10.08.2009,  10:16:36 | 0 comentarii | 806 vizualizari
Schimbarea la Faţă (6 august), hramul bisericii din satul Cimpa


de Ziarul Vaii Jiului
În ziua de 6 august creştinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Faţă a Domnului. Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos este una din cele 12 mari sărbători domneşti ale bisericii ortodoxe, în amintirea zilei când Mântuitorul s-a arătat apostolilor Petru, Iacov şi Ioan în prezenţa lui Moise şi Ilie pe muntele Taborului, în toată splendoarea Sa divină, pentru a-i convinge pe apostoli să nu se îndoiască de dumnezeirea Sa din înviere. Odată cu această sărbătoare chiar şi natura îşi schimbă faţa, lucru remarcat de către calendarul popular, această zi constituind chiar un hotar între vară şi iarnă. După Obrejenie, cum este numită popular sărbătoarea, frunzele pomilor încep să îngălbenească, florile să se ofilească, apele se răcesc iar oamenii nu se mai scaldă în acestea. Păsările călătoare încep să se gândească la plecarea în ţări mai calde, întâi berzele, apoi rândunelele.  În credinţa populară se stăruie ca nimeni să nu plece la drum lung căci nu se va mai întoarce. Multe dintre vietăţile care mişună prin iarbă  printre case şi şerpii încep să se ascundă în pământ unde vor rămâne până primăvara când pământul se va încălzi din nou. Multe dintre lăcaşurile de cult poartă hramul Schimbării la Faţă. Printre acestea se numără şi biserica din satul Cimpa. Prin hram se înţelege, printre altele, serbarea patronului unei biserici creştine, cu oficierea serviciului divin. La biserica din satul Cimpa, serviciul divin a fost oficiat de către preotul paroh Nicolae Negoi, însoţit de preoţii de la bisericile parohiilor din satele învecinate: preotul Jura Dimitrie din parohia Jieţ, preotul Ioan Iuga din parohia Taia, precum şi preotul Florin Vâlcea. A devenit un obicei ca preoţii din parohiile satelor vecine să participe împreună la hramul fiecărei biserici. Cu puţin timp în urmă, la 20 iulie, preotul Nicolae Negoi a participat la slujba ce a avut loc cu ocazia hramului bisericii din satul Popi, păstorită de preotul Jura Dimitrie. Răspunsurile liturgice la biserica din satul Cimpa au fost date de un minunat cor format din peste doisprezece persoane, absolvenţi de Teologie din oraşul Petrila, unii profesori de religie la şcolile din oraş, alţii încă studenţi. Biserica a devenit neîncăpătoare pentru enoriaşii parohiei şi pentru cei veniţi din alte parohi la această sărbătoare. Printre participanţi s-au numărat şi oficialităţi locale: primarul Ilie Păducel, viceprimarul Constantin Rămaşcanu şi consilierul local  Marius Heljiu. 
Aşa după cum se obişnuieşte în  tradiţia momârlănească, după terminarea slujbei din biserică a urmat, în marea sală a căminului din satul Cimpa, pomana pusă în memoria persoanelor decedate din sat precum şi în sănătatea tuturor locuitorilor care aparţin parohiei. Cheltuielile pentru această pomană au fost suportate de toţi enoriaşii. Doamna Bădiţă Maria a oferit pentru pomană 20 de litri de vin. 
Aşa după cum se obişnuieşte în tradiţia momârlănească, prepararea bucatelor se face doar de către bucătari bărbaţi. De data aceasta ca bucătari şefi au fost Gheorghe Negoi şi Nelu Ciort, alături de care îi putem numi la fel de bine tot ca şefi pe Gheorghe Negoi a lui Lică, Nicu David, Marcu Dioane, Ion Gărgan, Marian Negoi. Au dat o mână substanţială de ajutor Paraschiva Vrejea, Lenuţa Chirilă, Anişoara Moian. Aflându-ne în postul Sfintei Marii, bucatele gătite au fost de post, constând în varză, fasole şi păsat îndulcit cu zahăr. Priceperea bucătarilor a făcut să nu se simtă lipsa cărnii, bucatele pregătite au avut un gust deosebit. 
 
Ca şi altă dată, am avut bucuria de a-l avea alături la masă poate pe cel mai vârstnic locuitor al satului, Petru Negoi născut în anul 1923. Acesta îşi exprimă mulţumirea că tineretul satului Cimpa “nu se lasă“ şi duce mai departe tradiţia. “Îmi creşte inima când văd acest lucru”, îmi spunea cu satisfacţie baciul Petru. 
Tradiţiile şi obiceiurile momârlanilor din Valea Jiului au început să fie tot mai cunoscute în ţară. Pentru a le cunoaşte şi populariza cât mai bine, la manifestările organizate cu ocazia hramului bisericii din satul Cimpa, a participat, pentru documentare, doamna Simina Şerbănescu, jurnalist la Radio România Actualităţi.
 
Dumitru GĂLĂŢAN - Jieţ

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter