18.08.2009,  12:04:54 | 0 comentarii | 442 vizualizari
Pornind de la un caz real ne-a trecut prin minte „Apocalipsa” Văii Jiului Situaţiile de la Călan sau Aninoasa nu au voie să se mai repete!
de Corneliu BRAN
Îl cheamă Peter Andraşi şi este originar din Tg-Mureş. Cine nu-l cunoaşte în Petroşani... Timp de două ierni, cel puţin, a dormit pe ţevile de termoficare în zona Avram Iancu. Ba pe ţevile de la blocul 11, ba pe ţevile încălzite de lângă clădirea Electro Star-ului. Trecut de 45 de ani (când te uiţi la el îi dai 70), poate şi mai bine! Gerul iernilor şi soarele pătrunzător al verilor, ploile, vântul şi lipsa unui pat confortabil şi a unui adăpost l-au îmbătrânit prematur. La toate acestea se mai adaugă foamea şi setea, cruzimea oamenilor, răutatea copiilor, bolile netratate şi lipsa de omenie a aproapelui. L-am întâlnit exact de Sfânta Maria, cerşea la colţ de stradă, încercând să profite de bunătatea creştinilor care veneau de la biserică. Nu făcuse prea mulţi bani, deşi era trecut de 13:00. Iar de mâncare nimeni nu-i oferise nimic. „N-am mai mâncat de ieri dimineaţă. Mă duc să-mi iau ceva cu bănişorii ăştia. Oare unde să mă duc?”. L-am îndrumat spre un magazin aflat în apropiere. Dar înainte l-am întrebat de curiozitate dacă nu are familie, sau pe cineva care să-l ajute. S-a uitat la mine lung, cu privirea rătăcită, în­cer­când să-şi amintească dacă are. Într-un târziu mi-a spus trist: „Da, am, o fată şi un băiat. Nevastă nu am avut niciodată, doar concubină. Pe care am pierdut-o din cauza alcoolului. Cât am stat la dezalcoolizare am pierdut-o, a fugit de-acasă cu copiii. Peste câţiva ani mi-am căutat copiii, i-am găsit într-un azil sau ce era acela, i-am lăsat tot acolo că nu aveam cu ce să-i cresc. Acum cred că sunt mari, dar sunt săraci şi ei. Suntem o familie distrusă”. Întâlnirea de mai sus cu Peter, care nici nu mai ştie de cât timp este în Valea Jiului, dar nici de ce a venit, sau dacă mai pleacă, mă face să mă gândesc tot mai tare oare câţi oameni sunt în această situaţie şi ce face societatea pentru ei. Şi nu vorbim de unul-doi, ci de sute, poate mii, numai într-un sigur judeţ, iar în judeţul Hunedoara cu atât mai mult. Călanul este un oraş distrus. Odată cu oprirea furnalelor de-acolo, oraşul a murit. Hunedoara suflă greu, Siderurgica a lăsat oamenii în stradă, mulţi nu şi-au mai revenit. Aninoasa a murit odată cu mina, iar declaraţiile optimiste ale unora de-acolo, din administraţia locală, n-au nicio bază atâta vreme cât se vede cu ochiul liber ce sărăcie cruntă a lovit oraşul. Dacă se mai poate numi el oraş.
De aceea trebuie avut grijă ce se întâmplă în continuare cu mineritul Văii Jiului. Oricare mină va muri, va trage după ea un oraş întreg. Tocmai de aceea „soluţiile” de închidere a minelor din Valea Jiului, într-un timp scurt, impuse nu atât de Guvern, cât de străinătate, nu trebuie să fie aplicate, cu toate riscurile care vor decurge din această nesupunere. Sindicatele miniere ar trebui să se ocupe de acest aspect, să lase politica mai la o parte şi să apere cu adevărat interesele minerilor. Administraţia Companiei Naţionale a Huilei, de asemenea, să lase micile înţelegeri şi trădările şi să se gândească bine ce impact va avea pentru Valea Jiului închiderea minelor, atâtea câte mai sunt. Nu de altceva, dar sute de oameni ar putea ajunge în situaţia lui Peter Andraşi. Asta ar însemna sute de familii distruse, deci mii de oameni, în condiţiile în care protecţia socială în România este foarte slabă, ca să nu zicem aproape inexistentă. Deci gândiţi-vă bine, domnilor, înainte de a face înţelegeri şi mişmaşuri de tot felul, care vor duce într-un final la închiderea mineritului! Nu am vrea ca să scriem din 2012 încolo Valea Plângerii în loc de Valea Jiului, pentru o mână de oameni care îşi va mai permite să cumpere un ziar, în timp ce restul vor agoniza, cu mâna întinsă la poarta unei biserici sau la marginea cimitirului. Cu puţin efort şi cu inteligenţă multă situaţiile gen Călan sau Aninoasa nu trebuie să se mai repete, soluţii pot fi găsite, de aceea există experţi în minerit, în industrie şi finanţe, în alte domenii de activitate. Puneţi-i la treabă şi găsiţi soluţii! Aveţi obligaţia morală faţă de acest popor, faţă de aceşti oameni şi familiile lor, faţă de Dumnezeu! Dacă nu, fiţi siguri că blestemele lor se vor sparge în capul vostru, iar viaţa voastră va fi un coşmar ca şi a celor trădaţi şi minţiţi.

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!
_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter