29.06.2009, 12:59:56 | 0 comentarii | 544 vizualizari
INCENDIAR! Printr-o licitaţie ce pare deja dedicată, Firmele de partid se pregătesc să pună laba pe 13,3 milioane de euro din reparaţii capitale la Spitalul de Urgenţă din Petroşani
Articole de acelasi autor
de Cătălin DOCEA
Potrivit e-licitatie.ro, Spitalul de Urgenţă Petroşani (SUP) a publicat joi, săptămâna trecută, anunţul de participare la licitaţia publică deschisă ce va fi organizată în vederea atriburii contractului de „Proiectare şi execuţie reparaţii capitale la Spitalul de Urgenţă Petroşani”. Ajunsă pe mâna social-democratului Bazac, Sănătatea a trecut pacientul pe locul 2. Pe primul loc se ţine tare interesul ca firmele de partid să pună laba pe cât mai multe contracte grase provenite din diverse lucrări programate la unităţi medicale din întreaga ţară.
Ministerul nu are, de exemplu, bani pentru plata la timp a salariilor cadrelor medicale şi personalului auxiliar. Ministerul nu are bani pentru plata furnizorilor de servicii de diagnostic imagistic, pacienţii din Valea Jiului şi judeţele limitrofe urmând a fi nevoiţi să apeleze, după închiderea iminentă a Euromedic Petroşani, la servicii similare oferite de centre specializate din Arad, Bucureşti sau Timişoara. În schimb, pentru că firmele de partid sunt în foame, Ministerul Sănătăţii şi-a programat să cheltuie peste 13,3 milioane de euro pentru reparaţii capitale la Spitalul de Urgenţă din Petroşani. SUP are nevoie de reparaţii capitale. Suma însă frizează absurdul şi Documentaţia de atribuire prezintă elementele constitutive ale unui şmen de proporţii din bani publici.
Peste 13,3 milioane de euro
Semnele de întrebare pleacă de la valoarea contractului de proiectare şi execuţie reparaţii capitale, estimată la 47.263.374,5 lei, fără TVA. Raportând suma la cursul BNR de vineri, rezultă un total de 13.329.087,04 milioane de euro. În condiţiile în care piaţa actuală estimează preţul metrului pătrat de construcţie la 700 de euro, e clar pentru orice persoană avizată că peste 13,3 milioane de euro ajung pentru a construi
din temelii nu unul, ci chiar două spitale de dimensiunile celui din Petroşani.
Condiţii discriminatorii
Condiţiile solicitate în Documentaţia de atribuire au fost ridicate la maximul legal, astfel încât foarte puţine firme ar putea îndeplini cerinţele impuse. Cerinţe care, pe alocuri, sunt chiar discriminatorii. Spre exemplu, pentru a fi admise la licitaţie, firmele trebuie să prezinte un număr de 3 contracte finalizate sau în curs de execuţie având ca obiect „execuţia de lucrări similare celor ce vor face obiectul prezentei proceduri (unităţi sanitare) cu o valoare minimă cumulată de 20.000.000 lei fără TVA, dintre care minim 1 contract de lucrări care să includă în obiectul său, în mod obligatoriu, execuţie/reabilitare spălătorie şi bucătărie din cadrul unităţilor sanitare, cu o valoare de cel puţin 16.000.000 lei făra TVA”. Cu alte cuvinte, deşi execuţia sau reabilitarea unei spălătorii ori a unei bucătării de unitate sanitară nu presupune o dificultate pentru orice constructor din lumea asta, la licitaţie va fi acceptată doar o firmă care a mai executat lucrări de acest gen. Se ajunge astfel la o situaţie de-a dreptul penibilă: nu contează dacă ai făcut 20 de turnuri în inima capitalei. Vei fi eliminat de managerii „de succes” din Sănătate pentru că firma pe care o reprezinţi n-a construit ori reabilitat de-a lungul existenţei sale o amărâtă de bucătărie ori o spălătorie de unitate medicală.
Valoarea garanţiei de participare este de 945.267,49 lei, adică potenţialii participanţi la licitaţia publică deschisă sunt obligaţi să blocheze peste 9,4 miliarde de lei vechi. Fapt ce, din nou, restrânge numărul posibililor participanţi. Aşa cum - solicitându-se o cifră de afaceri medie anuală de 18,7 milioane de lei pentru 2007, 2008 şi semestrul I al anului 2009 - e clar ca lumina zilei că undeva în rândul firmelor apropiate actualei puteri stă bine mersi şi aşteaptă o firmă care va îndeplini, veţi vedea, toate aceste condiţii de-a dreptul discriminatorii.
Iată şi o posibilă dovadă!
Societatea care a întocmit pentru Spitalul de Urgenţă Petroşani Documentaţia de atribuire a contractului de „Proiectare şi execuţie reparaţii capitale la Spitalul de Urgenţă Petroşani” se numeşte Omnibus Apta Lex SRL şi are sediul în Arad, str. Tribunu Axente nr. 1. La aceeaşi adresă, str. Tribunul Axente nr. 1 din Arad, funcţionează, potrivit datelor pe care le deţinem, şi SC Renovaţio Nova SRL, societate al cărei obiect de activitate este tocmai „Proiectare construcţii civile şi industriale; Restaurări, renovări, modernizări, consolidări; Proiectare de arhitectură”. Potrivit e-licitatie.ro şi primariaarad.ro, societatea amintită a câştigat în ultimii ani o serie de licitaţii şi selecţii de oferte cu caracter identic celui scos la mezat de Spitalul de Urgenţă din Petroşani. Cotidianul nostru va sesiza astăzi DNA pentru ca procurorii anticorupţie să stabilească dacă modul de întocmire a Documentaţiei de atribuire de către SC Omnibus Apta Lex SRL serveşte intereselor societăţii care funcţionează la aceeaşi adresă ori intereselor unor firme controlate de acelaşi grup de persoane. Pare că iţele acestei licitaţii duc spre firme agreate la nivelul Primăriei Arad.
Să fie perioada şmenurilor?
Aşa cum cotidianul nostru a relatat, Spitalul de Urgenţă din Petroşani nu se află la prima procedură în urma căreia rămân importante semne de întrebare. La selecţia de oferte organizată în vederea asigurării pazei principalei unităţi sanitare din Valea Jiului s-au prezentat trei firme. Mizând în special pe preţul cel mai mic, administraţia spitalului a selectat o firmă înfiinţată în luna octombrie 2008, experienţa acesteia în domeniu fiind, e lesne de înţeles, discutabilă. Cu toate acestea, spun surse de încredere, a primat faptul că în spatele SC European Protection Service SRL ar sta un bucureştean, general în rezervă. Vom reveni.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|