27.07.2009, 10:51:58 | 0 comentarii | 697 vizualizari
Pentru că finanţarea a fost obţinută de la Banca Mondială La Petroşani, bugetul local nu este nevoit să consume bani pentru parcurile noi
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Pentru că e an de criză economică mondială, am vrut să vedem de unde atâta belşug în ceea ce priveşte parcurile din municipiul Petroşani, pentru că mereu auzim sau vedem că în zona x a mai apărut un părculeţ, sau în zona y a fost refăcut altul… Asta în timp ce administraţiile locale din Valea Jiului şi din ţară se plâng de sărăcia bugetelor locale.
Ceea ce am aflat este demn a vă spune şi dumneavoastră, cititorilor, deoarece veţi vedea că bugetul local petroşenean NU este afectat cu mai nimic de înfiinţarea sau refacerea acestor parcuri sau părculeţe. Iar din punct de vedere, ecologic şi estetic, vorbim de o bilă albă pentru administraţia locală din Petroşani.
Parcurile „Avram Iancu”, „Prichindel”, „Primăvara” şi „Pistruiatul” s-au amenajat pe banii Băncii Mondiale
Aţi tot auzit vorbindu-se de părculeţele „Primăvara”, din spatele primăriei, „Prichindel” - din spatele micropieţei din Aeroport, „Pistruiatul” - din Colonie sau de refacerea parcului „Avram Iancu” de lângă Piaţa Centrală. Ei bine, trebuie să ştiţi cu toţii că pe toate aceste patru zone verzi nu s-a plătit de la bugetul local decât maxim 10-15% din valoarea de execuţie a lucrărilor, restul de 85-90% fiind fonduri sosite pe filiera Băncii Mondiale. Totul s-a făcut pe bază de proiecte, aflate în derulare, câştigate în anul 2007. Că banii au ajuns, o parte din ei, abia în toamna lui 2008, asta este o altă discuţie, care ţine strict de birocraţia românească şi de politica de finanţare a Băncii Mondiale. În primăvara lui 2009 a venit o a doua tranşă de bani, iar în vara aceasta a ajuns la Petroşani şi ultima parte a banilor pentru aceste patru parcuri, toate cele trei etape însumând circa 9 luni de zile.
Acestea fiind zise nu putem să nu fim mulţumiţi cu toţii că au fost amenajate patru zone verzi, unde copiii şi părinţii sau bunicii pot să-şi petreacă câteva ore pe zi, scăpând astfel de betoane şi aglomeraţia stradală, într-un cadru restrâns, dar plăcut, ţinând cont de dimensiunile reduse ale acestor oaze de verdeaţă.
Se pune întrebarea de ce atâtea comentarii pe tema parcurilor, dacă trebuie sau nu, într-o perioadă de criză? Pai, dacă banii au venit de-a moaca, pe baza unor proiecte mai vechi, atunci de ce să nu le facă cei din administraţie? Mai bine lăsăm maidane? Iar dacă acum nu avem grijă de spaţiile verzi şi nu mai plantăm câteun copac, sau câteo floare, atunci, peste 20-30 de ani ce vor face tinerii de azi? Că se tot vorbeşte de poluare, de lipsa spaţiilor verzi, de viitorul oraşelor. Iar când totuşi se face ceva, pe nişte bani veniţi „din cer”, nici atunci nu este bine? De ce trebuie totul politizat la maxim, chiar şi când vorbim de parcuri şi spaţii verzi, chiar nu înţelegem…
Dacă ar fi fost vorba de sume însemnate de bani de la bugetul local, acum, în perioadă de criză, poate ne-am fi gândit de două ori înainte să scriem acest material. Dar când totul nu costă aproape nimic, decât să punem oamenii la treabă, atunci nu suntem de acord ca acest subiect să fie politizat aiurea.
Vor mai urma alte patru părculeţe pe aceeaşi reţetă
Dăm o veste detractorilor (chiar nu ştim de ce?!) acestor mici oaze de verdeaţă. Într-un timp relativ scurt vor apare, tot cu bani de la Banca Mondială, alte patru mici parcuri: unul în Aviatorilor, lângă blocul 48, altul în Saşa, apoi unul în Bosnea şi, nu în ultimul rând, altul în Colonie, lângă centrala termică de pe strada Dacia.
„Noi vom continua să amenajăm parcurile şi vom înfiinţa altele, pe aceeaşi filieră, Banca Mondială, cu un efort foarte mic de la bugetul local, de 10 maxim 15 la sută din valoarea de execuţie a lucrărilor. Este păcat să nu folosim aceşti bani doar pentru că unii atacă aiurea aceste lucrări, din motive numai de ei ştiute, sau pe criterii politice, atacul fiind de fapt la conducerea administraţiei locale petroşenene. Avem nevoie şi de sprijinul cetăţenilor, pentru că nu de puţine ori se întâmplă ca unii, certaţi cu bunul simţ şi cu legea, să distrugă tot ceea ce prind, începând de la pomi şi flori, terminând cu mobilierul acestor parcuri sau cu jocurile copiilor. Cerem şi Poliţiei Comunitare, jandarmilor sau Poliţiei municipiului Petroşani să se implice mai mult în depistarea şi sancţionarea mai aspră a acestor indivizi”, ne-a declarat un funcţionar al primăriei.
Şi, dacă tot am vorbit de Banca Mondială, dorim să reamintim că tot cu finanţare de la această instituţie există un alt proiect aprobat, privind reabilitarea termică a Grădiniţei nr. 2 din Colonie, ce va consta în montarea de termopane şi uşi exterioare, anvelopare şi schimbarea centralei termice. Banii ar trebui să ajungă la Petroşani în septembrie, deşi aceştia s-ar putea să întârzie, ca de obicei, pe căile birocratice româneşti.
„Grupul de iniţiativă” cere sprijin primarului în lupta cu indivizii care rup şi distrug
La sfârşitul săptămânii trecute, consilierul local Viorica Macavei s-a adresat primarului municipiului, Tiberiu Iacob-Ridzi, căruia i-a solicitat sprijinul printr-un memoriu. În acesta erau menţionate neregulile ce au fost constatate de „grupul de iniţiativă”, în primele luni ale acestui an, în Colonia Petroşani, referitor la parcul amenajat acolo, dar şi alte aspecte negative constatate pe raza municipiului: „În urma unor acţiuni întreprinse de „grupul de iniţiativă”, cu sprijinul S.P.A.D.P.P., am constatat că: în Colonie, din cele 8 magnolii plantate, au fost rupte parţial 4; au fost rupte 2 bănci, una a dispărut, un căluţ cu arc, recent montat, a fost, de asemenea, rupt; în parcul „Avram Iancu” coşul de baschet nou montat a fost deja rupt şi un căluţ cu arc, de asemenea. Punem la socoteală şi containerele zincate răsturnate în mai multe locaţii din Petroşani. Nu se simte prezenţa patrulelor mixte în oraş şi nici a celor de la serviciul de mediu din cadrul primăriei. Referitor la punctele gospodăreşti, există gunoi nemenajer răsturnat din căruţe sau maşini, situaţii nesurprinse niciodată de cei de la „Mediu” (în zonele Itsaia, lângă gară, strada Primăverii etc). În zona Colonie a devenit un obicei din a considera gunoi menajer resturile fecale…”.
Alte comentarii sunt, credem, de prisos.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|