05.05.2009,  16:14:56 | 0 comentarii | 593 vizualizari
Despre latura morală şi financiară a unui plagiat. Ziaristul Ştefan Nemecsek – dovedit pentru plagiate sponsorizate din bani publici
de Cătălin DOCEA

Potrivit informaţiilor dezvăluite de o revistă de specialitate, un sfert din volumul pu­blicat de dl. Nemecsek în 2006, „Toleranţă în filosofia lockeeană”, plagiază „la literă” o teză de licenţă în filosofie. m Apariţia volumelor publicate de Şt. Nemecsek a fost sprijinită financiar de către administraţia judeţeană şi mai multe administraţii publice locale, lansările fiind girate de nume importante din politică şi administraţie m Avem speranţa că, în cel mai scurt timp, dl. Nemecsek va returna banii publici cu care plagiatele i-au fost sponsorizate.

Domnul Ştefan Nemecsek este un vechi şi cunoscut ziarist al Văii Jiului. Prestaţia dumnealui în presa de după 1989 rămâne la aprecierea fiecăruia dintre dumneavoastră. După noi, o publicaţie anostă, de 4 pagini, precum cea condusă de dl. Ştefan Nemecsek, nu face cinste unui inginer, absolvent de ziaristică, masterand şi doctorand în domenii ce sună pompos şi se pronunţă sofisticat. Dar asta e o chestiune de gust şi nuanţă. Poate domnul Nemecsek este capabil, dar contractele de publicitate din bani publici n-au reuşit să-l mobilizeze suficient. Sau poate nu.
Deşi nu ne-a convins în domeniul pe care, potri­vit studiilor dovedite cu diplome, ar trebui să-l stăpânească, domnul Ştefan Nemecsek s-a apucat să scrie cărţi. O carte este o lecţie de viaţă. Potrivit unei numărători efectuate de către departamentul de specialitate al cotidianului nostru, domnul Ştefan Nemecsek a scris vreo 9 volume (cifra, trebuie să menţionăm, are rol de dată sub re­zerva că nu ne-o fi picat nouă vreun volum pe după biblio­tecă). Ne-am fi bucurat mult ca toate cele 9 vo­lume ale domnului Nemecsek să fie, într-adevăr, ale domnului Nemecsek. Şi nespus de mult dacă ar fi fost cu adevărat lecţii de viaţă.
Din nefericire pentru istoria recentă a Văii Jiului, domnul Ştefan Nemecsek a comis grave abateri de la morală. „Şcoală & Cultură...”, suplimentul de specialitate al cotidianului nostru, a dovedit săptămânile trecute că unul dintre volumele domnului Nemecsek, cel referitor la scriitorii hunedoreni, conţine largi pasaje preluate (parţial corect) din munca domnilor Mihai Barbu şi Marian Boboc, doi apreciaţi scriitori şi cercetători locali. Istoria, fie ea şi recentă, e una singură şi trebuie relatată întocmai. Şi domnul Nemecsek şi-a asumat acest onorant rol. A uitat să precizeze însă că istoria literară, aşa cum a relatat-o dumnealui, mai fusese pusă în pagină de domnii Barbu şi Boboc. Pentru că i-a plăcut istoria, domnul Nemecsek n-a vrut să o altereze. Şi a pu­blicat, sub propria-i semnătură, pagini întregi din munca altora.
Nu doar Mihai Barbu şi Marian Boboc se numără printre preferaţii domnului Nemecsek. Şi prof. univ. dr. Mircea Baron, decan al Facultăţii de Ştiinţe, îşi poate regăsi o parte din munca de documentare în cărţile domnului Nemecsek. Ceea ce nu-i rău. Rău e că, printr-o “scăpare”, cititorul nu este avertizat că largi pasaje aflate în volume semnate Ştefan Nemecsek nu aparţin, în realitate, lui Ştefan Nemecsek.
Aşa cum puteţi afla pe larg din suplimentul săptămânal “Şcoală & Cultu­ră...”, distribuit gratuit împreună cu ediţia tipărită a cotidianului nostru, numărul 36 – mai 2009 al publicaţiei “Dilemateca” devoaleză publicului larg, inteligent dar zdrobitor, pe adevăra­tul Ştefan Nemecsek. Pe scurt, dl. Nemecsek a reprodus integral, pe 60 de pagini, teza de licenţă a altei persoane şi şi-a pus propria-i semnătură. 
Dacă plagiatorul ar fi fost un novice, am fi încercat să punem infracţiunea morală pe seama tinereţii. Dar cum domnul Nemecsek, formator de opinie, ziarist cu o largă experienţă de viaţă, persistă în plagiat în mai multe volume, nu credem să existe scuze. Ci doar o dovadă incontestabilă a intenţiei cu care, pentru a-şi vedea numele pe spaţii largi în biblioteci, domnul Nemecsek s-a folosit de bani publici şi numele unor oameni politici. Avem speranţa că, în cel mai scurt timp, dl. Nemecsek va returna banii publici cu care plagiatele i-au fost sponsorizate. Şi, de asemenea, că-şi va prezenta scuze tuturor personalităţilor care, prezente fiind la nenumăratele sale lansări, i-au girat aşa-zisa operă.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
- - - - - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter