17.08.2009,  10:06:35 | 0 comentarii | 537 vizualizari
Şedinţă de îndată cu iz de vacanţă Rămâne cum s-a stabilit: licitaţia privind lucrările la proiectul „Domeniul schiabil în zona Parâng” va fi reluată după ce Ministerul Mediului va da undă verde
de Corneliu BRAN
Şedinţa şi „clarificarea aspectelor”
Vineri, 14 august, în sala de şedinţe a Primăriei municipiului Petroşani a avut loc şedinţa de îndată a Consiliului Local al municipiului Petroşani. Întâlnirea a fost convocată de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi, subiectul acesteia fiind „Informare privind situaţia procedurii de atribuire a contractului DEZVOLTAREA DOMENIULUI SCHIABIL ÎN ZONA PARÂNG”.
Prin această şedinţă primarul municipiului dorea să clarifice următoarele aspecte: 
Argumentele care au stat la baza publicării în data de 18 iunie 2009 în SEAP a anunţului privind licitaţia din 3 august 2009 referitoare la acest obiectiv de investiţii.
Motivele de fapt şi de drept care au determinat întreruperea acestei proceduri prin anunţul publicat în SEAP în data de 30 iulie 2009, ora 16:04, cu următorul conţinut: „Abateri grave de la prevederile legislative afectează procedura de atribuire sau este imposibilă încheierea contractului”.
 „Indicarea persoanei/persoanelor responsabile pentru necunoaşterea la data anunţării licitaţiei (18 iunie 2009) a <> la care se face referire în anunţ”.
„Dacă după data de 3 august 2009 când trebuia să aibă loc licitaţia s-au înregistrat la Primăria municipiului Petroşani, la primar sau la Consiliul Local: contestaţii, notificări, proteste sau acţiuni judecătoreşti ale vreunui participant la licitaţie”.
„Analizarea situaţiei create în urma anulării licitaţiei şi adoptarea unor măsuri care să reia de urgenţă procedura de achiziţie publică a contractului de lucrări pentru „Dezvoltarea domeniului schiabil în Parâng”.
 
Cu excepţia primarului şi a consilierului Mârza, în prima parte a şedinţei s-a dormit liniştit
Din punct de vedere al ordinii de zi, sau al organizării acestei şedinţe, totul a fost în regulă. Consilierii locali au fost prezenţi în cea mai mare parte, cu unele excepţii, primarul, de asemenea, ba chiar şi aproape toţi funcţionarii responsabili de acest proiect, sau cei care s-au ocupat sau se ocupă de toate aspectele lui.
Însă din punctul de vedere al întrebărilor puse de unii consilieri locali, dar şi al unor răspunsuri primite de aceştia din partea celor care trebuia să le dea răspunsuri clare, au mai rămas destule semne de întrebare. Ziariştii prezenţi, un fel de spectatori neutri, au auzit în sală, pe lângă chestiuni sau replici inteligent formulate, şi multe întrebări puse doar să fie, răspunsul la acestea fiind cam la fel: în doi peri. De altfel, şedinţa ar fi putut să se încheie rapid, după doar 15 minute. Timp în care cel care a condus şedinţa de vineri, consilierul democrat-liberal Florin Mârza, a citit datele şi discuţiile de la şedinţa din 30 iunie, ca un fel de punct de plecare a şedinţei de vineri, după care primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a susţinut cu fermitate: „Nu este o renunţare la acest proiect, ci este doar o amânare a lui! În cel mai scurt timp dorim să reluăm această procedură… Ne dorim acest lucru cât mai repede cu putinţă. Sunt convins că, cu susţinerea consiliului local şi a comunităţii noastre, se va realiza acest mare proiect…”. Apoi, la întrebarea consilierului Mârza, dacă cineva doreşte să pună întrebări sau să facă vreun comentariu, s-a instaurat o pauză de câteva zeci de secunde. Surprins de reacţia somnolentă a consilierilor locali, Florin Mârza a declarat închis punctul unu de pe ordinea de zi! 
 
