10.08.2014, 21:23:34 | 0 comentarii | 888 vizualizari
“Refacerea habitatelor naturale de interes comunitar din judeţul Hunedoara”
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
În prezent, pentru România programul LIFE+ reprezinta singurul instrument financiar ce poate fi utilizat pentru activităţile de reconstrucţie ecologică în momentul de faţă. Fondurile disponilibile prin POS Mediu – Axa prioritară 4 "Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii", au fost orientate cu prioritate pentru elaborarea planurilor de management, iar în 2012 a avut loc ultimul apel pentru proiecte, sumele alocate acestei axe fiind deja angajate în proiectele aprobate. În ceea ce priveşte alocările financiare din Fondul pentru Mediu, deşi conservarea biodiversităţii reprezintă unul din domeniile de finanţare, în ultimii 3 ani nu a mai fost lansată nicio sesiune de proiecte în acest domeniu.
Proiectul are ca scop readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatelor naturale din judeţul Hunedoara incluse în siturile de importanţă comunitară desemnate până în prezent şi afectate de activităţile antropice. Pentru îndeplinirea acestui scop proiectul a stabilit următoarele obiective:
1. refacerea habitatelor forestiere 9150 - Păduri medio-europene de fag din Cephalanthero-Fagion distruse de activităţile miniere desfăşurate înainte de 1990 (extragerea bauxitei).
2. refacerea tipului de habitat 91Y0 - Păduri dacice de stejar şi carpen distrus de cariera de calcar de la Crăciuneşti (Măgurile Băiţei) în 1999, pe o suprafaţă de 11,04 ha.
3. readucerea într-o stare de conservare favorabilă a habitatului 9180* - Păduri din Tilio-Acerion pe versanţi abrupţi, grohotişuri şi ravene afectat de extinderea necontrolată a plantaţiilor de salcâm de la baza acestora, de turismul necontrolat şi
activităţile ilegale de păşunat.
4. informarea şi conştientizarea comunităţilor locale şi a copiilor din siturile aflate în judeţul Hunedoara cu privire la importanţa conservării şi refacerii celor 3 tipuri de habitate forestiere vizate de proiect.
Proiectul va fi implementat de personalul de specialitate din cadrul APM Hunedoara (APM HD), autoritatea publică locală pentru protecţia mediului şi care are competenţe şi obligaţii privind asigurarea măsurilor de conservare şi refacere a biodiversităţii, precum şi asigurarea integritaţii siturilor de interes comunitar şi a coerenţei reţelei Natura 2000. Pentru ca habitatele vizate sunt de tip forestier, iar problema distrugerii acestora în siturile desemnate pentru asigurarea unei stări de conservare favorabile a acestora este de interes şi ţine de competenţa profesională a Societăţii Progresul Silvic (SPS), s-a considerat oportun ca proiectul să fie implementat în parteneriat între cele două entităţi, SPS având experienţă şi expertiză în stabilirea şi monitorizarea lucrărilor de management forestier durabil, inclus în ceea ce priveşte reconstrucţia ecologică şi managementul habitatelor forestiere de interes comunitar. Lucrările efective de reconstrucţie ecologică vor trebui să respecte planurile stabilite şi vor fi subcontractate către firme specializate, cu experienţă în domeniu, care vor lucra în conformitate cu standardele de mediu (achiziţia acestor servicii se va face conform recomandărilor existente privind achiziţiile publice verzi).
Un factor important în derularea proiectului îl reprezintă comunităţile şi autorităţile locale ce vor fi în permanenţă informaţi cu privire la implementarea proiectului. O atenţie deosebită se va acorda comunicării cu tinerii (elevi, studenţi ş.a.), care reprezintă viitorul, şi cu presa, aceasta având un rol deosebit în difuzarea rezultatelor proiectului.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii ![]() Rame click - comandă online! ![]() Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! ![]() Steaguri publicitare - click pentru a comanda! ![]() Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cataloage promoţionale 2024 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Alege să o susții! ![]() Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! ![]() Newsletter
|