30.06.2009,  14:57:23 | 0 comentarii | 592 vizualizari
Primim la redacţie. Pensionarii minieri din Vale solicită acordarea subvenţiilor de energie electrică şi a raţiilor de cărbune de la bugetul consolidat al statului
de Ziarul Vaii Jiului
Către
Domnul prim-ministru
Domnul preşedinte al Senatului
Doamna preşedintă a Camerei Deputaţilor
 
Liga Sindicatului Pensionarilor Minieri Valea Jiului s-a înfiinţat după anul 1989 în vederea apărării drepturilor câştigate prin lege de către persoanele care au lucrat în minele din Valea Jiului şi care, în urma condiţiilor grele de muncă, a exploziilor din mină, a surpărilor şi a altor tipuri de accidente de muncă care au avut loc în decursul anilor în care am lucrat, am supravieţuit şi am reuşit să ieşim la pensie. 
Din cei peste 50.000 de salariaţi care am lucrat în cadrul CNH Petroşani până în 1996 - şi am ieşit la pensie având vârsta prevăzută de lege şi beneficiem de unele drepturi câştigate prin lege - mai suntem în viaţă mai puţin de 5.000 de pensionari.
Domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, domnule preşedinte al Senatului, doamnă preşedintă a Camerei Deputatilor, doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, cu deosebită stimă vă rugăm să analizaţi situaţia deosebită în care să află economia ţării în general şi CNH Petroşani în special. Prin prezenta vă rugăm să analizaţi următoarea situaţie: în conformitate cu actele normative cum ar fi: legii, ordine de ministru, hotărâri de guvern, contracte colective de muncă emise de-a lungul anilor încă din anul 1929 până în prezent, persoanele care lucrează în cadrul CNH Petroşani şi cei care au ieşit la pensie din câmpul muncii având ultimul loc de muncă în cadrul CNH Petroşani şi având vechimea în muncă în cadrul CNH, stabilită prin legi şi alte acte normative, beneficiază de drepturi câştigate prin lege după cum urmează:
- Alocaţie de cărbune pentru încălzirea locuinţelor, tarif redus la plata energiei electrice necesară pentru utilităţi casnice pentru care se plăteşte impozit şi CAS aşa cum este prevăzut prin actele normative în vigoare în acest moment. Valoarea acestor drepturi sunt suportate pe cheltuieli de producţie de către CNH Petroşani.
 Având în vedere că în ultimii ani subvenţiile de la bugetul statului s-au diminuat şi costurile de producţie/tona de cărbune au crescut, pentru rentabilizarea extracţiei de huilă la minele din Valea Jiului venim cu următoarea propunere:
1) Pensionarii proveniţi din cadrul CNH Petroşani care beneficiază de unele drepturi stabilite prin legile menţionate mai sus şi suportate pe cheltuieli de producţie de către CNH Petroşani să fie suportate de la bugetul consolidat al statului şi gestionate de CNH, care deţine toate documentele necesare în administrarea acestor fonduri. 
2) Concentrarea producţiei şi eficientizarea exctracţiei de cărbune în Valea Jiului precum şi acordarea de subvenţii pentru realizarea în devans a lucrărilor de deschidere şi pregătire şi toate prevăzute ca un capitol distinct în bugetul CNH-ului Petroşani.
3) Având în vedere că de aceste drepturi s-a be­ne­ficiat, de către personalul care a lucrat în cadrul CNH Petroşani, încă din anul 1929 şi s-a încercat să fie diminuate în 1977 de către regimul comunist în urma căruia a avut loc greva minerilor din 1977. În urma acestei greve unii dintre noi au avut de suferit prin arestări şi deportări din Valea Jiului. În urma acestor evenimente prin Decretul 196/1977 s-a trecut de la salariul brut la salariul net, la care s-au adăugat şi drepturile în natură (denumite în termeni locali gratuităţi) de care am făcut vorbire mai sus iar salariatul nu plătea impozit pe salariu, impozitul pe salariu se plătea numai de angajator la nivelul fondului de salariu pe întreprindere. Această perioadă a durat până după evenimentele din 1989. Din anul 1990 s-a trecut din nou la salariul brut la care s-a adăugat şi valoarea gratuităţilor şi au fost supuse impozitării.
Faţă de impozitarea gratuităţilor Ministerul de Finanţe cu adresa nr. 341383 din 14.06.2000 face următoarea precizare, cităm:
1) Avantajele de natura celor menţionate în adresa dumneavoastră respectiv acordarea gratuităţilor pentru încălzirea locuinţelor, suportarea parţială de către companie a costului energiei electrice cât şi suportarea integrală a costului chiriei pentru locuinţele din fondul locativ, reprezintă venituri impozabile potrivit articolului 9 din OUG 73/1999. În vederea impozitării se va proceda la evaluarea acestor avantaje în conformitate cu prevederile punctului 6 şi 7 din normele metodologice de aplicare a articolului 9 din Ordonanţă. Precizăm că suma rezultată ca urmare a evaluărilor efectuate potrivit prevederilor menţionate se va include în venitul impozabil şi se va impozita potrivit punctului 6 din normele metodolo­gice date în aplicarea articolului 24 din ordonanţă, respectiv luna în care au fost primite.
Articolul 9 din ordonanţă precizează următoarele, cităm: „art. 9 în aplicarea prezentei ordonanţe, în ca­tegoria de venituri prevăzute la art. 4 se cuprind şi orice avantaje în bani şi/sau în natură primite de o persoană fizică, cu titlul gratuit sau cu plata parţială, precum şi folosirea în scop personal a bunurilor şi drepturilor aferente desfăşurării activi­tăţii”. 
Articolul 4 la care se referă aticolul 9 din ordonanţă face următoarele precizări, cităm:
1) Categoria de venituri care se supun impozitului pe venit sunt:
a) venituri din activităţi independente
b) venituri din salarii
c) venituri din cedarea în folosinţa bunurilor
d) venituri din dividente şi dobânzi 
e) alte venituri
2) În categoria de venituri prevăzute la alineatul 1 se includ atât veniturile în bani, cât şi evaluarea în lei a veniturilor în natură.
Articolul 24 din ordonanţă la care face precizări Ministerul de Finanţe precizează următoarele, cităm:
„Alineat 1: venitul brut din salarii reprezintă suma veniturilor realizate de salariat pe fiecare loc de realizare a venitului”. 
La articolul 24, alineatul 6 din normele metodologice de aplicare a Ordonanţei 73/1999 se precizează, cităm:
„Art. 24, alineat 6: evaluarea drepturilor salariale acordate în natură precum şi a avantajelor acordate angajaţilor conform art. 9 din ordonanţă se face în momentul acordării şi se impozitează în luna în care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor şi avantajelor în natură primite de angajat se vor anexa la statul de plată”.
 Ca urmare a precizărilor făcute de Ministerul de Finanţe arătate mai sus, vă informăm că cetăţenii români cei care au ieşit la pensie din cadrul CNH Petroşani au fost discriminaţi faţă de ceilalţi cetăţeni ai României la calcularea punctului de pensie deoarece veniturile în natură primite conform celor arătate mai sus, precizate de către Ministerul de Finanţe ca fiind venituri salariale, nu au fost evedenţiate la calculul punctului de pensie. 
 
