06.08.2014, 22:39:51 | 1 comentariu | 1633 vizualizari
GALERIE:
FOTO
La Mina Lupeni / Lansarea volumului lui Marian Boboc cu… breaking news
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
► Deputatul Resmeriţă a aruncat la coşul istoriei programul-genocid de reorganizare a CEH ► Senatorul Vochiţoiu – veşti bune pentru drepturile pensionarilor din minerit
Ieri, în sala de şedinţe a Minei Lupeni, gătită în straie de sărbătoare de un om dedicat culturii miniere, directorul Emil Gheorghe, redactorul şef al publicaţiei noastre, Marian Boboc, a lansat volumul „6 august 1929. Ziua de sânge de la Lupeni. Dueluri oratorice în Parlamentul României”. Cartea reprezintă al cincilea volum din seria dedicată de autor grevei minerilor din 1929. Sala a fost efectiv ticsită de oameni, ingineri, mineri, pensionari, lideri de sindicat, directori de exploatări minere, angajaţi din administraţia locală.
Lansarea a deschis seria acţiunilor organizate de direcţiunea minei Lupeni dedicate comemorării a 85 de ani, un „jubileu negru” cum a spus şi Marian Boboc în intervenţia sa, de la masacrul de la Uzina Electrică Lupeni.
În consonanţă cu tematica
volumului, „Dueluri oratorice în Parlamentul României”, autorul a fost flancat de parlamentarii Văii Jiului, deputatul Cristian Resmeriţă şi senatorul Haralambie Vochiţoiu.
Directorul minei Lupeni, ing. Emil Gheorghe - care, pe tot parcursul manifestării, s-a dovedit „gazdă bună” -, a urat bun venit participanţilor, invitându-i, în acordurile Imnului Minerilor, la un pios moment de reculegere. După care, Marian Boboc a preluat „ostilităţile” lansării. Mai întâi a amintit faptul că acest nou volum reprezintă volumul nr. 10 dedicat istoriei minei Lupeni şi al cincilea dedicat grevei din 1929 de la Lupeni. Apoi a vorbit despre „bucătăria” volumului, mulţumindu-i senatorului Haralambie Vochiţoiu pentru sprijinul acordat în editarea şi tipărirea acestuia.
Marian Boboc nu a uitat că se sărbătoreşte Ziua Minerilor, urându-le angajaţilor de la minele Văii Jiului tradiţionalul „Noroc Bun”.
Deputatul Cristian Resmeriţă
a deschis seria… breaking news, aducându-le angajaţilor CEH o ştire mult aşteptată. Anume, că „Programul de reorganizare, restructurare pentru reducerea costurilor în scopul încadrării în BVC aprobat pentru anul 2014” a devenit amintire. Şi cu el, o grămadă de prevederi care atentau la traiul angajaţilor CEH, cum ar fi diminuarea săptămânii de lucru de la 5 la 4 zile lucrătoare. A mulţumit presei şi tuturor celor care l-au susţinut în această luptă.
Deputatul Resmeriţă i-a urat lui Marian Boboc să se bucure de glorie în timpul vieţii, nu în posteritate ca majoritatea artiştilor, şi să continue travaliul său documentaristic în privinţa redescoperirii minunatei istorii lupenene.
Senatorul Haralambie Vochiţoiu,
cel care a susţinut 100% apariţia volumului şi care l-a şi prefaţat, a continuat seria breaking news, făcând o informare asupra drepturilor pensionarilor mineri. A explicat asistenţei despre demersurile pe care le-a făcut pentru ca drepturile pensionarilor minieri să nu devină o amintire şi de sprijinul necondiţionat dat de premierul Victor Ponta şi vicepremierul Gabriel Oprea pentru păstrarea acestor drepturi istorice.
Referindu-se la volumul pe care l-a finanţat de unul singur, senatorul Vochiţoiu a arătat, în deplină cunoştinţă de cauză, similitudinile care există între moravurile parlamentare din anii 1929-1930 şi cele din anul 2014.
În încheiere, a mulţumit gazdelor, conducerii EM Lupeni, pentru ospitalitatea arătată şi a urat minerilor „Noroc Bun”, cu prilejul Zilei Minerului.
Nicolae Drăgoi, directorul general adjunct al CEH,
s-a dovedit, ca de obicei, un om bine informat, arătând că este la curent cu eforturile pe care le întreprinde Marian Boboc în periplele sale documentaristice prin arhivele şi bibliotecile din ţară. Precizăm, pentru liniştea celor care l-au acuzat absolut gratuit, că ing. Nicolae Drăgoi sau oricine altcineva din CEH, de pe Pământ, Lună sau Marte, nu a contribuit la editarea acestui volum, în afară de senatorul Vochiţoiu.
Ing. Adrian Jurca,
liderul Sindicatului „Noroc Bun”, a luat cuvântul, scoţând în evidenţă faptul că Haralambie Vochiţoiu este primul senator de Valea Jiului care susţine editarea unui volum despre istoria Văii Jiului, felicitându-l pentru această implicare.
De menţionat că, pentru a marca aşa cum se cuvine cei 85 de ani de la măcelul de la Lupeni, ing. Adrian Jurca a deplasat la Lupeni o impozantă delegaţie formată din mineri şi şefi de brigadă de la EM Livezeni, prieteni şi de-ai lui Marian Boboc, care, se ştie, a lucrat 11 ani la această mină.
Pilda lui Vasile Vamoş
Apropo de lumea sindicală, în afară de Adrian Jurca, am mai remarcat prezenţa în sală a liderilor a 3 sindicate de la Mina Lupeni: Vasile Vamoş (liderul Sindicatului Liber şi Independent EM Lupeni), Ilie Silvăşan (liderul Sindicatului „Noroc Bun”) şi Adrian Misaroşi (liderul Sindicatului Muncitorilor şi TESA).
După cum ne-a mărturisit, Marian Boboc a oferit, în cadrul sesiunii de autografe care a încheiat lansare, peste 150 de semnături, stabilind un nou „record personal”.
După ce a scris dedicaţia pe volumul liderului Vasile Vamoş, acesta i-a mărturisit, cu tâlc, autorului: „Domnu’ Marian, eu nici nu voi arunca această carte, nici nu o voi vinde şi nici nu îi voi da foc. O voi citi, la fel ca şi pe celelalte”… Inspirată pilda-replică a lui Vasile Vamoş. Asta apropos de spusele unui alt lider de la Lupeni mare la stat. Nu şi la sfat…
Comentarii articol (1 )
#1 bebe06.08.2014, 23:53:36
apropo de lideru mare la stat(campeanu),pai el vinde sau arde si singurele carti din biblioteca personala,pe care le-a primit desigur nu le-a cumparat ?
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|