04.08.2014, 23:09:01 | 0 comentarii | 661 vizualizari
La 1.500 de ediţii ale „Ziarului Văii Jiului” / „Casa noastră” – atunci şi acum
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Pentru a arăta continuitatea presei în Valea Jiului, la jubileul „Ziarului Văii Jiului”, care astăzi împlineşte 1.500 de ediţii, ni se pare foarte potrivit un editorial publicat în „Gazeta Jiului”.
Publicaţia - fondată de Gheorghe Tătărescu în 1922 şi editată de un grup de intelectuali petroşeneni - a apărut neîntrerupt la Petroşani până 1928.
Multe dintre cele scrise în editorialul „Casa noastră”, care a văzut lumina tiparului la 1 ianuarie 1923 cu ocazia împlinirii unui an de la ieşirea pe piaţă a întâiului număr din „Gazeta Jiului” şi semnat neutru „Redacţia”, sunt valabile şi pentru „Ziarul Văii Jiului” în anul 2014.
„Gazeta Jiului intră, cu numărul acesta, în anul al doilea al apariţiei sale.
Credincioşi programului care se desprinde uşor după activitatea de un an, vom fi şi în viitor oglinda vieţii naţionale din Valea Jiului, după cum vom rămânea şi comentatorii ei în lumina celui mai înţelegător patriotism. Vom critica până la stârpirea lor păcatele vieţii publice. Neînţelegerile ne vom strădui să le lămurim. Faptele nobile vor fi apreciate cu cuvinte de laudă. Vom bătători toate căile care duc la cimentarea solidarităţii cetăţeneşti patriotice.
Ne vom strădui să aducem îmbunătăţiri scrisului nostru. Vom adăuga şi părţi pentru cultura inimii. Progresele tehnice încă vor avea posibilitatea să le judece cititorii.
Stăruinţele noastre, ale mănunchiului de bărbaţi strânşi în jurul acestui ziar, sperăm să topească gheaţa care a amorţit condeiul cărturarilor ţinutului jienesc. Sprijinul pe care-l primim prin abonare şi citire este, desigur, foarte apreciabil, dar noi credem că anume conducători ai poporului nu pot, nu este iertat să se mulţumească doar cu atâta. Atâţia dintre ei să nu aibă să spună mulţimii cititorilor nimic? Pe ei nu-i îmboldeşte ambiţia să eternizeze întâmplările care se petrec în mare parte după povaţa lor? Viaţa românească de aci să fie atât de sărăcăcioasă, încât să nu se poate lăuda, la săptămână, măcar cu un fapt sau două în fiecare comună?
Ştim că sunt multe evenimente economice şi culturale în părţile noastre despre care nu se scrie nimic. Această tăcere, mutismul acesta nu este numai dispreţ faţă de litera tipărită, ea este înainte de toate o tenebroasă pată pe felul de judecată al intelectualilor din ziua de astăzi. Ce nu am da să avem colecţia unui ziar românesc de acum patruzeci de ani, în care să găsim ştirile despre trupa de teatru Petrişor, venită din Craiova, sau alte întâmplări ale vremii!
Iar ziarul nostru aceasta doreşte să fie: o casă împodobită cu toate bogăţiile ţinutului, o gazetă care să cuprindă toate momentele importante ale zilelor începutului României Mari. Şi după cum într-un mozaic nu este indiferentă nici piesa cea mai măruntă, aşa şi întâmplarea cea mai modestă îşi are însemnătatea ei pentru tabloul vieţii publice din oricare perioadă de timp.
Ne este mică, pare neîncăpătoare casa noastră, dar să nu se uite vorba că oamenii bun încap. Ţinem însă să ne o înfrumuseţăm cu tot ce are de preţ spiritul românesc în locurile acestea. Îngrămădiţi comorile simţirii şi ale gândirii voastre, lauda muncii voastre, în casa aceasta, care este a noastră, a tuturor, a drepţilor Români din Valea Jiului. Viaţa voastră, a intelectualilor, sătenilor şi a minerilor, strălucirea ei să fie podoaba, fala casei acesteia.
Dar cheltuielile cu îmbogăţirile şi îmbunătăţirile ziarului sunt multe şi mari. Caracterele de tipar noi, scumpetea lucrătorilor şi a hârtiei, salarul unor vechi prietini ziarişti care colaborează la Gazeta Jiului de acum înainte, toate acestea cer sacrificii însemnate. Pe lângă eforturile de muncă şi materiale, pe care le aducem noi în interesul obştesc, ne credem îndreptăţiţi să cerem şi jertfa cititorilor, pe amândouă tărâmurile acestea. Din credinţa arătată în rândurile de mai sus a purces chemarea la purtătorii de condeiu, şi ea va justifica şi urcarea uşoară a preţului de abonament.
Cu nou avânt, cu încredere împrospătată de îndemnurile cititorilor, intrăm în anul doilea. Curajul nostru va fi mereu înflăcărat, fiindcă ne simţim ostaşii sfintei cauze a culturii româneşti, în cele mai înălţătoare forme ale ei”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Administrare pagină de Facebook pentru persoane publice ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Administrare pagină de Facebook pentru afaceri ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Catalog promoţionale 2022 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|