04.05.2009,  14:02:24 | 0 comentarii | 568 vizualizari
Miron Cozma, după logodna de la Lainici: „Sunt printre puţinele momente de fericire pe care le-am avut în această viaţă zbuciumată. Mă gândeam că vor veni, pentru că fiecare om are o şansă în viaţă şi cred că m-am întâlnit cu şansa vieţii mele”
de Cristian ANGHEL
Monica - balsam pe răni 
Sâmbătă, 2 mai, la Mănăstirea Lainici, Miron Cozma şi Monica Ionescu au făcut primul pas către căsătorie. S-au logodit, urmând ca pe 9 mai să se cunune. Slujba de logodnă a fost oficiată de stareţul Mănăstirii Lainici. „De vreo 80 de ani, în Biserica Ortodoxă nu se mai practică logodnele sepa­rate de cununii. Atunci, băieţii vroiau să aibă garanţia că vor fi ale lor atunci când se întorc din armată, după doi-trei ani, când se căsătoreau. A fost alegerea domnului Cozma…”, a explicat stareţul de la Lainici, Ioachim Pârvulescu. Cu ce l-a cucerit avocata Monica Ionescu pe fostul lider al minerilor, Miron Cozma? Femeia de 40 de ani pare a fi o fire veselă, plină de umor, care detensionează încrâncenările li­derului. „Este balsam pe rănile lui” - a spus un membru al familiei Ionescu.
 
De la ură la iubire este doar un pas
„Nu l-am iubit chiar din prima clipă, dar destul de repede. Nu am avut o părere formată. Am avut păreri contradictorii în ceea ce-l priveşte, aşa cum au fost şi evenimentele. Dar, într-adevăr, când l-au închis, am fost de partea lui. Nu îl cunoşteam foarte bine. Eu sunt avocat, iar domnul Cozma era clientul cabinetului nostru de avocatură, aşa ne-am cunoscut”, a declarat viitoarea doamnă Cozma. Naşii celor doi sunt soţii Bărbulescu. Se cunosc de mult, dar sunt prieteni de foarte puţin timp. „Naşul spunea la un moment dat că, dacă i-ar fi spus cineva că va avea vreodată telefonul lui Miron Cozma pe telefonul lui, ar fi aruncat telefonul. Iată că a ajuns să-mi fie naş. Erau unele mici sau mari antipatii, nu vă supăraţi pe mine, dar cred că şi datorită dumneavoastră, presei. În timp, se va dovedi că Miron Cozma a luptat pentru un ideal. Idealul oamenilor de rând. A luptat pentru o cauză şi nu pentru el” - a spus Miron Cozma. Întrebat despre nuntă şi despre luna de miere, Cozma a vorbit despre ofertele făcute în acest sens de presă. „Sunt mai multe oferte aicea. Televiziunile ne-au oferit posibilitatea de a face o nuntă organizată de ele, dar nu discuţii foarte exacte. Iar cel care va organiza nunta, va organiza şi luna de miere”.
 
Cuplu nu are casă
Unde vor locui cei doi? Habar nu aveau nici ei. „Aduceţi-vă aminte că inclusiv presa a mai scris de conturile lui Miron Cozma, de afacerile lui Miron Cozma, despre banii lui Miron Cozma. Uite că nici poliţia nu i-a găsit, după un an şi jumătate mi-au dat drumul pentru că nu au putut să-mi facă dosar de corupţie. Sunt ctitor la atâtea mănăstiri şi catedrale, am şi o comună făcută – Bereşti, Tazlău mai exact, cu 73 de case, şi noi nu avem casă. Dacă ştiţi, casa de la Timişoara este casa fostei mele soţii” a precizat Cozma. De fapt „ctitoriile” invocate de Cozma sunt rodul muncii minerilor.
 