Ion Hortopan dă deşteptarea!
„Bine ar fi să-l trezească şi pe Cosmin Nicula…”.
Trezit parcă din somn, consilierul social-democrat Ion Hortopan îi cere consilierului Mârza să îl lase să pună o întrebare. Deşi anunţase că punctul unu este închis, Florin Mârza revine şi îi dă cuvântul consilierului Hortopan. 
A fost scânteia care a făcut să se prelungească acest punct de pe ordinea de zi, cu unele discuţii şi întrebări, multe fără rost. Asta în totală contradicţie cu declaraţiile războinice ale unor consilieri pesedişti, cu mult înainte de şedinţă, precum că îl „vor face praf pe Iacob-Ridzi la şedinţă”. Nu au reuşit să facă praf decât „jeleurile”, pentru că întrebările şi expunerile consilie­rilor social-democraţi fie au lipsit, fie au fost palide, sau simple mingi aruncate la fileu pentru primar şi funcţionarii din primărie. De altfel, cam la fiecare întrebare, preşedintele şedinţei, Florin Mârza, le-a răspuns acestora destul de ironic, fără să primească vreo replică, semn că „opoziţia” pe faţă nu prea există, doar „opoziţia” declaraţiilor prin spate, iar tabăra locală a democrat-liberarilor nu dă nici măcar o pungă de se­minţe pe ceea ce zic social-democraţii. Deci, cuvântul „alianţă” este aşa, doar de văzul lumii.
Revenind la prima întrebare din şedinţă, pusă de consilierul pesedist Ion Hortopan (asta după ce înainte a lăudat cât se poate ideea acestui proiect, menţionând cu fermitate ce necesară este pentru Petroşani dezvoltarea zonei turistice din Parâng), „pe cât timp este estimată această amânare?”, Ion Hortopan nu a aflat concret ceea ce îl interesa… Totuşi a reuşit să primească o sugestie de la Florin Mârza, care l-a îndemnat mai întâi să încerce să convingă şi parlamentarii pesedişti „despre utilitatea acestui proiect”… Un atac destul de fin la adresa senatorului Cosmin Nicula. Care, într-o primă declaraţie referitoare la acest proiect, susţinea pe un post de televiziune local: „Nu sunt de acord cu acest proiect, e o hoţie, mai bine să împărţim banii la nevoiaşi…”, încercând mai apoi să dreagă busuiocul din mers, precum că a fost înţeles greşit, iar declaraţiile sale au fost scoase dintr-un anumit context.
 
Avizul de la Mediu, bată-l vina!
Apoi directorul Ion Dobre a recunoscut în faţa auditoriului care este cea mai grea problemă: etapele de mediu. Asta din cauza sitului „Natura 2000”: „Aceste etape durează ca şi timp, iar ele trebuie rezolvate pe anotimpuri…”.
Liberalul Petru Drăgoescu a ţinut apoi să afle dacă „ne aflăm cumva în situaţia să nu mai avem finanţare de la Guvern pentru acest proiect?”. Răspunsul i l-a dat directorul economic din primărie, Emilia Popa: „Nu, nu suntem în această situaţie, am făcut comunicările în timp real…”.
Consilierul Sile Pop a reluat apoi întrebarea consilierului Hortopan, privind evaluarea timpului pentru viitoarea procedură de atribuire. Ion Dobre i-a răspuns sec, ţinând cont şi de afirmaţia consilierului Unguraş „fără să fiţi optimist, domnule Dobre!”: „Spre sfârşitul anului…”.
Pesedista Doina Popescu a pus apoi o întrebare iritantă pentru, uneori, mult prea ţâfnoasa funcţionară Paula Măciucă, pe care mereu o deranjează când cineva „îi mănâncă timpul” cu întrebări despre aceste proiecte, PUBLICE, deşi în fişa postului intră şi acest aspect, inclusiv relaţia cu mass-media: „Vreau să întreb dacă la elaborarea proiectului s-a colaborat cu cei de la Agenţia Naţională de Mediu?”. Pe un ton iritat, Paula Măciucă a răspuns, în mod evident enervată de întrebare: ”Bineînţeles că am colaborat cu cei din Agenţia Naţională de Mediu… există nişte paşi”. „Ce paşi?”, sună o nouă întrebare. Aceşti „paşi” transformându-se de fapt într-unul singur expus consilierilor locali: ”Actualizarea P.U.Z.-ului – ni s-a cerut de către cei de la Agenţia Naţională de Mediu…”.
După acest dialog din care nu s-a prea înţeles mare lucru (Paula Măciucă trebuia să prezinte succint toate demersurile făcute şi toţi paşii, inclusiv să prezinte şi presei materiale scrise legate de tot ce ţine de acest proiect şi de amânarea licitaţiei în sine), Florin Mârza a pus punctul pe „i” într-o nouă chestiune legată de amânarea licitaţiei la acest proiect: „Ar mai fi o pro­blemă, legată de societăţile care au dat în judecată consiliul local… Dacă câştigă proiectul eu mă las de energie şi mă apuc şi eu de astfel de lucruri… Rămâne de văzut dacă acest proces va întârzia acest proiect. Rugăm şi presa să afle cine sunt acele firme şi ce urmăresc ele de fapt?”.
Este momentul în care intră-n „scenă” un alt consilier local, democrat-liberalul Valeriu Butulescu. Conform obiceiului domniei sale, nici de data aceasta consilierul nu s-a oprit la două-trei idei, esenţiale, ci a făcut o lungă descriere, pe alocuri destul de plictisitoare şi fără mare legătură cu subiectul în sine, din care am extras totuşi câteva argumente destul de bine accentuate de scriitorul-consilier local: „Un lucru nu este în continuare bine înţeles: 85 de milioane de euro este un buget estimativ, de fapt o previziune… Licitaţia va arăta de fapt preţul cel mai mic, deci nu este obligatoriu să fie tot această sumă… Nu Valea Jiului vrea acest proiect, ci Petroşaniul vrea acest proiect! Să nu credeţi că de exemplu cei din zona Straja sunt de acord cu dezvoltarea zonei alpine Parâng… Fac un apel la toţi colegii mei şi la cei din mass-media, haideţi să ne mobilizăm să punem în practică acest proiect cât mai repede”.
 
