi: / Cum poate un liceu tehnologic să aibă, la bac, promovabilitate de 100%
![]() Articole de acelasi autor
de Mihai BARBU
Bacalaureatul la români s-a transformat într-o tehnică, dusă până la perfecţiune, de furare a căciulii. De obicei, orice liceu vrea să scape, în ultimul an, de elevii-problemă. În acest sens, corpul profesoral preferă să treacă clasa o mulţime de loaze, cu condiţia ca aceştia să nu se prezinte la bac. Asta pentru a nu face de râs reputaţia liceului. Atâta câtă e.
Elevii sunt sfătuiţi ca să se înscrie, eventual, la sesiunea din toamnă, atunci când atenţia publicului este mai relaxată şi nu este aţintită spre rezultatele celei de-a doua şanse. La noi, de câţiva ani, nu mai sunt surprize la bacalaureat. În Valea Jiului sunt, de obicei, rezultate aşteptate atât în vârful ierarhiei cât şi în subsolul clasamentului. Nimic notabil nu se mai întâmplă nici într-un sens, nici într-altul. Fiecare se descurcă cum poate şi, mai ales, cât poate.
Pentru cei cu rezultate mai slabe oferim, mai jos, un model de succes brevetat, la această sesiune, de un liceu din judeţul Sibiu. Acolo, un liceu tehnologic (unde nu intră, în mod tradiţional, elevi cu mare potenţial intelectual) a trimis la bac un singur elev. Liceul Tehnologic pentru Transport Rutier din Târnava a aruncat, în luptă, pe tânărul Bogdan Teodor Matei. „Nu e uşor să dai proba de bac la alt liceu, să vezi că eşti singur şi nu cunoşti pe nimeni. Mai ales când vii de la un liceu care nu are un renume prea bun. Dar am avut cadre didactice foarte bune, în special profesorul de română şi profesoara de matematică, şi le mulţumesc pe această cale pentru tot”, a declarat, după bacalaureat, Bogdan. Tânărul a pus, fără să ştie, punctul pe i. Cadre didactice de bună calitate există în fiecare liceu. Materialul uman cu care trebuie să lucreze este, însă, diferit. Una e să lucrezi cu liceeni care intră cu medii mari, şi alta e să ai de-a face cu tineri pe care calculatorul îi repartizează, în licee tehnologice, cu medii de la unu până la maximum cinci. Aici merită să-l cităm pe maestrul Sadoveanu care, întrebat fiind câţi scriitori vor ieşi de la Şcoala de literatură, a zis simplu şi la obiect: „Exact câţi au intrat!”. Aşa e cazul şi la liceele tehnologice din Vale: O să ia bacul acei tineri care n-au intrat la liceu cu medii mai jos de cinci.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|