08.05.2009, 16:21:09 | 0 comentarii | 640 vizualizari
Guvernanţii ascund banii şi sting lumina în învăţământ
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Pentru învăţământul din Valea Jiului, în 2009, investiţii ioc, din partea Guvernului PD-L - PSD…
Investiţiile în reparaţii şi infrastructura şcolilor, grădiniţelor şi liceelor noastre sunt eterna poveste în fiecare an. Dacă imediat după evenimentele din decembrie 1989, o bună perioadă de timp, instituţiile de învăţământ preşcolar, şcolar şi liceal au fost lăsate de izbelişte, în ultimii ani, cel puţin între anii 2006-2008, Guvernul României a alocat foarte mulţi bani pentru acest domeniu. În anii 2007 şi 2008, numai cine n-a vrut, şi vorbim aici de directorii de şcoli, sau cine a fost incompetent (că mai sunt şi domni sau doamne din această categorie, fără supărare) nu au primit bani pentru investiţii şi reparaţii capitale.
Anii 2007-2008 au adus investiţii masive în învăţământul local pe linie guvernamentală
Chiar dacă nu integral, cea mai mare parte a şcolilor şi liceelor noastre din Valea Jiului a beneficiat de diferite fonduri sau proiecte, unele şcoli sau grădiniţe fiind refăcute din temelie. Şi putem da aici numeroase exemple de unităţi de învăţământ care şi-au schimbat „îmbrăcămintea” infrastructurii cu totul. Şi ne gândim aici la Şcoala Generală nr. 1 din Uricani (care a ajuns una dintre cele mai moderne şcoli din judeţ), la Liceul Teoretic din Lupeni, la şcolile “I.G.Duca” şi “Avram Stanca” din Petroşani, la liceul din Petrila, la clădirea Clubului Sportiv Şcolar Petroşani şi câte şi mai câte, despre care la vremea respectivă ziarul nostru a scris, iar reporterii au fost prezenţi la faţa locului, relatând despre tot ce s-a făcut. Miliarde şi miliarde de lei vechi au fost absorbite pe cale guvernamentală, via Inspectoratul Şcolar Judeţean şi de la bugetele locale sau judeţene (prin consiliile locale sau Consiliul Judeţean). Bineînţeles că au rămas şi chestiuni nerezolvate sau rezolvate parţial, dar dacă belşugul respectiv mai dura 2-3 ani, procesul modernizărilor şcolilor, liceelor şi grădiniţelor din Valea Jiului era pe de-a întregul finalizat.
Până în luna mai 2009 învăţământul petroşenean nu a primit niciun leu de la Guvern pe linie de investiţii!
Anul acesta a început destul de prost pentru învăţământ, din cauza crizei economice mondiale, care a afectat şi ţara noastră, investiţiile în modernizări de unităţi şcolare fiind destul de timide. De altfel, nici nu avea cum, din moment ce două luni
s-au pierdut cu formarea Guvernului. Apoi încă o lună şi ceva cu votarea bugetului… Apoi, iar nori negri, din cauza grevelor şi negocierilor cu sindicatele din învăţământ. Şi tot aşa, motive peste motive, struţo-cămila pesedisto-pedelisto fiind greu de urnit, contrar aşteptărilor populaţiei care i-a votat pe domnii respectivi.
Ca să faceţi singuri o comparaţie, între ce bani au intrat în unităţile de învăţământ din Petroşani, în 2008, faţă de anul în curs, în care azi-mâine ne aflăm la jumătatea lui, prezentăm mai jos o declaraţie a directorului Marian Popescu, din cadrul Primăriei municipiului Petroşani, adică exact omul care ştie tot ce mişcă pe linie de investiţii de la bugetul local în învăţământul petroşenean: “În 2008 investiţiile la unităţile de învăţământ din Petroşani – vorbesc aici de contribuţia consiliului local şi contribuţia de la bugetul de stat, via ministerul de resort – au fost de circa 30 de miliarde de lei vechi. Anul acesta, până la această oră, pe linie de investiţii de la bugetul de stat nu a intrat nimic, încă mai aşteptăm. După calculele noastre ne-ar trebui circa 25 de miliarde de lei vechi ca să finalizăm cele două grădiniţe şi să facem reparaţii capitale la grădiniţa din Colonie. Pentru şcoli nu mai avem nevoie de bani pentru investiţii, deoarece toate şapte au fost finalizate, iar pentru licee, de asemenea, anul acesta nu este programat nimic, doar la Liceul Teoretic, unde vor fi schimbate şi modernizate cancelaria şi instalaţia electrică. Pentru reparaţii curente, pentru cele şapte şcoli, patru licee şi grădiniţe, s-au alocat de la bugetul local circa 2 miliarde de lei, asta pe lângă banii plătiţi lunar, tot de la bugetul local, pentru utilităţi şi pentru alte cheltuieli menite să ducă la buna desfăşurare a procesului educaţional”.
Concluzie amară
Deci, din câte se vede, diferenţa faţă de anul trecut este uriaşă. Până în luna iunie 2008 intraseră de la bugetul de stat circa 16 miliarde de lei vechi, bani croiţi pentru investiţii în învăţământul local petroşenean. Acum, deşi suntem deja în luna mai, de la bugetul de stat, “graţie” Guvernului roşiatic-portocaliu nu a intrat niciun chior!
Rămâne de văzut ce va mai urma, dar un lucru este clar: semne bune anul… n-are. Indiferent de ceea ce declară unii şi alţii, desigur, din clasa politică românească.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|