17.08.2009,  10:38:41 | 0 comentarii | 524 vizualizari
O femeie din Petrila aşteaptã ziua în care casa îi va fi dãrâmatã
de Alina PIPAN
Situaţia ei a devenit disperatã dupã ce o altã persoanã a ajuns proprietarul unei pãrţi din terenul de sub casa în care locuieşte de când era copil.
Un alt caz controversat ne-a atras atenţia la Petrila. Un caz care scoate în evidenţã situaţiile disperate în care ajung oamenii atunci când interesele semenilor lor le pun în pericol siguranţa cãminului. Într-un astfel de caz a ajuns şi Georgeta Lunel. Cazul dumneaei ne-a fost adus în atenţie de vecinii femeii, care considerã cã unul dintre noii proprietari ai locului face un abuz şi profitã de inocenţa femeii. 
 
Pãmântul - bucuria unora, pãcatul altora
La  noi la redacţie a venit sãptãmâna trecutã Ştefan Edwin. Acesta locuieşte în Petrila, pe Republicii nr. 178. Este în litigiu cu vecinul lui de la nr. 179, Ioan Cocolan. Nu neapãrat conflictele lui cu vecinul vroia sã ni le aducã la cunoştinţã Ştefan Edwin, ci situaţia disperatã în care a ajuns vecina lui, Georgeta Lunel, o femeie modestã care nu a ştiut sã jongleze cu pârghiile legii în favoarea ei şi este în pericol sã rãmânã fãrã casã. 
În locul în care Ioan Cocolan şi-a construit casã era, mai demult, un drum de acces cãtre casa Georgetei Lunel. Toţi vecinii din zonã, pensionari, susţin cã acest drum exista şi la fel susţin şi documentele topografice vechi. Ioan Cocolan a întabulat terenul de pe drumul de acces şi şi-a construit acolo o gospodãrie cu casã şi teren. Astfel, drumul de acces al femeii a fost blocat. Pentru a ajunge la casã femeia trebuie sã ocoleascã pânã la un dig şi, de-acolo, doar pe o uliţã, printre grãdini, poate ajunge în curte. De pe Republicii, drumul principal, femeia nu mai are acces. Pentru a ajunge în curte a fãcut o despãrţiturã în gardul unui vecin care este plecat în strãinãtate şi, prin curtea acestuia, plinã cu bãlãrii, se strecoarã pânã la ea acasã. (vezi foto)
Acesta este unul dintre lucrurile care îi revoltã pe vecini şi pe femeie. Cel de-al doilea este faptul cã, în urma Sentinţei Civile nr. 3754/2006, Ioan Cocolan a primit dreptul de a intra în posesia terenului întabulat care cuprinde, de asemenea, şi o parte din terenul de sub casa femeii. Casa în care locuieşte Georgeta Lunel a fost cumpãratã de pãrinţii ei, Gheorghe şi Paraschiva Lunel, în anul 1963. De atunci pânã în 2006, femeia nu a avut probleme. Nici nu s-a gândit sã cumpere şi sã întabuleze terenul de sub casã pentru cã, fiind o femeie modestã, care nu se gândea la o asemenea situaţie, nu a luat act de importanţa acestui lucru. S-a trezit doar cu senţinţa civilã şi procesul verbal, documente care o anunţau cã vecinul îi va lua pãmântul de sub casã.
 
Este tratatã ca un câine
Asta spun şi vecinii. Ei o ştiu pe Georgeta de când locuia cu pãrinţii ei. Aceasta, printr-o conjuncturã nefavorabilã, a ajuns ca un câine în cuşcã. Nu suntem în mãsurã sã discutãm o sentinţã judecãtoreascã, sã o clasãm ca incorectã. Doar cã, la faţa locului, situaţia femeii pare fãrã ieşire şi, din punct de vedere uman, nedreaptã. Vecinul ei i-a adus gardul pânã în casã. Geamurile de la fereastrã au fost blocate de acesta cu scânduri. Nici nu mai ştie de când soarele nu i-a mai pãtruns în casã. Dacã în curtea sau în casa femeii izbucneşte un incendiu, nicio maşinã de pompieri nu poate ajunge acolo. “Pãi femeia asta dacã se îmbolnãveşte nici salvarea nu poate sã ajungã la ea. Acum vor sã-i ia şi din casã. Pãi casa aia, dacã iau din ea, se prãbuşeşte. Rãmâne pe drumuri. La asta nu se mai gândeşte nimeni?”, întreabã intrigat ªtefan Edwin. “Au profitat de ea şi uite unde a ajuns. Cum sã-i pui unei femei scânduri în geam? Cum sã o tratezi ca pe un animal?”, se întreabã vecinii, ajunşi la vârsta a treia, vizibil speriaţi de cele ce se întâmplã. 
În momentul de faţã, Georgeta Lunel spune cã s-a alãturat lui Ştefan Edwin în procesul pe care acesta îl are cu Ioan Cocolan. Tot ea spune cã unul dintre copiii ei, aflat în strãinãtate, o va ajuta sã încerce sã iasã din încurcãturã. Femeia este sãracã. Nici curent nu mai are pentru cã nu şi l-a plãtit, şi nici banii necesari pentru a apela la instanţã. Aşteaptã ziua de mâine pentru a vedea dacã îi va aduce veşti mai bune. Aceste cazuri nu sunt unice. La Petrila sunt mulţi proprietari de case în situaţia de a nu-şi fi întabulat terenul din curte sau de sub casã. La început, pe timpul predecesorilor lor, terenul nu era trecut în CF pentru a nu plãti impozite mari. Astãzi, multe dintre terenurile neîntabulate, dar aflate în folosinţã, sunt motiv de disputã între diferite persoane. Uneori se ajunge în cazuri limitã, cum este cel expus mai sus.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter