18.08.2009, 12:01:51 | 0 comentarii | 499 vizualizari
Ecologizarea cetăţii Sarmizegetusa Regia
Articole de acelasi autor
de Mihaela PETROŞAN
Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina este situat în Munţii Orăştiei şi ai Sebeşului (subdiviziuni ale Munţilor Şureanu) şi reprezintă o „arie protejată administrată în principal pentru conservarea peisajului şi recreere”. Zona cuprinde întinse suprafeţe de păduri, păşuni, fâneţe, peşteri, cursuri de ape, situri arheologice, aşezări umane, dar şi cetăţile dacice din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, Sarmizegetusa Regia, Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi Băniţa.
Recent, la iniţiativa Administraţiei Parcului Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina (APNGM-C), pentru a da un exemplu autorităţilor abilitate de legislaţia în vigoare, care nu îşi asumă responsabilitatea gestionării cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia, a avut loc o amplă acţiune de ecologizare.
La acest eveniment au participat şi reprezentanţi ai Ocolului Silvic Grădişte, ai Inspectoratului de Jandarmi Hunedoara, precum şi o echipă de arheologi a Facultăţii de Istorie şi Filozofie din Cluj-Napoca.
Acţiunea a constat în degajarea seminţişului, a speciilor invazive care pun în pericol sanctuarele şi a arborilor doborâţi de vânt din interiorul cetăţii Sarmizegetusa Regia. „De asemenea, în urmă cu o săptămână, au fost evaluaţi arborii care prezintă un risc ridicat de a se prăbuşi, atât pe zidurile cetăţii, cât şi pe sanctuare. Pentru ca această acţiune să se finalizeze este necesară recoltarea masei lemnose inventariate printr-o tehnologie specială de exploatare care să nu degradeze monumentul şi care ar implica costuri foarte ridicate. Dacă nu îşi asumă nimeni gestionarea acestui monument şi fondurile necesare, acţiunea nu va avea finalitate”, a declarat Mihaela Ionescu, directorul parcului.
Fiind un obiectiv turistic important aflat pe teritoriul parcului şi recunoscând importanţa acestui monument istoric, APNGM-C a făcut numeroase sesizări asupra lipsei de implicare şi asumare a responsabilităţii de către autorităţile abilitate de legislaţia în vigoare, Ministerul Culturii şi Cultelor, Consiliul Judeţean Hunedoara, Consiliul Local Orăştioara de Sus.
Ultima adresă înaintată de Administraţie a propus o serie de măsuri pentru reglementarea turismului în zona cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia. „Una dintre măsuri prevede realizarea unui regulament de vizitare, aflat în momentul de faţă în lucru, la întocmirea lui fiind implicaţi reprezentaţi ai Administraţiei Parcului, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Hunedoara, ai Jandarmeriei Hunedoara şi ai Inspectoratului de Poliţie al Judeţului. Însă pentru a fi implementat, regulamentul va trebui avizat şi aprobat de autorităţi”, a mai precizat Mihaela Ionescu.
„Până la realizarea celor menţionate considerăm că este necesară şi urgentă amplasarea unui panou cu interzicerea accesului autocarelor pe porţiunea de drum (5 km) de la Zona control spre Sarmizegetusa. Avem informaţii că în urmă cu o săptămână un autocar plin cu copii a mers cu spatele, neavând spaţiu pentru efectuarea manevrelor de întoarcere, toată acestă porţiune punând în pericol viaţa acestora.
Este regretabil că aceste vestigii istorice, care stârnesc un interes din ce în ce mai ridicat publicului larg, nu se bucură de aprecierea cuvenită din partea autorităţilor şi nu beneficiază de măsuri de prezervare conform legislaţiei în vigoare”, se arată în propunerea APNGM-C, transmisă autorităţilor, pentru reglementarea turismului în zona sitului Sarmizegetusa Regia.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|