Liberalul Ioan Unguraş loveşte… doi dintr-o lovitură!
După lungul comentariu al domnului Butulescu, Ion Hortopan revine cu „cererea” ca la următoarea şedinţă „să fie invitaţi şi senatorii şi deputaţii din judeţ”. Moment în care democrat-liberalul Sile Pop susţine că „persoanele respective au fost invitate”, dar n-au venit. Iar liberalul Ioan Unguraş, aflat într-o zi fastă, dă repede replica antevorbitorilor Butulescu şi Hortopan, dintr-o singură lovitură: „Pe mine m-a impresionat apelul la unitate al domnului Butulescu, dar vă reamintesc că acum o lună PNL a semnat alături de PD-L susţinerea acestui proiect… Noi suntem trup şi suflet pentru acest proiect. Nu înţeleg de ce marea familie PD-L şi PSD nu-şi dă odată mâna? Iar şedinţele sunt publice, fiecare poate să vină să ia parte la ele, deci nu trebuie date invitaţii”. 
Bine dispus de expunerea avocatului-consilier Unguraş, „energeticianul”-consilier Florin Mârza îi dă fostului coleg de partid o ultimă replică a şedinţei, ca între doi vechi consilieri locali, poate cei mai vechi din acest consiliu local: „Înţeleg din susţinerea domnului Unguraş că PNL-ul este dispus să colaboreze cu toată lumea, ceea ce nu poate fi decât benefic…”.
Finalul discuţiilor despre amânarea procedurii de atribuire a contractului „Dezvoltarea domeniului schiabil în zona Parâng” nu a putut fi decât al iniţiatorului celui mai mare proiect din turismul românesc, la momentul de faţă, adică primarul Tiberiu Iacob-Ridzi. Care a ţinut să încheie discuţiile printr-o frază optimistă: „Amânarea acestui proiect pe motive de mediu nu împiedică punerea în practică a lui”.
În concluzie, din punctul de vedere al ziaristului, şedinţa de îndată a fost doar o simplă pierdere de vreme, deoarece nu a ieşit nimic spectaculos la iveală faţă de ceea ce ştia toată lumea. Probabil că primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a vrut să vadă cam care sunt argumentele unor consilieri locali aflaţi în partidele „concurente”, cât şi să ia pulsul general pentru a şti în continuare ce strategie să adopte. Nu ştim dacă a reuşit sau nu ce şi-a propus, în condiţiile în care şedinţa a fost una destul de plicticoasă, ca de vacanţă. Pe un subiect serios, poate cel mai serios subiect care l-a avut pe ordinea de zi Consiliul Local Petroşani după 1989 încoace, altcumva ne aşteptam să decurgă discuţiile. Rămâne să vedem cu toţii ce se va întâmpla în continuare. Un lucru este cert: şansa Petroşaniului depinde de acest proiect, în condiţiile în care mineritul suflă din ce în ce mai greu.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!






_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter