01.06.2009, 12:53:04 | 0 comentarii | 564 vizualizari
Ministrul Tineretului şi Sportului, doamna Monica Iacob-Ridzi: “Din păcate, 40% dintre tineri sunt afectaţi de boli specifice sedentarismului şi obezităţii”
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
- Pentru început vă rugăm să ne spuneţi două-trei vorbe despre acţiunea de astăzi de la Petroşani.
- Astăzi, la Petroşani, continuăm campania “România în mişcare”, campanie pe care am demarat-o acum două luni de zile la nivel naţional, prin care ne dorim să-i încurajăm pe tineri ca să practice sport, considerând că sportul le aduce numai beneficii, atât copiilor cât şi adulţilor. Am spus-o şi o repet, consider că sportul este cel mai ieftin medicament pe care îl avem la îndemână. Din păcate, în România există deja peste 40% din tineri care sunt afectaţi de boli specifice sedentarismului şi obezităţii. Prin această campanie, “România în mişcare”, încercăm să prevenim aceste boli şi dorim să-i încurajăm pe tineri să adopte un stil sănătos de viaţă.
- Deoarece este o şansă extraordinară pentru Valea Jiului ca să beneficieze de un ministru al Tineretului şi Sportului, care a pornit în cariera politică de-aici, vă rugăm să ne spuneţi, concret, ce va însemna acest program pentru tinerii din Valea Jiului? Şi dacă mai aveţi în plan şi alte programe care să poată fi implementate în zona noastră?
- Deja am montat aici 11 coşuri de baschet printre blocuri. Vom monta, în continuare, mai multe, în funcţie şi de solicitările pe care le vom avea. Cum spuneam, aceasta este o campanie pe care o desfăşurăm la nivel naţional, sunt peste 1.820 de solicitări, deja fiind montate aproape toate coşurile de baschet solicitate. Ceea ce încercăm să facem este să avem cât mai multe coşuri de baschet şi mingi pentru copii. Toate acestea sunt date gratuit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Baschet. În plus, dotăm toate grădiniţele cu coşuri de baschet mai micuţe, special adaptate pentru copii. Este un program naţional, intitulat “Să creştem sănătos”, pe care l-am demarat pentru copiii de grădiniţe, deci pentru copii cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani.
- Pentru infrastructura terenurilor şi sălilor de sport din Valea Jiului, aveţi ceva special pregătit?
- Da, deja am realizat un lucru şi anume am reuşit să demarăm construcţia a trei săli de sport, în Vulcan, Petrila şi Petroşani. Vom face mult mai multe, sunt convinsă. Însă, concret, pot să vă spun că aceste săli de sport, din cele trei localităţi din Valea Jiului, se ridică prin intermediului Ministerului Dezvoltării Regionale care ne sprijină în acest sens. De fapt, ele se construiesc prin Compania Naţională de Investiţii. Ne-am gândit că trebuie să le creăm copiilor şi tinerilor din Valea Jiului condiţii pentru a putea să practice spor, indiferent de disciplina sportivă. Chiar dacă nu avem încă multe săli de sport, noi trebuie să încurajăm sportul. De aceea am venit aici şi cu Programul “România în mişcare”.
- Valea Jiului are 170.000 de locuitori, credeţi că ar fi necesar un Centru de Copii şi Juniori, organizat pe mai multe discipline sportive, care să aducă tinerii şi copii spre o ramură sportivă, cu condiţii şi profesori de sport specializaţi pe anumite discipline sportive?
- Nu ştiu dacă ar fi necesar
un centru, dar cred că mai degrabă ar fi necesar un club sportiv municipal puternic. În acest sens am vorbit deja cu primarul municipiului Petroşani, care şi-a arătat toată deschiderea, dorind deja să înfiinţeze un club sportiv municipal la Petroşani, cu mai multe secţii, în care tinerii să poată să practice sport organizat, la nivel de performanţă.
- Chiar dacă ţineţi de cu totul alt minister, v-aţi implicat şi în latura turismului Văii Jiului. Am văzut cu toţii că în proiectul “Telegondola” aţi dat o mână de ajutor… mai este drumul spre Herculane, pe care mereu l-aţi sprijinit prin anumite declaraţii. Apoi, proiectul de la Vulcan, chiar şi cel de la Straja-Lupeni. Cum credeţi că va arăta, să zicem în 2015, Valea Jiului, din punct de vedere turistic? Care ar fi de fapt o completare a mineritului din zonă…
- Aţi spus data de 2015… Eu aş spune chiar mai repede de 2015, chiar 2012-2013… Deoarece încercăm să avem proiectul cu telegondola finalizat până în 2012-2013. Deja anul acesta va demara acest proiect. Este un proiect foarte îndrăzneţ, pe care l-am demarat împreună cu soţul meu acum doi ani de zile, când aproape nimeni nu credea că acesta va fi realizabil… Pentru Valea Jiului este important să avem o alternativă pentru mineritul din Valea Jiului. Această alternativă, sau mai bine zis o completare la activitatea de minerit, nu poate fi decât turismul. Când spun turism în Valea Jiului, spun telegondola din Parâng, dar în egală măsură şi telegondola din Vulcan, sau chiar şi telegondola de la Lupeni. Vorbim de două-trei proiecte mari, ambiţioase. Şi, în plus, ca să deschidem Valea Jiului, continuăm să susţinem proiectul drumului Uricani-Herculane. Iată sunt mai multe proiecte mari pentru Valea Jiului, care se referă strict pe partea turistică, pentru care actualul Guvern investeşte şi pentru care eu personal m-am implicat şi o voi mai face şi în continuare.
- În încheiere, pentru că tot vine data de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copiilor, unde îşi va petrece ministrul Tineretului şi Sportului această zi?
- Voi fi implicată în toate activităţile care există în judeţul Hunedoara. Voi încerca să particip la toate competiţiile organizate la noi în judeţ.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|