14.08.2009,  15:04:41 | 0 comentarii | 548 vizualizari
Atunci când îşi fac bine treaba, Poliţiştii comunitari pot fi deosebit de utili comunitãţii
de Corneliu BRAN
Munca poliţiştilor comunitari din schimbul de noapte, dacã e fãcutã cu profesionalism, poate fi şi deosebit de utilã pentru comunitate şi pentru autoritãţile locale. Astãzi vã prezentãm trei cazuri care demonstreazã necesitatea acestui serviciu public din cadrul oricãrei administraţii locale, cu specificaţia clarã cã poliţiştii trebuie sã-şi facã treaba pentru care sunt puşi. Toate aceste cazuri s-au petrecut în noaptea de 8 spre 9 august, pe raza municipiului Petroşani.
 
Utili pentru poliţiştii de la B.I.C.
În noaptea de 8/9 august, patrula auto a Poliţiei Comunitare Petroşani a sesizat faptul cã în apropiere de blocul 62 de pe strada Aviatorilor, din cartierul Aeroport, un autoturism Dacia 1310 avea portiera deschisã, fiind foarte clar cã ceva nu este în regulã. Bineînţeles cã cei din patrulã şi-au pus imediat mai multe întrebãri cu privire la autoturismul respectiv. Dupã ce au aflat cine este proprietarul maşinii, poliţiştii comunitari împreunã cu persoana respectivã au trecut la verificarea Daciei, proprietarul constatând imediat cã din interiorul maşinii lipseşte casetofonul.
A fost anunţatã Poliţia municipiului Petroşani, care a trimis o echipã operativã la faţa locului. 
Din câte se ştie, Dacia respectivã nu este singura maşinã spartã în aceste zile la Petroşani, astfel cã se presupune cã poliţiştii au de-a face cu un spãrgãtor de maşini profesionist, care s-ar putea sã aibã şi complici.
Sesizaţi repede de patrula de noapte a Poliţiştilor Comunitari, poliţiştii de la B.I.C. au fost ajutaţi de confraţii lor, astfel cã s-ar putea ca acest “amãnunt” sã fie foarte important în prinderea celui sau a celor care se ocupã cu aşa ceva.
 
Utili pentru Poliţia T.F.
Cazul de mai sus nu e singular, scena se repetã la un interval zilnic sau sãptãmânal, de fiecare datã patrula de noapte a poliţiştilor comunitari mai gãseşte câte ceva în neregulã, care ţine de ordine şi linişte publicã. În aceeaşi noapte, Poliţiştii Comunitari din Petroşani au fost solicitaţi de cãtre poliţiştii de la transporturi feroviare sã restabileascã ordinea la gara din Petroşani. Acolo, mai mulţi tineri care au coborât din acceleratul de Bucureşti, încãlziţi de alcool, s-au pus pe adresat injurii persoanelor de peron, ba chiar la un moment dat situaţia pãrea cã scapã de sub control, deoarece de la insulte şi înjurãturi nu mai era decât un pas pânã la violenţã fizicã. Depãşiţi probabil numeric, poliţiştii din cadrul Poliţiei T.F. Petroşani au solicitat, aşa cum spuneam, ajutorul poliţiştilor comunitari. În câteva minute ordinea a fost restabilitã, iar tinerii au fost amendaţi conform legii.
 
Utili pentru cetãţenii agresaţi de decibeli...
În urma unei sesizãri venite din partea unor cetãţeni sãtui de decibelii difuzoarelor de la FAN CLUB din Cartierul Aeroport, împreunã cu lucrãtori din cadrul Poliţiei municipiului, poliţiştii comunitari petroşeneni de la schimbul trei au restabilit liniştea în zona respectivã. Nu este pentru prima oarã când, pe timp de varã, poliţiştii comunitari sunt chemaţi de cetãţenii deranjaţi de muzica, hãrmãlaia şi scandalurile din anumite restaurante, cluburi sau terase de varã. Deşi amenzile pentru tulburarea liniştii publice sunt destul de mari, pe unii patroni nici cã-i intereseazã, deşi au fost mereu avertizaţi. Acolo unde nu se înţelege de vorbã bunã, sau dupã aplicarea unor amenzi, se poate ajunge şi la închiderea localului. Aviz, aşadar, patronilor amatori... Concluzionând, dupã ce v-am prezentat cam cum se “distreazã” poliţiştii comunitari din schimbul de noapte, dându-vã ca exemplu o noapte încinsã de august, trebuie sã spunem cã aceastã muncã a poliţiştilor comunitari, chiar dacã nu întotdeauna iese în evidenţã, este şi utilã. Atunci când aceştia îşi fac treaba, ei sunt mai mult decât necesari în cadrul unei comunitãţi. Iar când nu şi-o fac, au fost şi destule exemple pe care noi le-am prezentat, respectivii, nu mulţi, dar pe rol de neghinã, trebuie sã plece şi sã-i lase pe cei competenţi. Vremea pilelor şi a poliţiştilor comunitari burtoşi sau depãşiţi de situaţie a cam trecut, iar dacã încã n-a trecut, este timp în perioada imediat urmãtoare sã se scape de aceştia. Cum restructurãrile din cauza crizei financiare cam bat la uşã şi la Poliţia Comunitarã, ca şi la alte servicii din cadrul admi­nistraţiei publice locale, probabil cã primii pe listã vor fi exact aceia care au frecat menta, liniştiţi cã au “spate”. Putem sã le spunem aproape sigur cã pleacã din sistem... unii chiar cu “pile” cu tot... E bunã şi criza asta la ceva! Cerne ca sita şi lasã dupã ea funcţionari competenţi şi dedicaţi muncii cu şi pentru cetãţeni.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter