31.07.2014,  20:23:12 | 0 comentarii | 1920 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Despre şcoală, mai în glumă, mai în serios
de Petronela VALI SLAVU
Ca umoristă, fac haz de necaz, deseori. Tema predilectă a scrierilor mele este „şcoala”. Epigramele, pamfletele sau parodiile cu tematică şcolară, sunt, de fapt, semnale de alarmă. Multe dintre aceste texte au ajuns „folclor”, pe internet. Nu de puţine ori, mi s-a întâmplat să le primesc chiar eu, pe e-mail, sau să le găsesc pe diferite bloguri, ca anonime. Poezia „Banii n-aduc fericirea”, pamfletul „De vorbă cu Domnu’ Trandafir” sau parodia „Vara, pe drumuri” au ajuns imediat la sufletul dascălilor. 
Am considerat că e vremea să adun într-un volum aceste texte şi multe altele. Visam un volum tematic, un volum care să cuprindă proză, satiră, pamflet, eseu, poezie, parodie, rondel, fabulă, madrigal, epigramă. Şi pentru că, în viaţă, uneori, îngerii păzitori, iau chip de oameni, visul a devenit realitate. Cartea a apărut la Editura Astra Deva, în format A5 şi are 116 pagini. De curând, am făcut cunoştinţă. Nu ştiu cât s-a bucurat ea să mă cunoască, dar, pentru mine, a fost un moment pe care nu-l voi uita. A ieşit exact cum visam!
Pe prima copertă, este un desen realizat de fiica mea, Teodora. Un desen care reprezintă o dăscăliţă îngropată în hârtii, cu o figură tristă – imaginea dascălului din zilele noastre. Pe ultima copertă, lângă o caricatură semnată Leonte Năstase, se află patru epigrame reunite sub titlul „Profesoara Vali Slavu, văzută de epigramişti”, scrise de prieteni dragi. Prefaţa este scrisă de domnul profesor Viorel Dolha – preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România. 
Primele texte din carte sunt scrieri de suflet, dedicate dascălilor şi elevilor mei. Cine nu ştie că autoarea este umoristă, nu s-ar aştepta ca, după aceste texte „serioase” să urmeze altele, cu tentă umoristică. M-am gândit că, prezentând, la început, aspecte din viaţa şcolii, vor fi mai bine înţelese textele care ironizează aspecte din învăţământ. Scrierile umoristice le-am dedicat celor care ar avea puterea să schimbe, în bine, soarta învăţământului românesc. În carte sunt presărate fotografii dragi şi desene realizate de artistele mamei, Teodora şi Emilia şi de câţiva elevi.
Lansarea volumului este inclusă în lucrările celui de-al XXXVI-lea Congres AGIRo, de la Suceava şi va avea loc în data de 21 august 2014.
 
Maniere fără mâniere
Codul bunelor maniere pentru dascăli
 
Argument: La vremuri noi, reguli noi!
Punctualitatea
Profesorul nu va ajunge la şcoală înainte de a se suna. Astfel, elevii vor avea timp de o ţigară, până să înceapă orele.
Vestimentaţia
Profesorul va fi adeptul proverbului „Nu haina-l face pe om”. Ca urmare, trebuie să se îmbrace cât mai jerpelit. Elevii săraci nu se vor simţi stânjeniţi, iar beizadelele nu se vor simţi eclipsate. În plus, purtând blugi ponosiţi, profesorul va fi considerat cool. 
Accesoriile şi machiajul
Va evita folosirea bijuteriilor clasice, acestea fiind înlocuite cu piercinguri în buze,  în nas sau în bărbie. Nu şi în buric; acolo au voie doar elevele. Un accesoriu indicat este cureaua, pe care profesorul o va strânge tot mai mult, proporţional cu micşorarea salariului. Profesoarele nu se vor machia mai strident decât elevele.
Salutul. Forme de salut
Ştiind cât de important este exemplul personal, profesorul va fi primul care va saluta atunci când se va întâlni cu un elev. Un profesor de gaşcă nu le va pretinde elevilor să salute cu demodatul „Bună ziua!”. Această formulă va fi înlocuită cu altele mai potrivite, ca de pildă: „Ceau, boss!”, „Sal’tare!” sau „Bye, bye!”.
Tact în conversaţie
Un bun profesor va şti când să vorbească, dar mai ales când să tacă. Nu va întrerupe niciodată conversaţia dintre elevi, în timpul orei. Se va adresa, întotdeauna, cu tact, găsind cele mai potrivite formule, cum ar fi: „Îmi pare foarte rău că ţi-am dat temă de casă. E mai bine că n-ai făcut-o, am avut toată noaptea mustrări de conştiinţă, gândindu-mă că ţi-am răpit timpul preţios!”.
Atitudinea în timpul orelor
Se va face că nu-i observă pe elevi când îşi trimit SMS-uri sau când vorbesc la telefon. Un profesor adevărat se va gândi că aceste activităţi pot fi mai importante decât lecţiile lui plictisitoare. Profesorul nu-şi va umili elevii, cerându-le să răspundă sau să scrie la tablă. În timpul testelor, îşi va face de lucru, astfel încât elevii să poată copia liniştiţi.
Aderarea la noile tendinţe
Profesorul secolului XXI va avea pagină de Facebook, va aprecia fotografiile elevilor, făcute în cluburi, noaptea. Pe internet, nu va folosi niciodată scrierea corectă, ci va adera la tendinţele actuale ale gramaticii şi ortografiei. Va şti că elevii îl vor aprecia dacă în loc de „Să ştii că-ţi stă bine beat!” va scrie „sa shti k eshti beton asha critza”. Dacă va scrie corect va risca să nu fie înţeles de elevi.
Relaţia cu părinţii
Profesorul va recunoaşte în faţa părinţilor că rezultatele slabe ale elevilor sunt cauzate de nepriceperea sa, în niciun caz de moştenirea genetică a acestora. Va ţine cont de sfaturile părinţilor în ceea ce priveşte desfăşurarea orelor şi metodele didactice, chiar dacă unii dintre părinţii de azi sunt elevii repetenţi de ieri. Se ştie că, la predare, ca şi la fotbal, se pricepe oricine!
 
Previziune
Eu prezic (umorul e spumos),
Mai în glumă, mai în serios,
Că această carte o să fie
Manual de râsoterapie.
(Petru-Ioan Gârda – Cluj-Napoca)

 


Booking.com

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Administrare pagină de Facebook pentru afaceri
_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Catalog promoţionale 2022
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Catalog promoţionale 2022


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter