25.05.2009,  16:09:45 | 0 comentarii | 1011 vizualizari
4.325 firme din judeţ au contribuit la „omorârea” bugetului de stat Valentin Petraru: „Nu poate fi pus câte un inspector, sau comisar, sau alt organ de verificare, în dreptul fiecărui indicator cu
de Cristian ANGHEL
Lucian Heiuş: „Unele firme «au fentat» statul prea mult”
Controversatul impozit forfetar pare a fi, în viziunea specialiştilor din finanţe, o necesitate, dar în niciun caz în forma actuală. Respectivul impozit impune un prag minim de impozitare, indiferent dacă firma are sau nu profit. Finanţiştii recunosc că noua taxă a apărut ca urmare a numărului mare al firmelor care se sustrag prin diverse tertipuri de la plata dărilor. În timp ce directorul executiv (până astăzi – n.n.) al Direcţiei Judeţene Finanţelor Publice Hunedoara, Lucian Heiuş, este tranşant cu astfel de practici ale societarilor, Valentin Petraru, şeful Administraţiei Financiare Petroşani, nuanţează şi precizează că măsura este mult perfectibilă şi că aplicarea taxei forfetare trebuie să facă diferenţa.
 
La firmele mici există într-adevăr o problemă
„Nu vor fi influenţaţi decât cei cu cifră de afaceri foarte mică, deci prima tranşă de  impozitare. Este totuşi o măsură temporară până la exerciţiul curent. Nu ştiu ce se va face în condiţiile în care se va prelungi această taxă forfetară. Din câte am înţeles se va modifica maniera aceasta de aplicare generală, pe specificul fiecărei activităţi. Nu se poate stabili un prag minim de profit doar după cifra de afaceri. Există marje de profit pe tipuri de activitate. Timpul ne va demonstra dacă este sau nu este o măsură binevenită. Părerea mea este că, totuşi, din punct de vedere fiscal există un prag minim şi nişte socoteli minime sub care, teoretic, nu se poate coborî, la nivel de declaraţie cel puţin. Faptul că cei mici sunt influenţaţi, se vede clar din datele de la Registrul Comerţului. Sunt firme care au avut un plan de afaceri, nu s-au hotărât, nu au început activitatea, efectiv îşi declară inactivitatea la Registrul Comerţului şi de aici socotelile se complică. Nu ştiu dacă la pragul acesta minim de 500 de euro la nivelul tuturor societăţilor, cifra de afaceri minimă va fi declarată. La firmele mari există un control, fie că e vorba de inspecţia fiscală sau de Garda Financiară, al bazei de impozitare. În zona aceasta se fac verificări mai frecvente pentru că implică şi alte pro­bleme. La firmele mici există într-adevăr o problemă, după cum spunea şi actua­lul ministru de Finanţe. Nu poate fi pus câte un inspector, sau comisar, sau alt organ de verificare în dreptul fiecărui indicator cu „oprirea interzisă”. Dar să fim rezo­nabili, nu se poate declara sub acel prag minim, fundamentat-nefundamentat. Urmează să vedem. Probabil se vor face modificări temeinice şi mai de lungă durată” – a declarat şeful Administraţiei Finanţelor Publice Petroşani, Valentin Petraru.
 
„Şi-au anulat” cu bună ştiinţă baza de impozitare
Pentru că aproape 40 la sută dintre societăţile hunedorene care au depus bilanţurile contabile la Finanţele Publice au încheiat anul 2007 fără să înre­gistreze profit, s-au făcut analize pentru a constata care este cauza. Printre societăţi, foarte multe „şi-au anulat” cu bună ştiinţă baza de impozitare, pentru că, în viziunea finanţiştilor, nu este posibil să ţii în viaţă o firmă care nu merge. Deci este vorba doar de sustragere de la dări. Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Hunedoara, dintre cele 5.564 de societăţi comerciale aflate într-o asemenea situa­ţie, 4.325 au raportat pierderi, iar restul au încheiat anul fiscal pe zero, în stare de faliment sau de inactivitate.  ”Apreciez că introducerea impozitului forfetar a fost o necesitate. Unele firme «au fentat» statul prea mult. Îmi este greu să înţeleg cum o firmă poate să încheie activitatea pe pierdere timp de doi sau trei ani. Este anormal. Dacă activitatea unei firme nu merge, atunci o închizi. Practic aceste firme care au declarat că nu au profit sau funcţionează în pierdere nu au plătit niciun fel de impozite către stat”, a declarat directorul DGFP Hunedoara, Lucian Heiuş. El a apreciat că plata impozitului forfetar de către societăţile comerciale care au realizat profit nu va reprezenta o problemă. Pe de altă parte, introducerea impozitului forfetar a făcut ca peste 300 de firme hunedorene să solicite şi să obţină radierea de la Oficiul Registrului Comerţului, conform datelor primite de DGFP, în mare parte fiind vorba de societăţi comerciale care nu funcţionau în mod real.  În prezent, în judeţul Hunedoara sunt înregistrate aproximativ 23.000 de firme.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter