13.07.2009,  14:08:26 | 0 comentarii | 411 vizualizari
O carte în curs de apariţie Drumeţie pe cărări de munte (IV)
de Ziarul Vaii Jiului
Nenea Ion din Maramureş
 
Şi am tot mers noi, ba povestind, ba amenajând mici ţuţururi din venele pământului, savurând-le conţinutul în căuşul palmelor, răcorindu-ne frunţile şi bucurându-ne din plin de natură şi de vremea splendidă de vară cu un cer albastru fără strop de nori, vreme de care am avut parte pe tot parcursul drumeţiei de altfel, de parcă Cel de Sus ar fi vrut să ne dăruiască aceasta ca pe o răsplată pentru dragostea noastră faţă de creaţia Sa. Fără să ne dăm seama am ajuns la orele după-amiezei la capătul drumului forestier, nevăzând vreun animal sălbatic cât de mic dar însoţiţi de cântecul păsărilor şi de armate de gâze. La capătul drumului nivelul acesta ajunsese să le alinieze aproape cu nivelul pârâului Sterminos a cărui vână de apă se subţiase deoarece ajunsesem aproape de izvoarele acestuia. Aici ne întâmpină o privelişte ciudată. Pe platoul care încheie drumul se ridica o construcţie de formă paralelipipedică realizată din folie de plastic transparent pe schelet din lemn. Am înţeles că vom întâlni semeni de-ai noştri şi ne-am apropiat cu prudenţă, gândind că poate au câini. 
- Stai oleacă, Robin, ajută-mă cu rucsacul, am în el o pungă cu mâncare pentru câini! Dacă sunt câini, o să vezi că ne vom împrieteni cu ei! Şi luai un pumn bun de oscioare pe care le vârâi în buzunarul pantalonilor.
- Mă, camarade Tom! Dar asta-i mâncare de pisici!
- Nu-i niciun bai câinilor le place mult această mâncare, am încercat-o pe labradorul meu!
Nu era nimeni, nici măcar câini, deocamdată. Construcţia avea două compartimente despărţite cu folie. Primul cuprindea trei paturi şi diferite obiecte de uz casnic, iar al doilea un jgheab cu furaje – porumb, ovăz amestecate, şi mai multe grămezi de fân. La circa 20 de metri de construcţie începea o cărare care ataca versantul după o pantă destul de abruptă care se îndrepta spre creastă. Primul compartiment se observa că era folosit şi ca dormitor şi ca bucătărie. Am fost surprinşi amândoi pentru faptul că era dotat acest compartiment şi cu un aragaz tip reşou şi cu butelie. Paturile erau aranjate frumos cu perne fiecare. Într-un colţ al compartimentului erau mai multe umeraşe, fixate pe un rastel, pe care erau puse costume, cămăşi etc. În mijlocul compartimentului era o masă mare şi două bănci (laviţe) de o parte şi de alta a mesei. Pe masă era vesela bine spălată, aşezată cu gura în jos şi un tranzistor (radio) pe baterii. Am strigat în stânga şi în dreapta, în aval şi amonte de pârâu. Nimic, doar ecoul. Am dat să fotografiez cortul forestier însă camaradul meu m-a oprit. 
- Stai, nu fotografia, Tom! Nu ştim dacă locatarii acestui cort vor fi de acord să le imortalizăm aşezarea, intimitatea. Eu zic că trebuie să le cerem aprobarea, zice camaradul meu Carol.
- Da, să trăiţi! Camarade Carol, ai dreptate.
N-am fotografiat. În asemenea situaţii noi recomandăm turiştilor să nu-i pună păcatul să devas­teze asemenea aşezăminte, să-şi însuşească (fure) bunuri din ele, pentru că nu vor scăpa de pedeapsa legilor. Bunul-simţ, moralitatea tronează oriunde vă găsiţi. Pe munte asemenea aşezăminte sunt tabu, de neatins. Văzând că nu răspunde nimeni, ne-am angajat pe cărare dar ne-am împotmolit într-un hăţiş de brad tânăr şi crezând că se blochează ne-am întors la drum. În amonte la circa 50-100 de metri de cortul forestier, pârâul Sterminos primeşte vizita unui afluent, al cărui nume nu-l ştiu, care, venind de pe versantul sudic, formează cu acesta un unghi ascuţit, adică ceva în genul literei V. Între cele două ape începe un mic bot de deal cu câţiva brazi bătrâni care avea un platou pe care ne-am aşezat cortul. Platoul se continua apoi cu versantul a cărui pantă era mult mai mare şi era străbătută de o cărare care ne-ar fi dus în vârful muntelui Poiana Miresei (Muierii), dar noi nu ştiam acest lucru la acea oră.
La puţin timp după apariţia primelor umbre ale înserării am auzit zvon de glasuri şi nechezat de cai în amonte de valea Sterminosului şi mai apoi la câteva minute l-am cunoscut de nea Ion din Maramureş şi pe tovarăşii săi care veniseră tocmai din nord în parchetul Sterminos la tăiat de lemne pentru a face bani pentru ei şi familiile lor. Deoarece nu i-am reţinut celălalt nume, pentru noi şi cititorii noştri va rămâne nenea Ion din Maramureş, un om subţirel, iute în mişcări, cu un chip obişnuit dar pe care citeai cinstea sufletului. Tovarăşii săi erau feciorul său şi un consătean, coleg de facultate cu feciorul său. Din spusele lor, flăcării erau studenţi la Facultatea „Spiru Haret” din Iaşi în anul II. Îl urmaseră pe nenea Ion pe timpul vacanţei pentru a face ceva bani pentru ei şi pentru familiile lor. Am rămas impresionaţi de gândirea şi gestul celor doi tineri care pot fi exemplu pentru tinerii studenţi ai ţării, chiar şi pentru cei de bani gata, care, din păcate, din cauza neglijenţei, a timidităţii noastre vor rămâne anonimi. Nea Ion ne-a spus că dacă perseveram puţin pe cărarea de lângă cortul lor am fi ajuns pe creastă unde am fi întâlnit cărarea principală care ne-ar fi dus direct în Poiana Miresei. Am mai povestit puţin apoi oamenii noştri s-au dus să-şi gătească cina şi să vadă de animale, de cai. La cină am fost invitaţi şi noi... (Va urma)
 
Petru Bolog - Cimpa

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter