28.05.2009, 10:02:15 | 0 comentarii | 1082 vizualizari
PNL, despre agonia Văii Jiului: „În două luni, Compania Huilei îşi va închide porţile iar după ea va trage tot ceea ce înseamnă pe orizontală societăţi comerciale”
![]() Articole de acelasi autor
de Cristian ANGHEL
Cel ce este puternic din punct de vedere economic stăpâneşte lumea, indiferent de problemele de ordin politic şi social, deşi unde putere economică e, sărăcia nu e. Blocajul economic în Valea Jiului se resimte din ce în ce mai acut şi nu pare a se datora crizei mondiale, ci a felului cum NU ne gospodărim avutul. După ce conducătorii Companiei Naţionale a Huilei, societate strategică a statului, au atenţionat plini de îngrijorare că aceasta se prăbuşeşte datorită managementului prost sau deloc de la centru până în teritoriu, a venit rândul opoziţiei, respectiv al societăţilor private, să tragă semnalul de alarmă.
Pentru că Valea Jiului înseamnă, din punct de vedere economic, CNH şi societăţile comerciale care o deservesc, firesc, blocajul Companiei a dus la blocajul firmelor care nu-şi pot plăti salariaţii, furnizorii, dările către stat, adică se ajunge la un blocaj complet care aduce moartea zonei.
Preşedintele interimar al PNL Petroşani, consilier judeţean şi om de afaceri cu sute de angajaţi, Alin Simota, explică din punctul de vedere al dreptei că lucrurile sunt extrem de grave în Valea Jiului.
Dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, va fi jale
„Nu se mai fac plăţi pentru că nu există bani, nu există bani pentru că nu există un buget. Nu este echilibrat bugetul Companiei Naţionale a Huilei. Eu cred că în acest moment Compania este în semicolaps şi, în maxim două luni, dacă nu se ia o decizie politică majoră bine gândită, CNH va închide porţile, iar după ea va trage tot ceea ce înseamnă pe orizontală societăţi comerciale, care prestează, lucrează, fac servicii pentru CNH. Compania este principalul motor economic al Văii Jiului, iar după ea se poate închide Termocentrala Paroşeni, pentru că funcţionează cu huilă de Valea Jiului şi este gândită, dimensionată, construită pentru aşa ceva. Apoi administraţiile locale se confruntă cu mari probleme în ceea ce priveşte bugetul şi încasările la buget şi implicit probleme la plăţi către societăţi comerciale care au prestat servicii şi lucrări. Eu cred că, în primul rând, ne confruntăm cu o mare criză guvernamentală şi, dacă nu se întâmplă ceva spectaculos, va fi jale. În urmă cu 6-7 luni spuneam că dacă nu se aplică măsurile de dreapta, măsuri de încurajare a motorului economiei, adică a întreprinderilor mici şi mijlocii, ne vom afla în cădere liberă. Acest segment nu este sprijinit, nu este ajutat în aceste momente de criză. Mi se pare anormal ca tu, Guvern, să vii cu taxe suplimentare, să nu ai politici de protecţie a acestor societăţi care îţi asigură bani la buget. Coloşii economici sunt foarte importanţi, dar grosul banilor la buget vine de la societăţi cu 15 - 20 - 100 - 200 de oameni. Dacă nu se vine cu politici de dreapta care să sprijine aceste societăţi, ele pot muri, nu-şi vor putea achita datoriile la buget, nu-şi vor achita salariile angajaţilor, nu pot face plăţi furnizorilor etc. şi blocajul se adânceşte. Noi, societăţile, nu vedem o scutire de impozit pe profit, noi nu vedem o facilitare de credit bancar, nu vedem o înlesnire pentru utilaje, nu vedem un stimulent dacă angajăm oameni. Totul este anapoda. Din contră, se vine cu taxe şi impozite suplimentare, să se îndatoreze şi mai mult societăţile. Şi vă spun, cel mai mare cămătar este statul. Dacă o zi ai întârziat cu plăţile, penalităţile la aceste întârzieri sunt fantastic de mari. De aici apare tragedia. Nu mai poţi respecta termenele la plata salariilor, îi amăgeşti de pe o zi pe alta pe furnizori şi aşa mai departe. Cu aceleaşi probleme, dar la alte dimensiuni se confruntă şi primarii” - a declarat preşedintele liberal Alin Simota.
Salvarea CNH = salvarea Văii Jiului
Ca urmare, salvarea Văii Jiului, adică a miilor de angajaţi ai diverselor firme care prestează pentru CNH, este chiar salvarea CNH. „Repet, un rol economic important în Valea Jiului îl are CNH. Din 2011 nu va mai exista subvenţie pentru huilă. Noi trebuie să găsim nişte măsuri, guvernul trebuie să găsească nişte măsuri pentru ca mineritul să funcţioneze. Este clar că exploatarea cărbunelui nu este rentabilă şi nu poate trăi fără subvenţie. Se pot găsi alternative. O alternativă clară pe care noi am susţinut-o şi care cred că un viitor guvern liberal o va face, este acest complex energetic mult discutat. Am analizat cu Daniel Surulescu, care este un specialist, cu alţi specialişti, şi clar CNH nu va avea viitor decât dacă va fi o decizie politică fermă pentru acest complex energetic în care să mai fie cuprinsă Mintia, Paroşeni şi o zonă hidro. În acel moment, cu o gândire mult mai bună a investiţiilor din Valea Jiului, o analiză clară a viitorului minelor, lucrurile pot reveni, iar Valea Jiului se poate revigora. Dacă se ajunge la concluzia că una-două mine trebuie închise - nu ştiu pentru că nu sunt de specialitate - mai bine sacrificăm ceva, ca să continue grosul şi să continue bine”, a precizat Alin Simota.
Soluţia liberală: alegeri anticipate
La rândul său, preşedintele PNL Hunedoara, Mircia Muntean, a precizat că alternativa turistică pentru Valea Jiului, respectiv proiectul „Telegondola”, trebuie dusă până la capăt. Anul trecut, puterea liberală a alocat pentru acest proiect prima tranşă de bani, iar conducerea Consiliului Judeţean, toţi consilierii susţin şi insistă pentru implementarea acestuia. Liderul liberalilor din judeţ este mult mai tranşant cu măsurile „dezlânate” ale actualei puteri şi este de părere că situaţiei grave în care ne aflăm i se poate pune capăt doar prin alegeri anticipate.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|