Domnule prim-ministru al României 
Doamnelor şi domnilor miniştri
Domnule preşedinte al Senatului 
Doamnă preşedintă a Camerei Deputaţilor 
Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi 
 
Având în vedere că în anul 2010 se preconizează sistarea subvenţiilor acordate angajaţilor şi pensio­narilor din industria minieră din Valea Jiului, Liga Sindicatului Pensionarilor Minieri Valea Jiului Petroşani vă roagă să dispuneţi emiterea unui act normativ pentru rezolvarea solicitărilor expuse mai sus ca:
1) Recunoaşterea şi acordarea prin lege a subvenţiilor de elergie electrică şi a raţiilor de cărbune pentru uz casnic sau alţi combustibili pentru încălzirea locuinţelor, aşa sum sunt acordate azi prin acte normative.
Valoarea subvenţiilor de energie electrică şi a raţiilor de cărbune acordate să fie suportate de la bugetul consolidat al statului şi cuprinse într-un capitol social, cu indicaţia administrării de către CNH Petroşani, pentru pensionarii şi angajaţii săi.
Valoarea subvenţiilor să aibă cantităţile aşa cum sunt prevăzute şi în alineatul 1, literele a, b şi c din Instrucţiunile C.B. nr. 85/1990 elaborate şi aprobate de Ministerul Minelor, conducerea CNH şi Federaţia Sindicatelor Miniere din România şi HG 670/1990.
2. Impozitul aferent acestor subvenţionate să fie reţinut din cuantumul valoric al subvenţiei pentru fiecare beneficiar.
3. Valoarea subvenţiilor acordate, impozitate şi plătitoare de CAS să fie adăugate la calculul punctului de pensie pentru pensionarii care au beneficiat de aceste drepturi.
 
Preşedintele Ligii Sindicatului Pensionarilor Minieri Valea Jiului
Ing. Ion Hortopan

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter