09.07.2009,  10:22:25 | 0 comentarii | 539 vizualizari
Luate de la gura… minei
de Ziarul Vaii Jiului
Solidaritatea dă la gioale Libertăţii. Şi invers…
La Livezeni au început luptele fratricide PSD-PSD
 
Sandu Daniel şi Pavăl Robert conduc două sindicate. Ambele minoritare. Numărul lor total de membri nu face nici cât jumătate din cel al Sindicatului Liber E.M. Livezeni.
Sindicatul pompagiului Sandu Daniel e atât de mic, vreo 30 de persoane, încât până şi lui Vochiţoiu, naşul sindical, îi e ruşine să îl mai pomenească pe la diverse agape politice.
Al doilea sindicat e niţel mai mare, de vreo câteva sute de membri, şi este un fel de afacere a familiei Pavăl. Actualul şef, Pavăl Robert, a primit şefia sindicatului chiar de la fostul şef şi fondator al sindicatului, fratele lui, Pavăl Dorel. Acesta a ieşit la pensie de la mină şi acum gravitează pe orbita de prestatori de servicii ai Primăriei Petroşani. Dacă de pompagiul Sandu Daniel ştiam că e înscris în PSD, de Pavăl Robert auzim că şi-a cam băgat şponul în tradiţia pedistă a familiei. Reamintim că Dorel, fratele lui, a fost  desemnat de PD, la un moment dat, să se ocupe, vorba vine, chiar de relaţia PD cu sindicatele – cel puţin aşa scria pe dulapul din sediul vechi la PD. Revenind la Pavăl junior, auzim că de ceva timp ar fi aderat la doctrina social-democrată. Fiind vorba de doctrină, orişicât o chestie greu de priceput, nu-l putem bănui pe pompagiul Sandu Daniel că l-ar fi convins pe Pavăl. Acum, cică amândoi, Robert şi Sandu, ar fi membri de partid. Însă la mină, cei doi sunt într-o oareşicare adversitate sindicală. E vorba de migraţia unor membri de la un sindicat la celălalt. Să fi început luptele fra­tricide la E.M. Livezeni?
 
O întrebare pe buzele ortacilor:
Vrea pesedistul Sandu Daniel ca şi mina Livezeni să aibă soarta minei Dâlja?
Am primit la redacţie o scrisoare, semnată de mai mulţi foşti ortaci la mina Dâlja, în care ni se descrie în multe pagini caracterul lui Sandu Daniel. Cum nu vrem să plictisim cititorii, reproducând-o, am reţinut doar câteva întrebări de bun-simţ. Oamenii se întreabă ce a făcut Sandu Daniel ca mina Dâlja să nu fie închisă? Nu cumva, în timp ce liderii sindicatului se dădeau peste cap cum să salveze mina, el umbla cu „fitile” în contra acestora? Sandu Daniel a uitat că atunci când Sterian Casapu, fostul preşedinte al Sindicatului E.M. Dâlja, se afla în arestul I.G.P., în loc să-l sprijine pe acesta, adică să fie solidar – cum s-ar spune la PSD, umbla să-l dea jos, să pună el mâna pe puterea sindicală? Ce caracter poate avea un asemenea om? De ce PSD-ul, care spune că un partid care ţine cu cei mulţi, îl mai tolerează? Nu-şi dă seama că se face de râs, înhăitându-se cu unul ca el? Oare, Sandu Daniel vrea ca şi mina Livezeni să aibă soarta minei Dâlja? Nu se gândeşte că după această mină trăieşte tot Petroşaniul? Chiar vrea PSD-ul ca Sandu Daniel să fie frâna măgarului sindicalismului Văii? Am reţinut doar întrebările, multe dintre ele conţinând şi răspunsurile. De bun-simţ, desigur… În opinia noastră, unul ca Sandu Daniel nici nu merită băgat în seamă. Cum nici minerii de la Livezeni nu-l bagă în seamă. Dovada că de când tot o freacă cu sindicalismul doar vreo 30 s-au încolonat în spatele lui. Din ăştia, dacă-i mai ia câţiva şi Robert Pavăl, nu ştim cu ce mai rămâne PSD-ul.
 
Pentru că era din „secta” foilor de boală” unul de la Livezeni era s-o ia în dubă. Pardon, în gură…
Acţiunile de conştientizare a masei salariale, întreprinse de Sindicatul Liber E.M. Livezeni în scopul eficientizării producţiei, încep să dea roade. Una dintre acestea a vizat diminuarea foilor de boală, deşi mina Livezeni stă onorabil la acest capitol. Auzind că ar fi posibil ca, potrivit legii, foile de boală să fie plătite după ceva timp, un ortac s-a enervat şi a întrebat în duba ce-i transportă pe mineri la locurile de muncă de pe Maleia că „ce, nu mai pot să-mi iau foaie de boală când vreau eu?”. Deranjându-i expresia „să-mi iau foaie de boală”, nişte mineri care se ocupă, nu cu luatul foilor de boală, ci cu datul cărbunelui, l-au luat la rangă, de era cât pe-aci să-l copturească. Iată că minerii sunt mai deştepţi decât bolnavii închipuiţi.
 
Măcar în pragul pensionării
Pesedistul Jurcan – consilier al lui Jujan – ar trebui băgat cu nasu-n fundul pământului
Apropiindu-se de clipa cea dulce a pensionării şi ocupându-i-se şi locul cald de director la Paroşeni, Jurcan fu numit consilier al directorului general Costică Jujan. Probabil din această onorabilă funcţie, Jurcan îi povesteşte lui Costică Jujan cum a performat el în minerit: cum s-a închis mina Aninoasa ori cum a dat de-atâta amar de vreme, la Paroşeni, mai multă piatră decât cărbune. Vorba unui lider petrilean: măcar în pragul pensionării ar trebui să facă şi el şut la o mină unde se dă cărbune, nu piatră… Distractiv, nu?
 
De Ziua Minerului
Ortacii îşi vor căuta primele pe holurile de la CNH
Zvonul că ortacii nu-şi vor lua primele de Ziua Minerilor a făcut ocolul abatajelor Văii Jiului. Dacă ar fi să redăm cum au primit minerii această veste proastă, ar trebui să scoatem ziarul în ţiplă, şi nici nu ştim dacă hârtia ar suporta atâtea vorbe grele. Cine crede că minerii nu-şi vor împlânta securile în tocurile de la CNH se înşeală. Un lucru e cert: huila a început să fiarbă…

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter