03.08.2014,  22:23:51 | 0 comentarii | 2918 vizualizari
La 37 de ani de la grevă vă prezentăm / Două statistici partinice după august 1977


de Mihai BARBU
După greva de la Lupeni din august 1977, partidul comunist a vrut să ştie care e „Situaţia privind ponderea membrilor de partid în cadrul unor categorii de personal (muncitor) la întreprinderile miniere din municipiul Petroşani”. 
 
În acest sens, Comitetul judeţean Hunedoara a PCR 
a făcut un recensământ partinic în cadrul celor zece exploatări miniere care funcţionau, acum 37 de ani, în municipiul Petroşani. (Aici trebuie să facem o precizare absolut necesară: în Valea Jiului era pe atunci un singur municipiu care se întindea de la Câmpu lui Neag până la Petrila). În prima frază am pus în paranteză un cuvânt (muncitor) care a fost intercalat ulterior cu creionul în textul bătut la maşină. Cele zece întreprinderi miniere care fiinţau, în anul 1977, în Valea Jiului erau următoarele: I.M. Lonea, I.M. Petrila, I.M. Dîlja, I.M. Livezeni, I.M. Aninoasa, I.M. Vulcan, I.M. Paroşeni, I.M. Lupeni, I.M. Bărbăteni şi I.M. Uricani. 
 
Prima statistică se referea la 
„şefi de brigadă, şefi de schimb şi maiştri”. În 1977, erau în Valea Jiului, un număr de 410 şefi de brigadă din care 348 erau membri de partid. Adică un procent de 84,87% din total. La Livezeni şi Uricani acest procent era de 100%. Tot în acel an de referinţă, în cele zece mine (viabile) din Vale erau 1.144 şefi de schimb. 635 dintre ei erau membri de partid (adică doar 55,5% dintre ei). E procentul cel mai slab întâlnit la toate categoriile analizate. Cel mai mare procent, pe exploatare, era la Aninoasa (95%), unde din 48 şefi de schimb 46 erau membri de partid. Tot în acel an de foc al mineritului din Vale activitatea minieră era supravegheată de 636 de maiştri. 597 dintre ei erau membri de partid, ceea ce însemna 93,86% din total. Procentul cel mai ridicat de membri de partid în rândul maiştrilor era la Petrila. Acolo, din 75 de maiştri 73 erau comunişti (adică 97,13%). 
 
Un alt tabel făcea referire
la ponderea membrilor de partid în rândul şefilor de sectoare. Aici procentul se apropia de sută la sută. Mai exact, el era de 98,73%. Din cei 79 şefi de sectoare, doar unul nu era comunist. Cine strica acest procent era mina Petrila unde din 9 şefi de sectoare doar 8 erau membri de partid? Unul dintre ei a scăpat să se înregimenteze, dar probabil că era un foarte bun profesionist minier. Din nefericire, statistica se face cu cifre şi nu cu nume şi prenume. Aşa că numele inginerului respectiv ne rămâne (deocamdată) necunoscut… La categoria „adjuncţi şefi de sectoare” procentul membrilor de partid  era mai mic decât în cazul şefilor direcţi. Din 79 de adjuncţi, 71 erau comunişti. Procentul lor era de 89,87%, adică cu aproape zece procente mai mic decât al şefilor de sector. Ceea ce înseamnă că adjunct puteai fi şi dacă nu erai, neapărat, membru de partid. Dar, cu siguranţă, trebuia să fii un bun conducător. Dar ca să faci pasul următor în carieră trebuia să treci, mai întâi, pe la organizaţia de bază. (Obiceiul acesta s-a păstrat, nu-i aşa?, până în zilele noastre…)

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
►Unde sunt indemnizaţiile reparatorii lunare pentru cei care au suferit represalii după încetarea grevei? ► A câ[..]
18.03.2015, 20:04   |    6 comentarii
În 1977, imediat după greva minerilor, partidul comunist a vrut să ştie care era situaţia căminelor de nefamilişti din[..]
24.08.2014, 21:52   |    1 comentarii
Între scrisorile adresate lui Nicolae Ceauşescu în 1977, la Lupeni, au fost şi unele care se refereau la aproviziona[..]
31.07.2014, 20:20   |    0 comentarii
În data de 25 august 1977, Comitetul judeţean Hunedoara al Partidului Comunist Român redactează o informare „c[..]
31.07.2014, 19:58   |    0 comentarii
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter