19.08.2009, 12:17:06 | 0 comentarii | 509 vizualizari
La Lupeni, în parcul din spatele “Culturalului”, în curs de amenajare, Inconştienţii calcă în picioare şi rup pe timp de noapte ceea ce se plantează ziua
Articole de acelasi autor
de Gheorghe OLTEANU
Criza financiară s-a strecurat şi în spatele Cinematografului “Cultural” din Lupeni. Îi simt prezenţa nu doar locatarii blocurilor din zonă, ci şi angajaţii societăţii care lucrează la amenajarea noului parc de aici.
S-au făcut multe la parc
de la ultima mea vizită aici, de acum o lună şi ceva. Corpurile de beton ale celor două foişoare sunt gata. Aleile sunt trasate, unele sunt terminate, iar la altele se lucrează la bordurare şi la placarea lor cu dale. S-a început lucrul şi la fântâna arteziană. Este montat cofragul şi urmează să fie turnat betonul. Până şi corpurile de iluminat sunt în picioare şi în stare de funcţionare.
Cu toate astea, ceva parcă nu e în regulă.
Maistrul Ion Stoica îmi spune care-i necazul. Firma nu mai are bani. Nu mai sunt nici de salarii, iar vorbele şi încurajările nu le ţin de foame oamenilor. Acest parc se face pe bani europeni, iar venirea lor este condiţionată de prezenţa, aici, a celor de la Ministerul Mediului. Care - dat fiind că s-a efectuat, deja, o mare parte a lucrărilor - ar fi trebuit să vină, să se convingă de asta cu ochii lor şi, apoi, să deschidă robinetul cu euroi. Fiindcă aşa-i procedura, mă lămureşte domnul maistru. Când tu, ca societate, te prinzi într-o horă ca aceasta, trebuie să ştii că ai banii tăi de început. Cel puţin 25 la sută din cât face toată lucrarea.
N-ar mai fi mult de lucru,
îmi explică maistrul Ion Stoica. La cele două foişoare, bunăoară, pentru acoperiş şi grinzi ar trebui câte 60 de milioane pentru fiecare. La fântână mai sunt necesare betonul şi plasa de Buzău. În condiţiile astea se fac lucrările pentru care mai sunt resurse materiale. Se montează borduri şi se plachează aleile. O parte dintre muncitori se ocupă de viitoarea zonă verde a parcului. Pe care o acoperă cu pământ vegetal.
Doamna inginer horticultor Maria Ţiţaru
are, şi dumneaei, mulţumiri şi nemulţumiri. Primele ţin de ceea ce a reuşit să facă până acum. Îmi exemplifică. A plantat deja 284 de trandafiri şi 3700 de flori. Ştie exact cât, fiindcă ea însăşi i-a pus. Fir cu fir. Mai sunt, apoi, pomii, arbuştii şi coniferele. Din care mai are de plantat 60 din cei 240 în total. Să nu vă închipuiţi că e vorba de arbuşti din aceia sălbatici. Aşa am crezut şi eu până m-a luminat doamna horticultor. “Avem arbuşti diversificaţi”, îmi explică savant doamna Maria Ţiţaru, iar eu notez conştiincios: vegelia, care sunt de culoare roz sau roşie, potentila, galben şi alb, iazminul de culoare galbenă, forstiţia, care înfloreşte primăvara, berberis, care poate fi roşu sau verde, şi tamariz, care-i roz. După care mă duce la pomişori, pe care mi-i arată numindu-i pe fiecare în parte: “Ăsta e un sorbus ocuparia, care face fructe portocalii, acesta este un ruftufina, cu fructe de culoare bordo, iar mai încolo voi pune douăzeci de magnolii şi zece pini. Totul depinde de cum vin cei de la Mediu şi să dea drumul la bani!”.
Doamna Ţiţaru ţine la flori
şi la pomişori ca la nişte copii. Este firesc, zic eu, pentru un inginer horticultor care-şi iubeşte meseria. Şi suferă când îşi vede munca terfelită de nişte tembeli inconştienţi. Imaginaţi-vă ce a simţit în dimineaţa în care a văzut că pomişorul de lângă o alee a fost raşchetat de frunzele care abia cât îi apăruseră. Sau de rondul cu trandafiri, aflat la doi paşi de pomişor, călcat în picioare. Vă spun eu ce a simţit în acel moment. A crezut că cineva îi împlântă un cuţit în piept! Fără pic de exagerare.
Domnul Ion Stoica îmi spune că firma lasă un om de pază, aşa cum cere legea. Numai că acesta nu le poate vedea pe toate şi nici că s-ar putea pune cu nebunii care mai trec pe acolo. “De aceea, sugerează dumnealui, poate că ar fi bine să treacă pe aici şi patrula Poliţiei Comunitare Lupeni. În definitiv, parcul acesta va fi public, nu va fi al meu sau al altcuiva.
Şi, apoi, poliţiştii comunitari i-ar putea lua la întrebări şi amenda pe cei care sunt puşi pe distrus”.
Situaţia în care se află, acum,
parcul din spatele Cinematografului “Cultural” din Lupeni nu este singulară. Cu aceeaşi problemă se confruntă societatea şi la cel din municipiul Brad. Parcul de acolo e gata în proporţie de peste 70 la sută, dar cei de la Mediu n-au catadicsit să apară, ca să recepţioneze ce s-a făcut. Şi să dea dezlegare la banii europeni, desigur. “Sperăm că or să apară luna asta, încearcă să se încurajeze domnul maistru Ion Stoica. Dac-ar debloca fondurile, vă spun eu că, într-o lună şi ceva, parcul din Lupeni va fi exact cum apare în proiect!”.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare... Cataloage promoţionale 2024 Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii Rame click - comandă online! Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul! Steaguri publicitare - click pentru a comanda! Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online! Cataloage promoţionale 2024 Alege să o susții! Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online! Newsletter
|