Supărare mare pe Vadim
Şi cum nu se putea să se facă o paralelă între ajutorul dat lui Miron Cozma cu ajutorul dat lui Gigi Becali de PRM, respectiv de Vadim Tudor, atunci când se afla în detenţie, Miron Cozma s-a arătat foarte supărat pe tribun. „Nu sunt rasist. Nu pot să gândesc împotriva ungurilor, împotriva evreilor, împotriva ţiganilor. Eu sunt un om creştin, toată viaţa am fost un om creştin. Eu îmi iubesc aproapele. Aş vrea să ştiţi că la mine în partid a venit marea majoritate a ţiganilor, inclusiv o parte din partida romilor. Am şi negri în partid, negri care sunt în situaţia de a-şi lua cetăţenia română. Nu va exista niciodată la mine în partid acel gen de politică precum a lui Vadim. Vadim, îmi pare rău să o spun, a speculat foarte mult poziţia mea în de­ten­ţie, a speculat faptul că eu eram în situaţia în care eram. Faptul că avocatul lui era avocatul meu, chipurile, el mi-ar fi dat mie avocat. Păi, cred că oricare dintre dumneavoastră mi-ar fi dat un avocat pentru care sindicatele mele (de fapt, ale minerilor – n.a.) au plătit 1,5 miliarde de lei în 1996, ceea ce însemna aproape 400.000 USD. Deci, eu am motive serioase să fiu supărat pe Vadim. Încă nu ştiu unde au mers aceşti bani. Familia mea şi copiii mei nu au avut ce mânca în perioada în care eram în puşcărie şi, bineînţeles, ei au luat banii şi i-au folosit numai ei ştiu cum, iar eu am făcut puşcărie 10 ani. După aceea, sloganuri de genul alegeţi-mă pe mine preşedinte ca să-l pun în libertate pe Miron Cozma… Îmi pare rău, aţi fost manipulaţi de Vadim” - a spus fostul lider al minerilor.
 
Sabia şi preşedinţia
La ceremonia de logodnă au participat familia lui Miron Cozma – fratele şi sora cu familiile, verişori de-ai săi -, familia Monicăi Ionescu, o delegaţie a Ligii „Miron Cozma” Lupeni, o alta din Tg. Jiu, în frunte cu Constantin Creţan, şi familia Loiş. Tiberiu Cozma, fratele lui Miron, a declarat că nu au făcut invitaţii celorlalţi li­deri din Valea Jiului, deci a venit la această ceremonie cine a dorit.  Cei doi logodnici au primit daruri printre care şi o sabie personalizată, înmânată de Ileana Creţan, soţia fostului lider din Gorj, Constatin Creţan. „Este o sabie cu care să vă croiţi drum în viaţă şi către preşe­dinţie” -  a spus Ileana Creţan. „Sabia este simbolică, bănuiesc. Au fost tot felul de războinici. Eu nu sunt. Eu sunt un om modest, cum am fost toată viaţa şi care nu încerc altceva în viaţă decât să fac bine oamenilor, aşa cum m-a învăţat mama mea, datorită şi ei am purces la ridicarea acestei catedrale, în afară de lucrul cel mai important: minerii şi familiile lor. Catedrala aceasta a fost ridicată de mine, împreună cu minerii din România. Eu sper să fiu un războinic nu cu sabia, ci cu mintea şi cred că, cel puţin până acum, am convins din multe puncte de vedere. Rău este că lucrurile nu au fost înţelese aşa cum am vrut eu. Dacă se va ajunge în situaţia, aşa cum a spus Ileana Creţan, să ajung preşedintele României, veţi vedea, într-adevăr, un preşedinte drept, un preşe­dinte corect, cum cred că minerii şi familiile lor pot să spună că am fost în toată perioada în care am fost lider de sindicat. Eu niciodată nu am vrut nimic pentru mine, tot ce am făcut am făcut pentru ei şi pentru familiile lor. În continuare, vreau să fac acelaşi lucru.  Nu vă imaginaţi că din politica pe care vreau să o fac, voi face un război de vendetă. Eu nu mă războiesc cu nimeni, să fie foarte clar. Eu încerc să fac bine, iar dacă din această situaţie se va ajunge ca unii să fi greşit în viaţă, măcar şi pentru anumite situaţii, Dumnezeu cu ei şi până la urmă justiţia să îşi spună cuvântul dacă au greşit. Eu încerc să fiu un om corect şi un om modest, aşa cum cred că v-aţi convins că sunt în lunga mea viaţă, că până la urmă mai e puţin şi împlinesc 55 de ani. Nu vreau altceva decât să-mi iubesc aproapele aşa cum mă învaţă credinţa. Această sabie este un gest. Nu neapărat reprezintă ceea ce se vede material, ci este un gest şi gestul contează” – a declarat Miron Cozma. 
 
Monica nu va face politică
Viitoarea soţie a fostului lider al minerilor nu va face politică, ci se va ocupa de cazuri ale oamenilor care au avut parte de injustiţie, adică a celor care „mor cu dreptatea în braţe”. „Nu aş vrea să o implic direct politic. Aş vrea să o implic mai mult în formarea unui cabinet de avocatură, care să se ocupe de problemele reale ale oamenilor din această ţară. De asemenea, intenţionează
să formeze un ONG, gen Drepturile Omului, care să se ocupe de cazuri de injustiţie din România” - a precizat Cozma.
 
(Fotografii de Ovidiu-Luchian Pârâianu)

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter